2023 Haziran Strateji Raporu / Gedik Yatırım

Aylık Strateji Raporu

Başlarken

ABD’de borç tavanına ilişkin gelişmeler mayıs ayı boyunca risk iştahı üzerinde belirleyici oldu. ABD Başkanı Joe Biden ve Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy görüşmeleri sonucu uzlaşıya varılmaya yakın olunduğuna ilişkin haber akışı risk iştahını ilk etapta desteklerken, devamında tasarı Meclis’ten sonrasında ise Senato’dan geçti. Dünyanın en büyük ekonomisine sahip olan ABD’de temerrüt riski ortadan kalktı. İstihdam cephesinden gelen rakamlar güçlü seyrini sürdürürken, büyüme açısından öncü gösterge olan imalat sektörü PMI endekslerinde daralma devam etti. Yerel Fed başkanlarının açıklamaları ön plandaydı.

Piyasalarda Son Durum

BIST-100 Endeksi, Cumhurbaşkanlığı ve Parlamento seçimlerinin takip edildiği ve oynaklığın yüksek olduğu bir ayı geride bıraktı. Ayın hemen başında yıl içi dip seviyesini test eden endeks, genel itibariyle 200 günlük hareketli ortalamanın geçtiği 4.400 bölgesi üstünde tutunmayı başardı. 28 Mayıs’ da gerçekleşen 2. tur seçimde R. Tayyip Erdoğan’ın yeniden Cumhurbaşkanı seçilmesi, belirsizliğin bitmesi ve kabine beklentileri ile endeks mayıs ayını yüksek volatilite sonrası %5.83 kazançla 4.886,91 seviyesinden kapattı. Dolar/TL kuru mayıs ayında %6,95 değer kazanımıyla 20.7995 ‘den gerçekleştirdi.

Yeni Ayda Piyasaları Bekleyenler

Küresel piyasalarda pandemi sonrası artan enflasyona karşı majör merkez bankalarının faiz artırım döngüleri takip ediliyor. Başta ABD, İngiltere ve Euro Bölgesi’nde olmak üzere enflasyonda gerilemeler devam ederken, hedeflenen enflasyonun bir hayli uzağındaki seyir merkez bankalarınca ve politika yapıcıları tarafında yakından izleniyor. Majör merkez bankaları takvimine baktığımızda 14 Haziran’da Fed, 15 Haziran’da ECB, 22 Haziran’da ise BoE faiz kararlı izlenecek. Merkez Bankası başkanlarının vereceği mesajlar önemli olacak. Yurt içerisinde ise en önemli gündem yeni ekonomi yönetiminin kuracağı iletişim politikası olacak. Yeni Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in rasyonel bir zemine dönme ve uluslararası normlara uygun politikalara yönelmeye yönelik açıklamaları sonrası 22 Haziran’da TCMB’nin vereceği faiz kararı ve karar metninde öne çıkarılacak mesajlar piyasaların odağında olacak.

Aylık Hisse Önerileri

Bu ay teknik takibimizdeki hisseler: ENKAI, KCHOL, KRDMD, SOKM

Rapor için tıklayın.

Kaynak: Gedik Yatırım Aylık Strateji Raporu