Aselsan 2017 / 9 Aylık Bilanço Analizi / Ak Yatırım – (15.11.2017)

Aselsan 2017 / 9 Aylık Bilanço Analizi

Şirket artan sipariş bakiyesiyle yükseliyor

NÖTR
Hisse Fiyatı: 45,26 TL 
12 Aylık Hedef: 38,50 TL

Son yıllarda yerli üretimi destekleyen atılımlarla Aselsan Türk Savunma Sanayii’nin en önemli oyuncularından biri haline geldi. Bu atılım Aselsan’ı satış hacminde 100.lükten sektöründe dünyanın en büyük 57.nci şirketi konumuna getirdi. Satışlar içerisinde ihracatın payının giderek artması da şirketin uluslararası düzeyde rekabet gücünün arttığına işaret ediyor.

Sipariş bakiyesinde kuvvetli büyüme bekleniyor. Aselsan’ın 2016 yılı satış hacmi 3,8 milyar TL (yaklaşık 1,2 milyar dolar) düzeyinde gerçekleşti. Şirketten aldığımız bilgiye göre Aselsan’ın elinde 2017/9 itibarıyla toplam bakiyesi 6,4 milyar dolara yaklaşan yaklaşık 150 proje bulunuyor ve bu projelerin 4‐5 yıl içerisinde tamamlanıp teslim edilmesi öngörülüyor. İmzalanan yeni sözleşmelerle ve ileride alınması
hedeflenen işlerle bu sayının hızlı bir şekilde artacağı ve şirketin bekleyen sipariş bakiyesinin 3‐4 yıl içerisinde 10 milyar dolara ulaşması hedefleniyor.

Cironun ilk etapta 2 milyar dolara ulaşması hedefleniyor. Geçmiş yıllarda büyüyen bakiye siparişleri ile Aselsan’ın cirosu son 10 yılda ciro dolar bazında 4 katından fazla büyüdü. Artan siparişlere bağlı olarak şirketin satış hacminin TL bazında 2017 ve 2018 yıllarında da yıllık en az %40‐45 civarında büyümesini bekliyoruz. Şirket bu büyümenin 2019 ve sonrasında da ivmesini koruması ile cironun yine 3‐4 yıl içerisinde 2 milyar dolara ulaşmasını hedefliyor.

FAVÖK’ü korumaya dönük maliyet planlaması yapılıyor: Geçmiş yıllara baktığımızda Aselsan’ın cirosundaki 4 kat büyümeye karşın, personel sayısının son on yılda iki kattan daha az büyüdüğünü görüyoruz. Ayrıca Aselsan yıllar içerisinde artan iş hacminin giderek artan bir kısmını fason tedarikçilerden sağlama yoluna gitti. Fason üreticiler Aselsan’a kıyasla daha esnek çalışma koşullarına sahip olduklarından daha düşük sabit maliyetle çalışabiliyorlar ve bu durum Aselsan’ın maliyetlerini olumlu yönde etkiliyor. Şirket değişen maliyet yapısı ile Aselsan’ın %18 ‐ %20 bandında seyreden FAVÖK marjının ileride de korunacağını öngörülüyor.

Savunma sanayiinde yerli pazar dinamik bir yapıya sahip: Türkiye jeopolitik ve coğrafi koşulları nedeniyle savunma harcamalarında önde gelen ülkelerden biri konumunda bulunuyor. Devletin yıllık savunma sanayi harcamasının geçtiğimiz yılların verileri incelendiğinde GSYİH’nin %2,0 ‐ %2,2’si (15 milyar dolar – 20 milyar dolar) düzeyinde olduğu dikkat çekiyor. Söz konusu harcamaların yaklaşık %60’ı yurtiçi şirketlerden tedarik edilirken, bu harcamalardan Aselsan de yılda yaklaşık 1 milyar dolarlık ciro elde ediyor.

İhracat pazarlarında hızlı büyüme sağlandı: Aselsan 2016 yılında 300 milyon dolarlık ve 2017’nin ilk dokuz ayında 188 milyon dolarlık ihracat sözleşmesi imzaladı. Ayrıca 2016 yılı toplam satışlarının %20’ye yakın bir kısmı (230 milyon dolar) ihracat kaleminden oluştu. Şirketin en önemli ihracat pazarları Suudi Arabistan, Ürdün, Kazakistan, Azerbaycan olarak sıralanıyor. Şirketin ihracat yaptığı önemli pazarlarda savunma sanayi şirketlerine ortaklıkları bulunuyor. Bu şirketlerde Aselsan’ın payı %50’nin altında dolayısıyla hissedarlık kontrolü bulunmuyor ancak icrada eşit kontrole sahip bir yapı söz konusu.

Riskler: Aselsan açısından en büyük risk olarak artan sipariş bakiyesinin idare edilmesi zikredilebilir. Ancak fason işlerin devreye girmesiyle şirketin bu konuda önemli bir rahatlama sağladığı ve çalışmalarını daha etkin bir biçimde yürütmeye başladığı söylenebilir.

Raporun tamamı için tıklayın.