BİST100, DOHOL ve PETKM: 3. Çeyrekte En çok Altın Alan Ülke Türkiye

Öncelikle olumlu haberler ile kısa ve orta vadede konum almamız ve etrafımızı daha anlamlı görmemiz açısından önemli. Fitch 20 Türk bankasının görünümünü negatiften durağana yükseltti. Altın Türkiye ‘nin 71.4 ton alımı ile en çok altın alan ülke olmasını sağladı. Daha sonra Rusya 34 ton ve Çin 21 ton ile ikinci ve üçüncü sırada yer aldı. ABD Başkanı Trump ‘ın başkanlıktan azli süreci, 1 seneyi bulacak uzun vadeli yatırımcının ele alması gereken bir faktörel süreç. Türkiye ‘nin kendi enerji tesislerini yapması cari fazla açısından uzun vadede cari açığı bitirebilecek senaryoları yoğunlaştı. Kendi enerjisini üreten Türkiye ‘nin kendi kendine yetecek bir ekonomik ihracaat yapabilir. Ancak, ihraç ettiğimiz ürünlerin % 65 ‘ini ithal etmemiz noktasında hammaddeyi ve endüstriyel metali de kendimiz üretmeliyiz. Bunun yanında, cari açık versek de finansmanın kalitesi giderek artarsa ve nano teknoloji, robot ve endüstriyel entegre fabrikasyona ağırlık verilirse yine uzun vadede cari açık yerini cari fazlaya ve ihraç eden güçlü bir Türkiye ‘ye bizi ulaştıracaktır.

Olumsuz haberleri ölçebilmek ise her daim piyasaların belirsizliğini, bireysel doğrudan yatırım yapanların lehine finansal risk boyutunda azaltacaktır. Genellikle yatırımcı sektör liderleri ve al/sat yaparak işlemde bulunan borsa/kur müdavimleri her konjonktürde risk bulunduğunu ve yatırıma devam etmesi gerektiğini düşünmektedir. İngiltere ‘de işsizlik rakamları hızla yükseliyor. Türkiye, ABD ve Rusya, Suriye ‘de istenen sürede geniş kapsamlı terörden temizlenmiş bölgeyi sağlayamadı. Almanya ekonomi düzelene kadar harcamaları kısıtlayacağını belirtti. Fed sanılanın aksine faizi indirmeyeceğini belirtti ve bunu piyasalar kabullendi. Fakat daha önceden bu senaryo detayla satın alınmamıştı.

Grafik TradingView ile oluşturulmuştur

Bu bağlamda, BİST100 olumlu bir trend çizgisinde %0,83 yükselerek kademeleri sağlamlaştırdı. Grafiğe detayla bakılırsa, haftanın ikinci işlem gününde BİST100 endeksinin al ağırlıklı bir hacim ile 103,972 seviyesinden kapandığını belirtti. Son 1 senelik 6 aylık ve 3 aylık alt ve üst sınırlara baktığımızda BİST ‘in küresel piyasalar tarafından desteklendiğini ve çizgilerin giderek pozitif konum aldığını görmekteyiz. Türkiye 5 yılda 7 seçim yaşasa da tüm volatiliteye rağmen olumlu ve kararlı bir piyasa ile karşı karşıyayız.

104,450 – 104,700 aralığının eşiğinden direnç noktasını denenecek ve politik gelişmeler yakından izlenecektir. Osilatör daha yüksek fiyatlara destek sinyali yeniliyor. Göstergelerde netlik yeterli ve osilatör olarak EWO ve momentum al veriyor.

Destek olarak ise 102,250 – 103,450 üzeri kapanışlar olumlu karşılanabilir. Tamamıyla iç piyasada korunaklı ve dış piyasalarda güçten yararlanabilecek ve bir iyimser beklentiler silsilesi üzerine konumlanmış bir çizgide hareket beklenmektedir. Yeşil mum fitilinden anlaşılabildiği gibi olumlu bir grafik ile hisse senetlerinin direnç noktalarını denemeye meyilli olacağı gözlemlenebilir.

Grafik TradingView ile oluşturulmuştur

DOHOL hissesi 1,64 ‘den kapanış göstererek Borsa İstanbul değer kaybetmesine veya kazanmasına aldırış göstermeden 1,76 – 1,78 direnç noktasını kırmakta kademeli olarak yukarı kademeleri denemekte trend bir duraksama yaşamaktadır. Yükseliş trendinde duraksama yavaşlama gösterirken, 1,55 ve altı yükseliş trendini tersine çevirebilecek bir dur noktası olabilir. Grafikten anlaşıldığı üzere, trend halen güçlü al sinyali verirken osilatörler al sinyali vermektedir.

Momentum, Aroon ve Stoch netlik kazandı ve oldukça yeterli. DOHOL için destek noktasının stratejik olarak 1,58 – 1,60 olacağı savunulabilir. EWO ‘da yeterli bir yükselişi beraberinde getirdi.

Seans içinde ani dalgalanmalar yaşanmıyor, fakat son hafta trendi bozan bir nokta ve kademe aralığı gösterdi. Bu da bu düşüşün sat mı al fırsatı mı olduğunu osilatörlerin 2 seans düşmemesi suretiyle kanıtlayacaktır.

Grafik, TradingView ile oluşturulmuştur

PETKM hissesi Borsa İstanbul ‘a paralel olarak 3,70 fiyatından %0,82 ‘lik bir yükseliş gözlemliyoruz. BİST ile yarışamayacak performansı bu sefer BİST ile paralel gitmektedir. Grafik, stoch osilatörünün de bunu desteklediğini hassasiyetle ortaya koymaktadır.

Destek noktası aralığı olan 3,58 – 3,62 olası bir düşüşü durdurmaya çalışacaktır. Bu bağlamda, grafik masaya yatırıldığında, osilatör ve fiyat uyumu uzun süre sonra ilk kez al sinyali sağladı.

Aroon bantları (düzeltmede) ve momentum ile yükseliş artmaktadır. Borsa İstanbul haftanın ikinci günü yükselirken momentumun güçlenmesi ve fiyatın hacim ile üst kademelere taşınması net bir yükseliş trendini kendinden bahsettirebilir.

Takipçi, TradingView ile oluşturulmuştur

Sonuç itibariyle, İngiltere ‘de iş başvurularının hızla gerilemesi ve teknik resezyondan çıkması ve küçük de olsa %0.3 ‘lük bir büyüme İngilizleri sevindirdi. Bu ise Borsa İstanbul ‘a olumlu yansıyacaktır. Çünkü İngiltere küresel büyümede entegre olmuş bir bütündür. Hatta küreselleşmenin merkezlerinde biri Londra’nın yeri düşünülürse merkezi bir eksende yer almaktadır. Hisse senedi piyasasında yatırımcıların daha ilgili olacağı ve ABD ‘den gelebilecek Çin ile olan ticaret verileri önem taşımaktadır. Her durumda siyasi uyumsuzluk, çarpık söylemler ve Avrupa ‘nın durumu altını halen önemli ve korunaklı güvenli liman olarak nitelendirmektedir. Borsa İstanbul ‘a dair bu piyasa paterninin tekrarlanması ile iç piyasada endeksin 96,500 ile 104,200 aralığına hapsedilmiş olduğu savunulabilir.

Okan Özdemir