Bankacılık endeksi ve hisseleri

Bankacılık endeksi geçmişte yarattığı çılgınlığı hazmetmeye ve yeni kurgu için çalışmaya devam ediyor. Endeksin canlı varlık olmasını sağlayan piyasa oyuncularının iş zekası yine sonucu belirleyecektir. Yapabileceğimiz ise bu sonuca etkileyecek fiyat hareketlerini yakalayabilmektir.

Kırılımlar ve direnç-destek kombinasyonlarını zorlama çabaları değerli hareketlerdir. Her hareketin puanı olsa da, bu tür özel hareketlerin yıkıcı – yapıcı etkisi daha yüksektir.

Çılgınlık dönemleri gerçek anlamda para yapılan dönemler oldu: 2009 baharında başlayıp 18 ay süren endeks patlaması parasal bolluk etkisiyle olsa da etki – tepki prensibine uygundu. Yani fizik yasalarını yaşamaya devam ediyoruz. Gelecekte de devam edecektir. Bir yılı aşan çılgınlık sonrası 12 aylık düşüş ihmal edilebilir kalabilirdi. Sonrasında gelen yükseliş bunun teyidi oldu ancak tehlike veya risk faktörleri de şişmeye devam etmektedir.

Her yükseliş geleceğin istikrarından çalmak demektir. Tersine, her düşüş de geleceğe yatırım olarak değerlendirilebilir. Geleceğin ölçülebilir süre olması için de model göstergelerin seviye ve değerlerine bakmak gerekir.

Bir başka deyişle: belirsizlik yoktur. Kötü bakış vardır. Bulanıklık üretmek para yaratmayacağı gibi kayıpları da besler.

Bankacılık endeksi baskı görmeye devam edecektir

2010 yılı sonlarında biten çılgın yükseliş göstergeler ve kırılımlar üzerinde  önemli izler bırakmıştır. İzlerin getirdiği artık etki sonucudur ki son 10 yılda bankacılık endeksi düşe kalka yani istikrarsız şekilde yeni zirveler yapma kaygısı içindedir. Bu durum ilüzyona dönmeye yakındır. Bunu destekleyen matematiksel bulgular vardır.

Aylık bazda bakarsak, oluşan zirveler arası zamansal mesafenin giderek artması tedirginlik yaratmalıdır. Oynaklık endeksi kurulduysa, yükseliyor olduğuna delalettir.

Halkbank yetişemeyecek görünüyor

Ulusal meselemiz olan Halkbank davasını hisse performansı üzerinden izlersek, bağlı bulunduğu bankacılık endeksine göre geride kalmaya devam edecek görünüyor. Nefesi veya beklentisi yetersiz kalabilecek hisse için farklı hikayelerin üretilmesi giderek zorlaşmaktadır. Daha gerçekçi hikaye için piyasa beklentisi yüksek kalmaya devam edebilir.

Hayata bakışta dahi fark yaratabilecek maddi yatırımlar için kullanışlı metod eğitimleri: https://www.paraborsa.net/iletisim/

Rİskli ortamlarda  sürdürülebilir büyüme odaklı ticari yatırım ve pazar tahmini kullanışlı metod eğitimi: http://www.ekonomist.com.tr/kapak-konusu/ihracati-artirma-yollari.html

Cem Şengezer’i Twitterda takip etmek için: https://twitter.com/for_a_few_quant