2022 Temmuz Strateji Raporu / Gedik Yatırım

Aylık Strateji Raporu

Başlarken

Küresel çaptaki risk başlıkları ve gelişmeler, yurt içinde ise enflasyonun seyri ile hükümet cephesinden gelebilecek olası ek adımlar yakından izlenmeye devam edilecek olup, fiyatlamalar üzerinde belirleyici olacaktır. Bu yılın ilk yarısı birçok risk başlığının takip edildiği zorlu bir dönem olarak kayda geçerken, yılın ikinci yarısında da benzer bir görünümün etkili olabileceğini değerlendiriyoruz. Bu nedenle aktif bir portföy yönetimi ile belirsizliklerin yüksek seyrettiği mevcut konjonktürde varlık çeşitlendirmesi düzgün bir şekilde yapmak çok daha büyük önem arz etmektedir. Yeni haftada 4 Temmuz Pazartesi günü yurt içinde haziran enflasyon rakamları ile 8 Temmuz Cuma günü ABD’de açıklanacak tarım dışı istihdam rakamları önemli olacaktır.

Piyasalarda Son Durum

Mayıs ayının son bölümünden haziran ayının ikinci haftasına kadar küresel risk iştahındaki toparlanmanın katkısıyla yukarı yönlü bir seyrin etkili olduğu ve tarihi zirvelerin yenilendiği Borsa İstanbul’da haziran ayının kalan bölümünde ise küresel çapta gündeme gelen risk başlıklarına bağlı olarak zayıf bir görünüm etkili oldu. Küresel çapta agresif sıkılaşma endişeleri ve resesyon korkuları risk iştahı ve riskli varlıklar üzerinde baskı oluşturan ana gelişmeler olarak sıralanabilir. Yurt dışı hisse piyasalarında derinleşen satışlar zaman zaman endeks üzerinde baskı oluştururken, yurt içi piyasalarda volatil bir ayı geride bıraktık. BIST-100 Endeksi haziran ayını %5,56 oranında kayıpla 2.405,36 puandan tamamlarken, Dolar/TL kuru haziran ayını %1,80 oranında yükselişle 16,6987 seviyesinden kapattı.

Yeni Ayda Piyasaları Bekleyenler

Temmuz ayında, ABD ve Türkiye arasındaki temaslar izlenmeli. Siyasilerden gelecek açıklamalar, piyasaların seyrinde etkili olabilir. Enerji fiyatlarındaki dalgalanmalar sebebiyle ABD bu konuda adımlarını atmaya devam ediyor. ABD Başkanı Biden’ın 13-16 Temmuz tarihlerinde Orta Doğu bölgesine ziyaret yapması bekleniyor. Son günlerde bu ziyarete dair beklentiler, petrol fiyatları üzerinde baskı kurmaya başladı. Biden’ın, Körfez ülkelerine petrol üretimi çağrısını yinelemesi beklentiler arasında. ABD ile S. Arabistan arasındaki görüşme ve sonrasında piyasaya verilecek mesajlar, özellikle petrol fiyatları üzerinde etkili olabilir. Yurt içinde, TCMB’nin faiz kararı ECB ve Fed toplantıları öncesinde gerçekleşecek. Yıl başından bu yana TCMB, mevcut duruşunu korumaya devam ediyor. Bu nedenle, bu ayki toplantı içinde piyasalar bir sürpriz beklemiyor. TCMB dışında ay içerisinde açıklanacak enflasyon verisi, yine piyasalar tarafından yakından izlenecektir. Temmuz ayında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yurt dışı temaslarının devam etmesi bekleniyor.

Aylık Hisse Önerileri Bu ay teknik takibimizdeki hisseler: ALKIM, BIMAS, TAVHL, TKFEN

Rapor için tıklayın.

Kaynak: Gedik Yatırım Aylık Strateji Raporu