Asya Borsaları – (2.03.2022)

Asya piyasalarında yeni günün öne çıkan teması Çinli lojistik şirketlerinin hisselerinde yaşanan hızlı artış oldu-07:51

Asya endekslerinde devam eden jeopolitik gerilimin etkisi fiyatlamalar üzerinde olumsuz etkisini sürdürüyor.

ABD vadelileri sınırlı da olsa negatif bir açılışa işaret ederken Asya piyasalarının önde gelen endekslerinde de düşüşler izlendi.

Japon Topix endeksinde düşüş yüzde 2’ye yaklaştı. Hong Kong Hang Seng endeksinde de yüzde 1’e varan düşüş oldu. Çin Şanghay bileşik endeksinde de kayıplar görüldü.

Rusal hisselerinde sert satışlar

Rusya’nın alüminyum devi Rusal’ın hisseleri bu sabahtan itibaren ağır satışlar gördü.

Açılışın ardından yüzde 29’u bulan kayıplar önceki günlere göre daha sert. Birincil alüminyum arzının yüzde 6’sını tek başına sağlayan Moskova merkezli şirket Ukrayna’daki rafinerisini durdurmak zorunda kaldığını açıklamıştı. Diğer taraftan Batı yaptırımları da muharebeler de ağırlaşıyor.

Palm yağı fiyatları uçtu

Gıda ürünlerinden sabuna kadar son derece geniş kullanım alanı bulunan palm yağı fiyatları uçtu.

Malezya’da küresel gösterge niteliği taşıyan vadeliler seans içinde 7100 ringiti aştı, tarihi rekor yineledi. Vadeliler ton başına 1694 dolara işaret ediyor. Küresel enflasyonun alarm verdiği dönemde süpermarket raflarının görünmeyen bileşenin durmaya niyeti yok gibi görünüyor.

Avustralya yüzde 3,4 büyüdü

Avustralya ekonomisi 2021 dördüncü çeyrekte bir öncekine göre 3,4 büyüdü, oran yıllık bazda yüzde 4,2 oldu.

Üçüncü çeyrekte virüs dalgası nedeniyle uygulanan sıkı önlemler söz konusu dönemde gevşetilmişti. İstatistik bürosu yetkililerine göre kapanma sırasında artan tasarruflar açılmayla birlikte birikmiş talep tesiri gösterdi. Hanehalkı harcamalarındaki artış yüzde 6,3 genişlemeyle bu açıdan dikkat çekici.

Bu arada küresel Borsaların tarım, sanayi ve enerji fiyatlarındaki artışlarla örselendiği bir dönemde Avustralya endeksleri dirençli duruyor.

Kömürden altına, bakırdan buğdaya dek yer altı kaynaklarıyla dolu ülkede enerji ve madencilik hisseleri itici görevi yapıyor. Gold Road, Poly Novo, Ramelius gibi hisseler bugün de yüzde 5’i aşan kazançlarla güne başladı.

Asya’da petrol ve metal hisseleri diğer ülkelerde de rallide. Sabah saatleri itibarıyla Tokyo’da Inpex yüzde 6, Seul’de S-Oil yüzde 4,5, Hong Kong’ta CNOOC yüzde 5,2 primli işlem gördü.

Demir cevheri, alüminyum, çelik ve metal hisseleri de canlı tahtalarıyla dikkat çekti. Rio Tinto 4, Chalco yüzde 9, Osaka Titanyum yüzde 7’yi aşan kazançlarla seyretti.

Çinli hissede dikkat çekici hareketler

Bohai Bank hisselerindeki aşırı düşüş analistlerin kafasını karıştırmış halde bulunuyor.

Çin’in küçük ölçekli finans kuruluşları arasında yer alan bankanın Hong Kong’ta işlem gören hisseleri bugün yüzde 25’i bulan satışlar gördü, kayıpları son bir haftada yüzde 45’i buldu. Nedeni somut olay veya verilerle açıklanamayan ağır kayıpların bilançoda bozulma korkularına dayandığı sanılıyor.

Çinli lojistik şirketlerinin hisseleri primli

Maersk ve diğer bazı Batılı nakliyat şirketlerinin Rusya kanallarını kapatması Çin’de lojistik rallisine neden oldu.

Çin’in kuzey kesiminde, Rusya’ya nispeten yakın konumdaki Jinzhou limanı dördüncü gün yüzde 10’luk yükseliş limitine takıldı. Kazakistan çıkışlı faaliyette bulunan Tianshun Supply Chain ile birlikte Changjiu Logistics ve Zhejiang Dongri da tavana takılan diğer hisseler oldu.

Maersk, MSC, Hapag-Lloyd gibi Avrupa merkezli taşıyıcılar Rusya servislerini birbiri ardına durdurdu. Söz konusu şirketler dünyanın en büyükleri arasında ve konteyner taşımacılığındaki payları yüzde 50’ye yakın.

Kaynak: Bloomberg HT