2023 Nisan Strateji Raporu / Şeker Yatırım

Bankalara yönelik riskler, merkez bankaların şahin tutumunu gevşetti…

Öneri: AL

 ABD’de üç bankanın iflasının ardından bazı Avrupalı bankaların da sıkıntıya girmesi ve krizin yayılma endişelerinin artması, Global piyasalarda dalgalanmayı artırdı. Krizin yayılma riskinin düşük olduğu saptamasını yapan merkez bankaları ise piyasalara sağladıkları likidite ile yaşanan çalkantıyı kontrol altına almaya çalıştı.

 Yaşanan bankacılık krizine rağmen Fed ve BoE 25 baz puan, ECB 50 ise baz puan ile faiz artışlarına devam ederken, ileriye dönük söylemlerinde yumuşamaya gitmeleri, risk alma iştahının toparlanmasına neden oluyor.

 Mart ayı toplantısında faizleri 25 baz puan artış ile % 4.75 – % 5.00’a yükselten Fed, Mayıs ayında da 25 baz puanlık bir artış sinyali verirken faiz indirimlerinin henüz gündemlerinde olmadığı ancak Mayıs’tan sonra gelen verilere göre faiz artışlarını durdurabileceğinin sinyalini verdi. Fed’in bu söylemlerine rağmen piyasalar yılın son çeyreğine doğru faiz indirimlerinin başlayacağını fiyatlayarak Fed’den ayrışmış durumda.

 Yurt içinde ise hükümet, Kahramanmaraş’ta 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan deprem felaketinin yaralarını sarmaya çalışırken piyasalar seçim tarihinin 14 Mayıs olarak kesinleşmesinin ardından siyasetin etkisine girerek yurt dışı piyasalardan bağımsız hareket etmeye başladı.

 Seçim takviminin işlemeye ve adayların belirlenmeye başlaması sonrası artan belirsizlik, piyasada dalga boylarının genişlemesine neden oluyor. Bu gelişmelerin etkisi altında Mart ayında 4.750 – 5.500 aralığında geniş bir bantta dalgalan BIST 100 Endeksi ayı % 8.1 düşüş ile 4.812,93 puandan tamamladı. Sınai Endeks ayı %10.17 düşüşle negatif ayrışırken Bankacılık Endeksi ise % 3.2 yükselişle pozitif ayrıştı.

 Yurtdışında Nisan ayı Merkez bankaları toplantısı açısından sakin geçecek. Nisan ayında piyasaların odak noktasının tahvil faizlerindeki seyir ve bankacılık sistemine ilişkin riskler olmaya devam edeceğini düşünüyoruz. Büyük ekonomilerden gelecek başta enflasyon olmak üzere makroekonomik veriler, merkez bankaların faiz kararlarına açısından kritik öneme sahip olacak ve yakından takip edilecek.

Yurt içinde seçim belirsizliği piyasaları baskılıyor…

 Model Portföy Yurt içinde ise seçime kadar piyasaların siyasi ve seçim sonrasında uygulanacak ekonomi politikalarına yönelik belirsizlik nedeniyle negatif ağırlıklı dalgalı seyrini devam ettireceğini düşünüyoruz. Nisan ayı sonuna doğru 2023 yılının 1. çeyreğine ilişkin finansal tablolar yayımlanmaya başlayacak olması nedeniyle bilanço beklentileriyle sektör ve hisse bazlı ayrışmaların ön plana çıkmasını bekliyoruz. Bu beklentilerin ışığında TL’deki kontrollü değer kaybının ve KKM dahil mevduat faizlerindeki yüksek seyrin devam etmesi yatırımcıların BIST’e olan ilgisini zayıflatırken, BIST’te tepki yükselişleri oluşsa da satış fırsatı olarak kullanılmasını ve zayıf dalgalı seyrin Nisan ayında da devam etmesini bekliyoruz. Ancak, olası sert düşüşler endeksin orta vadeli getiri potansiyelini yükselteceği için düşüşlerin belli seviyelerde alım fırsatı olarak değerlendirilerek BIST’in seçim öncesi geniş bant içinde hareket etmeye devam etmesi beklenmektedir.

 Mevcut durum itibarı ile BIST 100 endeksi için 12 aylık 6.400 puan hedefimizi ve AL önerimizi korumakla birlikte artan belirsizlik nedeniyle yatırımcılara temkinli ve seçici olmalarını öneriyoruz. MSCI Turkey endeksi 2023T 3.22x ve 0.96x F/K ve PD/DD oranları ile EM MSCI endeksine göre 69% ve 35% iskontolu işlem görmektedir.

 Bu ay model portföyümüzde değişiklik yapmıyoruz.

Piyasa Riskleri

 ABD’de üç banka ile başlayan bankacılık krizinin genele yayılarak bulaşma riskinin gerçekleşmesi,

 Faiz artırımlarının sonuna geldiği düşünülen Fed ve ECB’nin enflasyon endişeleri ile sıkılaştırma adımlarına devam ettirmesi durumunda global resesyon riskinin artması,

 Rusya-Ukrayna krizi nedeniyle enerji fiyatlarındaki yükselişin Global büyüme ve enflasyon üzerinde baskı oluşturmaya devam etmesi.

 Yurt içinde seçim öncesinde kur ve faiz seviyelerinde beklenmedik yükselişler yaşanması,

Rapor için tıklayın.

Kaynak: Şeker Yatırım Aylık Strateji Bülteni