2023 2. Çeyrek Şirket Kâr Tahminleri / Vakıf Yatırım

2Ç23 Kar Beklentileri

İkinci çeyrek bilanço sezonu 21 Temmuz tarihinde Arçelik’in finansalları ile başlayacak

  • Yılın ikinci çeyreğine ilişkin bilanço dönemi, bu Cuma piyasa kapanışı sonrasında Arçelik’in finansallarını açıklaması ile başlamış olacak. Bankacılık sektöründen ikinci çeyreğe ilişkin ilk finansal performans, Yapı Kredi Bankası’nın 24 Temmuz tarihinde sonuçlarını açıklaması ile görülecek.
  • İkinci çeyrek finansallarının son gönderim tarihleri ise konsolide olmayan şirketler için 9 Ağustos olurken, konsolide sonuç açıklayan şirketlerin son gönderim tarihi 21 Ağustos olarak takip edilecek.

Bankaların marjındaki olumsuz görünüm bu çeyrekte de sürerken, artan faiz dışı gelirler karlılığı destekleyecek

  • Araştırma kapsamımızda bulunan bankaların 2Ç23’te toplam net karının, çeyreksel %3,9, yıllık bazda ise %7,0 artarak 59,9 mlr TL düzeyinde oluşacağını öngörüyoruz. Bu dönemde çeyreklik bazda net karında en yüksek artış görülmesini beklediğimiz bankanın, %61,0 net kar büyümesi kaydeden Akbank olacağını öngörüyoruz. Bankanın marj görünümünde, sektöre paralel, daralmaya karşılık, net ticari karındaki yükselişin net karlılığa destek vereceğini değerlendiriyoruz. Net karında çeyreklik bazda en fazla gerileme beklediğimiz banka ise Halkbank olarak ön plana çıkmaktadır.
  • Araştırma kapsamımızda bulunan bankaların toplam net faiz gelirlerinde yılın ikinci çeyreğinde %32,4 azalma tahmin ediyoruz. Bu dönemde artan mevduat maliyetleri nedeniyle TL kredi-mevduat makasındaki devam eden düşüşün, bankaların gelirlerini olumsuz etkilemeyi sürdüreceğini düşünüyoruz. 2Ç23’de kredi-mevduat makasındaki daralmanın yanı sıra aşağı yönlü enflasyon beklentisi revizyonu neticesinde azalan TÜFEX gelirlerinin etkisiyle, net faiz gelirlerinde en fazla düşüşün %70,6 ile Halkbank’da yaşanmasını bekliyoruz. 2Ç23’de araştırma kapsamımızda bulunan bütün mevduat bankalarının net faiz gelirlerinde düşüş öngörürken, TSKB’nin net faiz gelirlerinde çeyreksel %24,3 artış tahmin ediyoruz. Diğer yandan, 2Ç’de bankaların komisyon gelirlerinde çeyreksel %24,1 yükselişin yanı sıra özellikle özel sermayeli mevduat bankaların hedge kaynaklı işlemler, hazine işlemlerinden kaynaklanan gelirler vb. dahil olduğu net ticari karında dikkat çekici artışın, net karlılığı olumlu etkileyeceğini değerlendiriyoruz.
  • Araştırma kapsamımızda bulunan bankaların bu çeyrekte toplam kredi hacminde %16,5, mevduat hacminde ise %20,3 büyüme öngörüyoruz. BDDK verilerini baz alarak yaptığımız hesaplamaya göre, mevduat bankalarının TL kredilerinde büyüme (ortalama +%11,9) hızı yavaşladı ve dolar bazında YP tarafta %2,1 düşüş gerçekleşti ancak TL’deki değer kaybı nedeniyle toplam portföy artışı %16,5’e ulaştı. 2Ç23 döneminde bankaların mevduat kompozisyonunda TL tarafta (ortalama +%11,3) büyüme devam ederken, YP mevduatları ise dolar bazında ortalama %7,8 azaldı. İkinci çeyrekte toplam kredi hacmi artışında Halkbank’ın (ç/ç:+%22,1) öne çıkacağını, mevduat büyümesi tarafında ise en fazla yükselişin  %22,6 ile Garanti Bankası’nda görüleceğini tahmin ediyoruz.

Araştırma kapsamımızdaki bankalara yönelik öngörülerimiz

Raporlama yaptığımız finans dışı şirketlerde net karlılık artışında sınırlı büyüme öngörüyoruz

  • Bu çeyrekte raporlama yaptığımız finans dışı şirketlerin satış gelirlerinde yıllık %52 artış olacağını hesaplıyoruz. FAVÖK tarafında ise büyümenin %71 seviyelerinde gerçekleşeceğini, net karlılık artışının ise %14 seviyelerinde sınırlı bir büyüme kaydedeceğini değerlendiriyoruz.
  • Operasyonel karlılık büyümesi tarafında bu çeyrekte yıllık bazda en fazla artış kaydetmesini beklediğimiz şirketler; Türk Hava Yolları, Türk Traktör, Akçansa, Pegasus, Arçelik, Bim, Turkcell, Ford Otosan, TAV Havalimanları ve Torunlar GYO olarak sıralanmasını bekliyoruz.
  • Net karlılık büyümesi tarafında bu çeyrekte yıllık bazda en fazla artış kaydetmesini beklediğimiz şirketler; İş GYO, Arçelik, Torunlar GYO, Türk Traktör, Akçansa, Migros, TAV Havalimanları, Bim ve Ford Otosan olarak sıralanmaktadır.
  • Geçen yılın aynı çeyreğinde net kar açıklayan ancak bu dönemde net zarar açıklamasını beklediğimiz şirketler; Erdemir, Vestel Elektronik ve Bizim Toptan olarak sıralanırken, geçen yılın aynı çeyreğinde net zarar açıklayıp bu çeyrekte net kar açıklamasını beklediğimiz şirket ise Pegasus olarak ön plana çıkmaktadır.

Araştırma kapsamımızdaki finans dışı şirketlere yönelik öngörülerimiz

Rapor için tıklayın.

Kaynak: Vakıf Yatırım