BİST100: Küresel Gündem İçinde KRDMD Ve SASA Teknik Analiz

ECB toplantısı, Avrupa’daki tek politika toplantısı olmayacak, İsveç ve Norveç merkez bankaları da para politikasını belirleyecek. Bu arada, Brexit ‘te reddedilen anlaşma Pazartesi günü ön planda kalacak. Salı günü ise Barış Pınarı Harekatı devam edeceğinden BİST ‘te tekrar düşüş gözlenebilir.

İngiliz parlamentosu Brexit anlaşmasını reddetti

İngiliz Sterlini, İngiltere ve Avrupa Birliği’nin 31 Ekim’den son teslim tarihinden iki hafta önce İngiltere’nin bloktan ayrılması konusunda gözden geçirilmiş bir anlaşmaya varmak üzere olduklarını duyururken geçen hafta yükseldi. Bununla birlikte, tarihin kendisi tekrarlanıyor gibi gözüküyor çünkü PDP – Boris Johnson’ın azınlık hükümetini destekleyen Küçük Kuzey İrlanda partisi – anlaşmayı desteklemeyeceklerini doğruladı.

Hükümet, milletvekillerinin anlaşmayı tartışıp oy kullanmasına izin vermek için Cumartesi günü parlamentoya acil oturum düzenledi. Ancak anlaşma reddedildi, bu nedenle pound piyasalar açıldığında uzun ve keskin bir düşüşle karşı karşıya kalmasını bekliyoruz.

Başbakan’ın kaynakları, parlamentonun Brexit ’i tekrar ertelemek için oy verdiğini ve Başbakan’dan herhangi bir uzatma talebinde bulunmaması gerektiğini söyledi.

Bu haber kesinlikle Pound için felaket…

Avrupa Merkez Bankası en son politika kararını Perşembe günü açıklayacak ve PMI raporu aynı gün göze çarpacak. Ekim ayına ilişkin ilk rakamlar, ay boyunca Euro bölgesinin ekonomik aktivitesinde hafif bir iyileşme göstermesi bekleniyor.

İmalat ve hizmet PMI ’nın sırasıyla 46.0 ve 52.0’de büyümesi beklenirken, bileşik PMI ’nın 50.1’den 50.4’e yükselmesi bekleniyor. Cuma günkü Alman IFO firma rakamları takip etmek de önemlidir.

Ekonomik göstergeler gelince, PMI önemli veriler arasında olacak

Ancak PMI, yatırımcıları hayal kırıklığına uğratırsa veya ECB Başkanı Draghi bankanın daha fazla ekonomik gevşeme için hazır olduğunu bildirirse, Euro para birimi ivme kaybedebilir.

Avrupa Merkez Bankası’nın politikasını değişmeden sürdürmesi bekleniyor ve Draghi’nin basın toplantısının gelecekteki politikadan çok merkez bankasındaki devir teslime odaklanması bekleniyor. Bu, Draghi’nin meşaleyi yeni başkan Christine Lagarde’ye devrettiği son konuşması olacak.

İsviçre Bankası ve Norveç Bankası toplantısı

İsveç Kronu ve Norveç Kronu geçtiğimiz hafta boyunca ters yönde hareket ediyor. Yatırımcıların İsveç’te faiz oranlarının daha da artacağı, ancak önümüzdeki aylarda Norveç’te aynı kalacağı iddiası var.

Japonya’dan daha olumsuz ticaret rakamları bekliyoruz

Japonya ihracatı, geçen Aralık ayından bu yana yıllık olarak geriledi ve Eylül ayında tekrar % 4 düşmesi bekleniyor. Sektörün Ekim ayında tekrar canlanması için Perşembe günü imalat PMI’sının olumlu olması beklenmiyor.

Japonya Merkez Bankası’nın faiz indiriminin daha muhtemel olması durumunda beklenenden daha kötü rakamlar yen’i olumsuz etkileyebilir. Ticaret gerilimleri bir dereceye kadar hafiflediğinden ve Brexit riski azaldığından Yen, son iki hafta içinde zayıfladı.

ABD Doları için sessiz bir hafta

Gelecek hafta ABD’den çıkan çok fazla önemli raporumuz yok; bu, doların Euro ve sterlini etkileyen faktörlere göre hareket edebileceği anlamına geliyor. Konut ve dayanıklı tüketim malları siparişleri, geçen hafta ABD ekonomisinin gücü ile ilgili endişe uyandırıcı verilerden sonra temel odak noktası olacak. Eylül ayının mevcut Konut Satışları raporu Salı günü, ardından Çarşamba günü Ağustos ayına ilişkin Aylık Konut Fiyat Endeksi ve Perşembe günü Eylül ayında Yeni Konut Satışlarının açıklanması bekleniyor.

Dayanıklı tüketim malları siparişleri aylık bazda dalgalı olma eğiliminde olsa da, bu rakam Çin ile olan uzun vadeli ticaret anlaşmazlığının büyümeye olan etkisiyle ilgili endişeleri artıracak.

Grafik, TradingView ile oluşturulmuştur 

BİST 100 endeksinde grafiğe bakıldığında, temel osilatörler henüz politik gelişmelerin ve belirsizliğin verdiği karmaşada kendilerini toparlanmakta gecikme yaşıyor. % 3.71 yükselerek Cuma günü 98415 seviyesinden kapanan endeks Pazartesi günü yükseliş ile açılması ve Salı günü yaşanacak olan Barış Pınarı harekâtının ateşkes süresinin sonunun atmosferine doğru duruma göre tekrar düşebileceği izlenimi vermektedir. Bu çizgide ve hızda devam etmesi hızlı trend yükselişini 100250 ve daha sonra 101500 direnç kırılırsa tekrar 102750 seviyesine çekebilir. Göreceli güç endeksi yeterli çizgiye geldi. Fakat tavan çizgiyi görmeden karar vermek çok zor. Önceki hafta birçok analist Borsa İstanbul’ un bir süre unutulması gerektiğini belirtirken yaşanan politik gelişmeler ve ABD ve Almanya ‘dan gelen bölgede bölücü unsurlar olduğu açıklamaları ile tekrar borsayı en azından günlük ve haftalık olarak cezbedici bir seviyeye getirdi. Volatilite halen çok yüksek fakat yüksekten yatırım yapan yatırımcı sayısı bir hayli fazla. Bu da direnci birlikte getiriyor. Aroon ve Stoch yükselişte ancak belirleyici değil, çünkü piyasalar daha çok politik olarak fiyatlanıyor. Momentum güç kazanmaya devam ederse ve Eliot dalgası yeşil alana geçerse daha sakin ve kademeli bir yükseliş beklenebilir.

Grafik, TradingView ile oluşturulmuştur

KRDMD hissesi borsada olumlu bir endeks trendine (grafik) paralel olarak %3,9 yükselerek aniden 2.13 seviyesinde fiyatlanmıştı. Momentum Borsa İstanbul ‘a çok katkıda bulunmamakla birlikte RSI yükseliş trendine destek verecek ölçüde yükselerek olumlu osilatörler arasında yer aldı. Hacmine bakıldığı zaman son 4 gün olumlu seans performansı görüyoruz. 1.98 ve 2.03 aralığında destek seviyesi üzerinde ciddi tepki alımları gerçekleşmişti. Destek seviyesi tekrar 2.03 seviyesinde güçlü bir şekilde sabitlendi. Eliot dalga çizgisinin düzelmesi durumunda ve olumlu politik gelişmeler ile 2.24 – 2.28 seviyesinde tekrar fiyatlanabileceğini savunulabilir. 

Grafik, TradingView ile oluşturulmuştur 

SASA hissesinde BİST100 endeksine bağlı bir yükseliş trendi yaşandı. Hisse senedine grafikte odaklanılırsa hacmin olumlu olduğu, al ve tut sinyalleri verdiğini görüyoruz. Netlik çok politize olmuş ve güvenilirlik haftalık bazda yükseliş trendine devam etmektedir. Volatilite halen yüksek olduğundan ve dalgalı piyasalar devam etmekte olduğundan direnç noktası 6.42 ve 6.44 seviyeleri kolay aşılamayabilir. SASA ‘nın %4.03 artış gösterdiğinden BİST ‘ten ekonomik durgunluk ve bölgesel endişelerinin artmasıyla 5.80 uç desteğinin altında fiyatlandırabilir. Aylık bazda ise RSI ve momentum gelecek arz etmektedir.

Takipçi, TradingView ‘den sağlanmaktadır 

Sonuç itibariyle, BİST100 politik bir atmosferde ve ulus güvenliği seviyesinde tepki vermektedir. Ancak şu anda birçok analist küresel piyasa verilerini politik anlamda harmanlayarak yorumlamakta güçlük çekmektedir. Hisse senedi piyasasında ani yükseliş ve Japonya ‘dan gelen olumsuz haberler, Brexit konusunda Boris politikasının da fiyatlanması ve merkez bankalarının faiz indirimlerinin belirginleşmesi daha çok yatırımcıyı piyasaya yönlendirecektir.

Okan ÖZDEMİR