BIMAS: güçlü seyire devam

BIMAS: Sonbahardan bugüne algoritmik güçlenme

BIMAS iş modeliyle getirdiği başarıyı hisse getirisine de yansıtmaya devam ediyor. Model belirleyici olmaya devam ederken, halen klasik analizle fark yaratmak ne kadar anlamlıdır? Ekonomisini sürdürülebilir büyümeye odaklamaya çalışan firmalar model değiştirmeye çalışırken, sürdürülebilir portföy getirisi için neden gerekmesin?

Tarihsel pencere:  Her düşüşte daha başarılı model arayışına doğru

Geçmiş penceresini 10 yıldan fazlaya çekersek göreceğimiz tablo budur: model algoritma sayısal değerlerinin 2015 öncesinde ortalama 4 değerine yaklaşıyor olması gerçeği var. Aylık bazda bu değer grubu geleceğin ana eğilimini kuvvetli tutmaktadır. Diğer parça olan 2015 sonrasında ise algoritmik değerlerin 6-7 aralığına geliyor olması da düşüşlerin beklentiyle hızlıca doldurabileceğine işarettir. Tarihsel pencere aylık ölçekte incelendiği için ana eğilimin gücünü göstermesi açısından son derece önemlidir. Belirtilen algoritmik sayısal değer grubuyla pek çok hisseye göre farkedilebilir sonuçlar üretmeye devam edecektir.  Elbette model farkıyla gelen sonuçtan bahsetmekteyiz, bu durum portföylere de yansıyacaktır.

Kabaca yapılabilecek sayısal hesaplamayla gelecek 3 yılın geçmiş 3 yıla göre daha parlak geçmesi beklenebilir. Bunu sağlayan sayısal değerleri takip etmek gerekir. Geçmiş sayısal değerleri bozulmayacağına göre gelecekteki değerlerin beklenti dengesini ne kadar, ne şekilde bozabileceği izlenecektir.

Son 5 yıl: haftalık yatay eğilim dikkat çekiyor

BIMAS son 5 yılı haftalık ölçekte inceleyebiliriz, izleme basitliği sağlar. Bu 5 yılı en az 4 döneme bölecek olursak kıyaslanabilir sonuçları basitçe takip edebiliriz.

Buna göre: dönem1 yataya yakın kavis hareketiyle geçiyor. Dönem2 ise, göreceli olarak az daha güçlü ve bir basamak yukarıda seyir izlemiştir. Dönem3 ise ilk 2 döneme göre daha dalgalı seyir izleyerek yükselişle kapamıştır. Ancak, ortalamada hızlı değişim görmemekteyiz. Dönem4 ise, belirgin, baskın şekilde yatay değişimli gelişim göstermiştir.  Önceki dönemlere göre bu farklılık sonucu etkileyebilecek önemdedir.

Bu önemi sağlayan ise algoritmik değerlerin birim değerden yüksekte olmasıdır: incelenen 4 dönemin algoritmik değer ortalaması 2.5 seviyesine doğru yükselirken ana eğilimin pozitif değişime açık olduğunu göstermektedir.

2021: başlangıç sayısal değerleri yüksek

Avantajlı başlangıç sağlayan 2021 sayısal değerlerinin günlük bazda yükseliş getirmesi istatistik modele uygundur.