BİST100, DOHOL ve PETKM: Almanya’dan Gelecek Rakamlar

Bu hafta süresince, ekonomik takvimdeki kilit unsurlar arasında Euro Bölgesi için Aralık ayı enflasyon rakamları ile Kasım ayı için Alman fabrika siparişleri ve sanayi üretimi rakamları yer alıyor. Avrupa’nın en yeni ve sürekli ekonomik zayıflığının sinyalleri kıtanın en büyük ekonomisinin sanayi sektöründen geldiğinden, piyasalar Çarşamba günkü değişimleri ve rakamları yakından izleyecek. Özellikle Çin’deki imalat satın alma göstergeleri Aralık ayı için istikrar gösterdi, bu da küresel sanayi sektörünün en kötü sorunlarının maalesef daha geçmişten ve derinden gelmiş olabileceğini gösteriyor.

 

Grafik TradingView ile oluşturulmuştur

BİST100 olumlu bir trend çizgisinde stabil olarak 111.412 (%-2) puanında bulunmaktadır. Sat ağırlıklı olduğunu ve dış piyasalardaki savaş senaryolarına uygun hareket edildiğini görmekteyiz.

İlgili grafikten, düzeltmenin netliğinin arttığını ve mevcut çizgide desteğin düşebileceği söylenebilir. Bu hafta işlem günleri beklenenden daha az belirsiz geçtiğini sezgisel olarak fark etmekteyiz.

Osilatörler(göstergeler): Momentum oldukça düşük seviyede 235 seviyesinde seyrediyor. Bunun yanında EWO (Eliot Wave Osilatör) ‘nun (4273) pozitif devam ettiğini saptıyoruz. Stokastik(stoch) çizgisi ortalama sınırından (%79) devam ediyor. Aroon ise %85 ‘ten stabil ve umut vadeden bir gösterge olarak süregelmektedir.

Destek kademeleri, 109.200 ile 110.400 puanında oluştu. Beklentiler sat yönünde oluştuğundan Cuma gününe kadar rakamlar ve performans önem arz ediyor. SMMA(mavi) çizgisi netlik iyi ve yukarı yönde idi. Ta ki bölgesel/global barışa dair daha büyük bir İran – ABD sorunu gelene kadar!

Direnç seviyeleri ise, 113.250 – 114.750 olarak tanımlanabilir. Aroon “up” yukarılarda olursa direnç daha kolay aşılabilecektir.

Bu hafta osilatörlerin güçlenmesinden ziyade politik haberlere ve Almanya ‘dan gelen verilere odaklanacağız. Fakat formasyon oluşursa (çift omuz) tepki alışı başlayabilir.

Grafik TradingView ile oluşturulmuştur

DOHOL hissesi %-1.63 düşüşle 1.81 fiyatından kapandı. Hacim ise ortalamadan düşük ve sat ekseninde gerçekleşmektedir.

İlgili grafikten görüldüğü üzere, bu yükseliş trendi aşağı yönde logaritmik bir eğim aldı, son seanslarda kırmızı sinyaller baskın ve belirgin olagelmektedir.

Osilatörler(göstergeler): Momentum, düşüş trendinde yerini stabiliteye bıraktı. Bunun yanında EWO (Eliot Wave Osilatör) ‘nun (0.02) momentuma destek olamadığını gözlemliyoruz. Stokastik(stoch) çizgisi stabil, fakat yetersiz (%51 seviyesinde)  devam ediyor. %80 üzerine çıkarsa fiyatta tavana yönelme olasılığı artmış olacaktır. Aroon up ile Aroon down arasın makas büyük ve Aroon up sonrakinden yukarda bulunduğundan ani bir yükseliş bekleyebiliriz.

Destek seviyelerinin, 1.70 – 1.74 TRY kademelerinde fiyat bulmaktadır. Doğan Holding hissesinde volatilite daha düşük, ve kar olasılığı da yükseliyor. Bu hafta yükselme trendindeki duraksama devam etmektedir. Olumlu beklentiler tekrar güç kazanacaktır.

Direnç kademeleri; 1.90 – 1,98 TRY seviyelerinden kademe aralığında denilebilir.  Bu kademeler indikatörlerin(göstergelerin) desteğinden güç kazandı ve aşağı yönlü kısa pozisyonlar ön plana daha çok çıktı.

Hisse Senedi Takipçisi ‘nden DOHOL ‘un rayting ve hareketli ortalamalar rayting ‘inin sırasıyla “al” ve “güçlü al” sinyalinde bulunduklarını gözlemlemekteyiz.

Grafik, TradingView ile oluşturulmuştur

PETKM hissesi 3.66 ile (%-3.43) düşüş kademelerine yol aldı. Son haftalarda Borsa İstanbul ile paralel olduğundan düşüşten etkilendi.

Grafikte, formasyon olumsuz oluşum içerisinde bulunmaktadır. Kırmızı sinyaller, Gann karesi formasyonu içinde devam etmektedir.

Osilatörler(göstergeler): Momentum (0.04) hafif düşüş içinde bulunmaktadır. Bunun yanında EWO (Eliot Wave Osilatör) ‘nun yükseliş trendinde olduğunu gözlemlemekteyiz. Stokastik(stoch) çizgisi yeterli fakat etkili (%80 ve üzeri gerekli) değil olarak %77 seviyesinden devam etmektedir. Sınırın üzerine çıkarsa fiyatta tavana yönelme olasılığı artmış olacaktır. Aroon ise % 85 ile istenen seviyede bulunmaktadır ve olumlu sinyal vermektedir.

Destek seviyelerinin, 3.46 – 3.56 TRY seviyelerinde olabileceği anlaşılmaktadır. Ancak osilatörlerde netlik sinyalleri azalırsa, stop-loss(zararı durdur) 3.46 olarak belirtilebilir.

SMMA(mavi olan indikatör) çizgisi, fiyat ve hacmin üstünde bulunduğundan destek noktaları olduğundan daha aşağı çekildi.

Direnç noktaları ise 3,82 – 3,84 aralığı olarak belirtilebilir. Hisse Senedi Takipçisi ‘nden genel anlamda osilatörlerin olumlu olduğunu, bunun yanında rayting ve hareketli ortalamalar rayting ‘inin sırasıyla “sat” ve “sat” sinyalinde bulunduklarını gözlemlemekteyiz.

Takipçi, TradingView ile oluşturulmuştur

Hisse senedi piyasasında sanayi endeksinin olumlu ve trend çizgisinde desteğin durağan bir kademe aralığına girdiğini belirtebiliriz. Yukarıda, Hisse Senedi Takipçisi ‘nde görülebileceği üzere genel anlamda osilatörlerin olumlu sinyal vermekte oldukları anlaşılmaktadır.

Sonuç itibariyle, özellikle yatırımcıların para akışını takip etmekte zorluk çekeceği bir sürece girdirdiğimiz iddia edilebilir. Bazı yorumcular 2020 ‘de Amerikan ‘ın iç sorunlarının Orta Doğu ‘da çözülebileceği ve global piyasalarda olumsuz senaryolar yazarken, bazı analistler bunun bir fırsat olacağını ve dünyanın giderek çatışmadan uzak ve savaş karşıtı bir hal aldığını belirtmektedir. Devletlerin savaşa harcadığı 3 trilyon dolar yerine 1.8 trilyon ile açlığı ve evsizliği global olarak sonlandırabilirdik. İnsanlar doğru ve bilinçli kararı zaman içerisinde bulacaktır denilebilir.

Son olarak, piyasa okuryazarlığı kazanmak için gündemin grafik üzerinden detayla takip edilmesininve sezgisel özgelişim kazanacakları platformlarda paylaşımda bulunulmasının ve takip edilmesinin yararlı olacağına inanmaktayım.

Okan ÖZDEMİR