2024 Mayıs Strateji Raporu / Vakıf Yatırım

Aylık Yatırım Stratejisi – Mayıs 2024

• Küresel hisse senedi piyasalarında nisan ayında İngiltere hariç negatif bir seyir gözlendi. ABD’de yüksek seyrine devam eden tahvil faizleri, hisse senedi piyasaları üzerinde baskı unsuru olmayı sürdürürken, Ortadoğu’da azalan jeopolitik gerginlikler sonrasında ay içinde 90 $ seviyesini aşan brent petrol ay sonuna doğru 83 $ seviyelerine kadar geriledi. Avrupa Merkez Bankası nisan ayı içindeki toplantısında faizlerde değişime gitmedi, para politikası kısıtlamalarının uygun düzeyini ve süresini belirlemek için veriye dayalı ve toplantı bazında bir yaklaşım izlemeye devam edeceğini belirtti. Fed faiz kararı toplantısı sonucunda ise politika faizi, beklentilere paralel sabit bırakılırken, Başkan Powell, enflasyonun istenildiği ölçüde iyileşmediğini ancak piyasadan gelen beklentilere yanıt olarak faiz artırım sürecinin gündemlerinde olmadığını belirtti. ABD tahvil faizlerindeki yüksek seyre karşılık, azalan jeopolitik riskleri fiyatlama eğiliminde olduğu gözlenen ons altın fiyatları ise 2.300 $ seviyelerine doğru geri çekildi. Fed sonrasında piyasalar faiz indirimi beklentileri kasım ayına ötelenmiş durumda, jeopolitik riskler ise azalsa da halen piyasa fiyatlamalarını değiştirebilme gücüne sahip görünüyor. Nisan ayında dalgalı seyreden yurt dışı hisse senedi piyasalarının, mayıs ayının devamında da yine dalgalı seyrini sürdürmesini bekliyoruz.

• Borsa İstanbul nisan ayında TL bazlı yeni gün içi ve kapanış rekorlarını yenilemeye devam etti. BIST100 endeksi nisan ayını 10.046 seviyesinden %10’a yakın getiri ile tamamladı. Türkiye’nin 5 yıllık CDS primi ise 294 seviyesinde yer alarak uzun zamandır altında kalıcılık göremediğimiz 300 seviyelerinin altını test ediyor. Mevcut durumda politika faizi %50 seviyelerinde yer alırken, açıklanan nisan ayı enflasyonu ile birlikte yıllık enflasyon %69,80 seviyelerine ulaştı. Ay sonuna doğru ise Borsa İstanbul şirketlerinin bilançoları beklenmeye başladı, ilk önce bankalarla başlayan bilanço sezonunda şu ana kadar finansallarını paylaşan bankaların, bilançolarında çeyreklik bazda net karlarında gerileme ön plana çıkmış durumda. S&P’in, Türkiye için kredi notunu yükseltmesi ardından CDS tarafında 280 üzerine kadar gözlenen gerileme, Borsa İstanbul’a pozitif yansımış durumda. Mayıs ayının devamında, Borsa İstanbul şirketlerinin ilk çeyrek finansalları ön plana çıkarken, endeksin de TL bazlı kapanış rekorlarını genişletmesini bekliyoruz. Endeksin 10.200 üzerinde kar satışlarını karşılaması halinde, Mayıs ayında 11.000 seviyelerini test etmesini bekliyoruz, yatırımcılara orta riskli fon dağılımı tercih etmelerini öneriyoruz.

Rapor için tıklayın.

Kaynak: Vakıf Yatırım Strateji Raporu

Google Play'den ücretsiz indirin
SİZ DE BİNLERCE YATIRIMCI GİBİ PARA & BORSA MOBİL UYGULAMASINI ÜCRETSİZ İNDİREREK GÜNCEL PİYASA YORUMLARINA ULAŞMAK İÇİN HEMEN BURAYA TIKLAYIN

@ParaBorsaNet'i Twitter'da Takip Et!

ÖNEMLİ HABERLER VE GÜNCEL PİYASA YORUMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYARAK HEMEN TWITTER'DA BİZİ TAKİP EDİN!