Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (21.10.2019)

SABAH STRATEJİSİ

Haftaya nötr risk iştahıyla başlıyoruz. Hafta sonu Brexit gelişmesinde net bir sonuç çıkmazken, Sterlin bu sabah hafif baskı altında. Ons Altın ise yatay. Diğer yandan, ticaret görüşmelerinde ilerleme sağlandığına yönelik Çin’den yapılan açıklamanın piyasalar üzerindeki etkisinin sınırlı kaldığını izliyoruz. ABD vadelileri hafif artıda. Brexit ve ticaret gelişmelerine yönelik haber akışı takip edilmeye devam edilecekken, şu aşamada küresel çapta nötr risk iştahı günün geri kalanında devam edebilir ki bu sabah işlem hacimlerinin görece düşük gerçekleştiğini izliyoruz. Yurtiçi fiyatlamalarda ise ABD ile yapılan anlaşma olumlu fiyatlanmaya devam edebilir. Bu sabah kurda yatay bir görüntü gözlemlesek de, bu durumda, yaşanan olumlu haber akışına bağlı olarak TCMB’den tekrar faiz indirim beklentilerinin oluşmasının etkisi olduğu söylenebilir ki bu da endeks için sınırlı da olsa olumlu. Dolayısıyla, endeksin güne alıcılı bir görüntüyle başlamasını bekliyoruz. Cuma günkü sert yükselişe karşın ekim ayında emsallerinin halen ciddi oranda (Ekim ayındaki negatif ayrışma %12) gerisinde olan endeks, emsalleri ile arasındaki farkı azaltmaya çalışarak alıcılı bir görüntü sergileyebilir.

MAKROEKONOMİ

Asya borsaları, Amazon, Microsoft, China Mobile ve McDonald’s gibi büyük şirketlerin bilançoların açıklanmasını bekleyerek haftaya zayıf işlem hacminde karışık bir seyirle başladı. ABD vadelileri ise hafif artıda. 10 aydır ardı ardına daralan Japonya’da ihracat ise eylül ayında beklentilerin altında kalarak yıllık -%5,2 seviyesinde gerçekleşti ve gelecek haftaki BoJ toplantısında parasal teşviği destekleyen parametrelerden biri oldu. Benzer şekilde ticaret gerilimleri Güney Kore ihracatını da ekim ayının ilk 20 gününde yıllık %19,5 daralttı.

İngiltere’de ise yine bir belirsizlik vuku buldu. İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın, AB’den çıkış anlaşmasını oylamak üzere toplanan parlamento verilen bir önergeyle oylamayı engelleyip, AB’den yeni bir uzatma talep etti. Johnson, ülkeyi 31 Ekim’de AB’den çıkarma sözüne rağmen, yasalar gereği Brüksel’den Brexit’in 31 Ocak 2020’ye ertelenmesini talep etti. Bu haftanın gündem yoğunluğu perşembe gününe toplanmış durumda. Bugün genel olarak yurtiçinde ve yurtdışında veri gündemi sakin. ABD ile anlaşma ardından Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın, yarın Rusya’da Putin ile görüşmesi bu haftanın öne çıkacak gelişmelerinden. Kur haftaya ise 5,80 civarında ılımlı bir başlangıç yapıyor.

  • Perşembe günü, ekim ayına ait Euro Bölgesi ve ABD hizmet ve imalat PMI verileri ile ECB, İsveç, Norveç, Şili, Endonezya, Ukrayna ve TCMB faiz kararları bulunuyor.
  • Cuma günü de Rusya Merkez Bankası faiz kararını açıklayacak. Cuma günü Almanya IFO endeksi ile perşembe ABD dayanıklı mal siparişleri haftanın öne çıkan diğer verileri.

Şüphesiz haftanın en önemli gelişmelerinden biri TCMB faiz kararı olacak. Eylül ayı enflasyon verisi sonrası TCMB’den faiz indirim beklentilerinin arttığını, ancak son dönemdeki jeopolitik gelişmelerle Merkez Bankası’nın daha sınırlı bir faiz indirimini tercih edebileceği veyahut toplantıyı pas geçebileceği görülmüştü. Mevcut durumda jeopolitik gündemin hafiflemesiyle ılımlı bir faiz indirimi beklentisi ağırlık kazanıyor.

  • Merkez Bankası son iki toplantısında toplamda 750 baz puan indirime gitti. 24 Ekim’deki faiz toplantısında ise Foreks anketine göre 100 baz puan civarında bir faiz indirimi beklenmekte. Enflasyonun eylül ayında tek haneye inmesi ardından ekimde de tek haneli seviyelerini sürdürmesi beklenmekte, yılı ise sınırlı bir çift hane rakamıyla bitirmemiz öngörülmekte. Bu hafta ayrıca yurtiçinde, dördüncü çeyreğin başlangıcına ilişkin tüketici güveni, kapasite kullanım oranı ve reel kesim güven endeksi gibi öncü göstergeleri takip edeceğiz.

Turizm tarafında işlerin yolunda gittiğini ve cari fazlanın ana nedenlerinden biri olduğunu zaman zaman bahsediyoruz. Antalya’ya 15 Ekim itibarıyla 14 milyondan fazla yabancı misafir gelmesiyle ziyaretçi sayısının rekor seviyeye çıktığı görülüyor. Mayıs ile eylül arası turizmde yüksek sezon olarak değerlendirilirken, ekim ayının ortasında da %20’lik artış turizm sezonunun uzadığını göstermesi açısından olumlu bir haber.

Türkiye Bankalar Birliği, Finansal Yeniden Yapılandırma Çerçeve Anlaşmaları kapsamında hazırlanan borcu 25 milyon TL altında bulunan küçük ölçekli şirketlere yönelik uygulamanın Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu tarafından onaylandığını duyurdu.

TCMB’nin ekim ayına ilişkin beklenti anketinde anket katılımcılarının, bu yıl sonu büyüme ve kur beklentilerini hafif yukarı çektiği, cari açık ve enflasyon beklentilerini ise aşağı çektikleri görüldü. Katılımcılarının bu yıl sonu TÜFE beklentisi, %13,96 seviyesinden %12,69’a geriledi. 2019 yıl sonu USD/TL kuru beklentisi 6,00 TL’den, bu anket döneminde 6,05 TL’ye yükseldi. Ancak bu anket, ABD ile anlaşma yapılmadan önce yapıldığı için kur beklentilerindeki bu yükselişi doğal karşılamak gerekiyor. 2019 yılı cari işlemler açığı beklentisi, bir önceki anket döneminde 5,9 milyar doları iken, bu anket döneminde 0,9 milyar dolar oldu. 2019 yılı büyüme beklentisi bir önceki anket döneminde %0,01 iken, bu anket döneminde %0,09 oldu. 2020 yılı büyüme beklentisi ise %2,6 seviyesinden %3’e çıkarıldı.

ŞİRKET HABERLERİ

Alarko (ALGYO, Sınırlı Pozitif): Şirket portföyünde yer alan ve önemli bir paya sahip olan (30 Haziran 2019 itibarıyla toplam gayrimenkul portöyünün %54’ü) Fethiye Hillside Beach Club Tatil Köyü taşınmazının üst hakkı (kesin izin) süre uzatımının tapuya tescili nedeniyle hazırlatılan Ekspertiz Değerleme Raporuna göre söz konusu taşınmazın piyasa değeri (KDV Hariç) 578mn TL olarak belirlenmiştir. Bir önceki değerleme raporunda bu taşınmazın piyasa değeri 361mn TL olarak belirlenmişti.

Emlak Konut GYO (EKGYO, Sınırlı Pozitif): T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) ve Şirket tarafından imzalanan protokol ile, TOKİ mülkiyetinde yer alan ve söz konusu protokol kapsamında değerlendirilmesi düşünülen taşınmazlar üzerinde, Şirket tarafından “Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı” yöntemi ile proje geliştirilmesine ve geliştirilecek proje gelirlerinin %85’inin TOKİ’e ve %15’inin Emlak Konut’a ait olarak pay edilmesine karar verilmiştir.

Trakya Cam (TRKCM, Nötr): Trakya Cam düzcam grubunun yatırım harcamalarının finansmanı ve işletme sermayesi gereksinimlerine yönelik toplam 200mn EUR tutarında sendikasyon kredisi imzaladı. Şirketten KAP’a yapılan açıklamaya göre, Bank of America önderliğindeki sendikasyonun 175mn EUR’luk 3 yıl vadeli kısmının maliyeti euribor+%2.65; 25mn EUR tutarındaki diliminin maliyeti euribor+%2.95 seviyesinde gerçekleşti.

Türk Hava Yolları (THYAO, Nötr): Türk Hava Yolları (THY) uluslararası piyasalarda tahvil ihracı için bankalara yetki verdi. IFR’da yayımlanan haber kaynaklara dayandırıldı. Habere göre kaynaklardan biri THY’nin eurobond veya hava yolu şirketlerinin ihraç ettiği EETC tipi tahvil ihraç edebileceğini bildirdi.

SEKTÖR HABERLERİ

Bankacılık: Türkiye Bankalar Birliği’nce (TBB), Türkiye Finansal Yeniden Yapılandırma Çerçeve Anlaşmaları kapsamında hazırlanan borcu 25 milyon TL altında bulunan küçük ölçekli şirketlere yönelik uygulamanın Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu tarafından onaylandığı bildirildi. Birlik tarafından bu uygulama hakkında Rekabet Kurumu’na menfi tespit/muafiyet başvurusunda bulunulacağı kaydedilen duyuruda, “Kurumun vereceği muafiyet onayı akabinde uygulama yürürlüğe alınacaktır.” ifadelerine yer verildi. Kaynak: Dünya

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Orge Enerji Elektrik Taahhüt (ORGE): Şirketin, İstanbul’da inşası devam etmekte olan Atatürk Kültür Merkezi (AKM) Projesi’nin elektrik taahhüt işlerine yönelik olarak verdiği 22mn TL+KDV tutarındaki teklifin kabul edildiği işveren Sembol-Yeni Yapı İnşaat İş Ortaklığı tarafından Şirkete iletilmiştir. İşveren ile alt yüklenici sözleşme görüşmelerine en kısa sürede başlanacaktır. İşin Ekim 2020’de bitirilmesi planlanmaktadır. Sözleşme görüşmelerinin olumlu ya da olumsuz şekilde tamamlanması sonrasında gerekli açıklamalar yatırımcılar ve kamuoyu ile paylaşılacaktır.

FAİZ PİYASALARI

Merkez Bankası’nın ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %16,33 seviyesinden %16,15 seviyesine geriledi. Merkez Bankası piyasayı toplamda 27,5 milyar TL ile 18 milyar TL’si haftalık repo ihalesinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan 9,5 milyar TL ise %15,5 seviyesinden piyasa yapıcı bankalara kullandırıldı.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi, cuma günü %1,74 seviyesinden işlem görmeye başlarken, gün içerisinde %1,73-%1,77 bandındaki hareketin ardından, bugün sabah saatlerinde %1,76 seviyelerinde seyrediyor. Özellikle, İngiltere Başbakanı Johnson’ın AB ile vardığı çıkış anlaşmasını oylamak üzere toplanan İngiliz Parlamentosu’nun cumartesi günü yeni bir hamle yaparak, verilen bir önergeyle oylamayı engelleyip AB’den yeni bir uzatma talep etmesinin ve ABD ve Çin arasında varılan kısmi ticaret anlaşması kapsamında taraflar arasındaki adımların takip edilmesiyle birlikte, 10 yıllıklar %1,70 civarında dalgalanmakta.

Yurtiçi tahvil piyasasında, doların küresel çapta, ABD’de beklentilerin altında gelen verilerin etkisiyle zayıflaması ve Türkiye ve ABD arasında anlaşma sağlanması ile 2 yıllık gösterge kağıdın faizi haftalık bazda 94 baz puanlık düşüşle %14,29 seviyesine ve 10 yıllık gösterge kağıdın faizi ise haftalık bazda 20 baz puanlık düşüşle %14,43 seviyesine geriledi.