97,500 üzerine çıkıldı. 102,500’e yolculuk başladı mı?

Nuri Sevgen – 12.01.2017

Bu sabah TCMB repo ihalesini iptal edince TL bir miktar sıkıştı. Bu haber ve Dolar Endeksinde (DXY) yaşanan düşüş Dolar/TL’de 3,80’e doğru bir düşüşe neden oldu. Bu haber hisse senedi piyasasına moral vermiş görünüyor.

Aslında sebep psikolojik olduğu kadar da matematik.

Psikolojik sebep; TCMB’nın ufak da olsa aksiyon alıyor olmasının verdiği moral ile bir süredir endeksteki yükselişe sebep olan Dolar bazında endeksin ucuz kalması

Matematiksel sebep ise;  VİOP’da teorik fiyat hesaplama üzerine attığım bilgi notunda da belirttiğim üzere TL sıkışınca yaşanan faiz artışı BİST30 sözleşmelerinin de teorik fiyatını yükseltici etki yaptı.

BİST30 yakın vadeli sözleşme fibonachi düzeltme seviyesi olan (yatay gri ve siyah çizgiler) 97,500 direncinin üzerine çıkmayı başardı.Bu hareket 95,000 civarından geçen tüm hareketli ortalamaların da birbirlerini yukarı yönde kesmesine neden oldu. Bu durumda yani 97,500 üzerinde tutunma yaşanabilirse teknik olarak hedef kırmızı renkli okla işaretlediğim 99,500-100,000 bölgesi olacaktır

Hızlı hareketin getirdiği short pozisyonlarda artışın getirdiği olası panik etkisi bu seviyenin bugün görülmesine bile neden olabilir. “Olabilir” diye yazdım. “Olacak” diye algılanmamalı. Zira psikolojik varsayım genellikle böyle sert hareketlerin ardından ters yönde (bugünkü hareketi düşünürseniz short yönde) pozisyon açan yatırımcıların artmasına neden olabiliyor. Böyle bir durumda da yukarı hareket daha ivmeli bir hal alabiliyor.

Eğer bu beklediğiim senaryo gerçekleşirse; hareket bir flama formasyonuna dönüşebilir ki o zaman 102,500 seviyeleri hedef haline gelebilir.

Özetle; 97,500 üzerinde kalınmada başarılı olunması yukarıda 100,000 ve sonrasında 102,500 teknik hedefine sahne olabilir.

Grafiklerin anlattığı özetle böyle

Bol kazançlı bir gün dilerim

Dr. Nuri SEVGEN
Yatırım Finansman Menkul Değerler A.Ş.
Yatırım Danışmanlığı Müdürü