2024 Ekim Strateji Raporu / Vakıf Yatırım

Aylık Yatırım Stratejisi

 Küresel piyasalarda eylül ayında merkez bankası faiz kararı toplantıları yakından izlendi. Avrupa Merkez Bankası (AMB) mevduat faiz oranını, piyasa beklentilerine paralel 25 bp düşürerek %3,5’a çekti. Lagarde yaptığı açıklamada, ekonomik büyümeye ilişkin risklerin aşağı yönlü olduğunu ve son verilerin enflasyondaki düşüş sürecinin orta vadede devam edeceği beklentisiyle uyumlu olduğunu ifade etti. Fed, eylül ayında gerçekleştirdiği faiz kararı toplantısı ardından, politika faizini 50 bp indirerek %4,75-5,00 aralığına çekti. Mart 2020’den bu yana ilk kez faiz indirimine gidilmesi ardından küresel piyasalarda önemli hareketlilikler yaşandı. Fed Başkanı Powell, karar sonrası yaptığı açıklamalarda %2 olan enflasyon hedefinin hala üzerinde olduklarını ifade ederken, son gelen verilerin ekonomik faaliyetlerde genişlemeye işaret ettiğini ve enflasyona yönelik yukarı yönlü risklerin azaldığına dair açıklamalarda bulundu. Ayrıca ABD’de 2Ç24 GSYH büyüme verisi beklentilerin üzerinde gelerek %3,0 seviyesinde açıklandı. Piyasaların gündeminde Eylül’de Çin’de açıklanan teşvik paketi haberleri ön plana çıktı. Çin Merkez Bankası, yedi günlük ters repo faizinin %1,7’den %1,5’e indirildiğini, zorunlu karşılıkların 50 bp düşürülerek 1 trilyon yuanlık (142 milyar dolarlık) likidite sağlanacağını açıkladı. Eylül ayında Çin Borsası %21 yükseliş kaydetti. Diğer taraftan, ABD’de S&P 500 endeksi %2,0 ve Avrupa’da Stoxx 50 endeksi %0,9 değer kazanırken, Japonya’da Nikkei 225 endeksi %1,88 düşüş gösterdi. Bu dönemde MSCI gelişmekte olan ülkeler endeksi ise %6,9 primlendi.

 Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye’nin kredi notunu eylül ayında “B+”dan “BB-“ye yükseltirken, not görünümünü durağan olarak belirledi. TÜİK tarafından açıklanan verilere göre, Türkiye ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde piyasa beklentisinin altında %2,5 büyüdü. TCMB, PPK faiz kararı toplantısında, bir haftalık repo faiz oranını beklentilere paralel, %50 seviyesinde sabit bıraktı. Kararın yayımlandığı metinde; enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası araçlarının etkili şekilde kullanılacağı ifade edildi. Eylül’de BIST 100 endeksi aylık bazda %1,70 düşüş gösterdi. Bankacılık endeksi %4,98 değer kazanırken, sanayi endeksinde %3,68 değer kaybı görüldü.

 Ekim ayının ilk haftasında yurt içinde enflasyon verileri takip edilecek. Eylül ayında TÜFE’de yıllık bazda artış oranının %52,0’den %48,3 düzeyine gerileyeceği öngörülüyor. TCMB’nin para politikası kurulu toplantısı 17 Ekim’de gerçekleştirilecek. Aynı gün Avrupa Merkez Bankası (AMB)’nın da faiz kararını açıklaması bekleniyor. Borsa İstanbul ekim ayına 9.600 seviyeleri altından satıcılı bir seyirle başlangıç yaptı. Borsa İstanbul’da ayın devamında 9.400-9.300 bölgesi dahiline kadar yaşanan gerilemeler endekste yükseliş adına güç toplama ve yeni pozisyon alım bölgesi olarak değerlendirilebilir. Yükselişlerde ise 9.700-9.800 bölgesi aşılırsa sırasıyla 10.000 ve 10.100 seviyeleri endeksin hedef seviyeleri olarak izlenmelidir. Ekim ayı için yatırımcılara orta riskli fon dağılımı tercih etmelerini öneriyoruz.

Rapor için tıklayın.

Kaynak: Vakıf Yatırım Strateji Raporu