82.000 desteği kırılır mı?

Aydın Eroğlu – 19.04.2013

Bu desteği önceki iki hafta içinde üç kez gördük ve döndük. O zaman kıramadığımız bu desteğin, kısmi yükseliş denemesi sonrası yeniden aşağı yönlü bir düzeltmenin riskine dikkat çekmiştim. Hafta başı yaşanan yükselişler bize bu kısmi yükselişi yaşattı. Piyasanın bu yönde gelişmesinin izahında ise gelmesi beklenen not artışı vardı. Not artışının gelmediği görülünce, banka hisseleri de dahil, satışları gördük.

Ama henüz 82.000 seviyesine inmedik. Önümüzde bin puanlık bir realize imkanımız daha var. Bu seviye yine bir destek olabilir ki, üç kez kıramamıştık. Ama eğer 82.000 aşağıya kırılırsa, teknik olarak bir omuz baş omuz formasyonu riskine dikkat çekiyordum. Bu risk halâ geçerliliğini koruyor. Peki eğer aşağıya kırılırsa ne mi olabilir? İşte bu düşüncemi geçen haftaya ait bir yazımla yeniden tekrarlamak istiyorum!

Faize Duyarlı Teknik Hareketler Yaşanıyor 10/04/2012 09:14

Endeks 86.300 seviyelerindeyken % 6,60’a yükselen tahvil faizlerinin baskısı ile 82.000’e düşen bir BIST gördük. Başbakanın BIST’ın açılışında yaptığı uyarılarla % 5,80’e inen faizin tepkisi olarak da aynı sürede endeks de 83.781’e yükseldi. Ama dün faizlerde yeniden % 6 seviyesi görülünce, endeks tedirgin oldu. Bu nedenle realizeleri gördük. Faize paralel banka hisselerinde sert hareketler oluyor.

Faizde yaşanacak oynaklıklarla benzer endeks ve fiyat hareketlerine bir süre şahit olacağız. Ben ne oluru değil, neye dikkat edilmesi gerekeni yazacağım. Ne olur konusunu yazmanın çok da kolay olmadığı günlerdeyiz. Bir uyarı ile bir anda düşen bir faiz hareketi yaşanırken, yönü görebilmek oldukça zor oluyor.

Endeks için 82.000 destek seviyesinin takip edilmesi çok önemli. Eğer bir şekilde endeks 82.000 seviyesini aşağıya kırarsa, iki gün evvel yazdığım ”IMKB Tamam, BIST İle Yola Devam” yazımda verdiğim 81.200 – 80.800 – 80.000 – 79.500- 79.000 – 78.000 sıralı alt endeks seviyelerinin görülmesi riski güçlenir.

Yok eğer endeks 83.575 seviyesinin üstüne çıkar ve tutunabilirse, bu takdirde de sırası ile 84.100 – 84.800 – 85.500 – 86.300 ve nihai zirveye doğru gidiş yaşanabilir. Ancak, bildiğiniz üzere kişisel düşüncem yakın zaman için (eğer bir not artışı yaşanmazsa) görülmüş endeks zirvesinin yukarı kırılmasını beklemediğimdir. Ben daha ziyade, olası zirve denemelerinden sonra endekste 82.000 düzeyinin de aşağı kırılmasını bekliyorum. Daha alt seviyelere düşüp, iki-üç ay sonra başlayacak yeni bir yükseliş dalgası ile zirve endeksin yukarı geçilmesinin ve çok daha yüksek endeks değerlerine ulaşmanın daha sağlıklı bir gelişme olacağı düşüncesindeyim. Ancak, bu arada hisse bazlı ciddi yükselişlerin yine de süreceği kanaatindeyim.

İşte 10/04 tarihli yazımda bu görüşümü yazmıştım. Yazıdan sonra olanlar, neredeyse yazının içeriğindeki gibi gelişti. Halâ aynı düşüncedeyim. Ama 82.000 kırılmadan, ya da kırılırsa aşağıdaki seviyelere doğru inerken, yaşanabilecek olası bir not artışı, pozitif bir alım dalgası yaşatabilir. Bir hafta öncesine kadar yaz aylarının ortalarından önce bir not artışı olmasını beklemiyordum. Ancak, son banka alımları ve not artışı haberlerinin bu denli artması sonrası ben de not mu artacak diye düşünmeye başladım. Eğer bu artışı göremezsek, endeks için yukarıda verdiğim realize riskini kuvvetli bir şekilde yaşarız öngörüsündeyim. Ama düşüş riski için önemle belirttiğim 82.000 desteğinin aşağı yönlü kırılmasının şart olduğunun altını bir kez daha çizmek istiyorum.

Teknik olarak üç kez gelip yukarı döndüğümüz için, yine 82.000 seviyesine yaklaşınca alımların gelmesini bekliyorum. Bir kez daha aşağı kırdırmamak için çaba sarf edilecektir. Ama olur da kırılırsa, belirttiğim risklerin gerçekleştiğini görebiliriz.. Hepinize iyi hafta sonları dilerim.

NOT: www.borsaanalizci.com, taslağı şekillenmekte olan yeni SPK tebliğinin netleşmesine kadar site üyelik ücreti olmadan güncel verileri ile herkese açılmıştır!

Saygılarımla

www.aydineroglu.comwww.borsaanalizci.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir