2022 Kasım Strateji Raporu / Gedik Yatırım

Aylık Strateji Raporu

Başlarken

Merkez bankalarının bu yıl içerisinde attıkları güçlü faiz artırım adımlarına bağlı olarak sıkılaşan likidite koşulları, enflasyonist ortamda satın alma gücünün zayıflaması, Rusya – Ukrayna savaşının etkileri ve Avrupa’daki enerji krizine bağlı olarak küresel ekonomilerde yavaşlama gözlenirken, önümüzdeki süreçte küresel çapta resesyonist bir süreç kaçınılmaz gözüküyor. Küresel büyümenin yavaşlaması ve resesyonist ortam, sıkılaşan likidite koşulları ile artan borçlanma maliyetleri ve dolardaki güç kazanımı mali riskleri ve borç kırılganlıklarını artırıyor. Toparlayacak olursak, agresif sıkılaşma adımlarının kaçınılmaz bir sonucu olarak küresel çapta artan resesyon endişeleri, artan borç kırılganlıkları ve jeopolitik gelişmeler risk iştahı ve piyasalar üzerinde baskı oluşturmaya devam edecek ana başlıklar olarak sıralanabilir.

Piyasalarda Son Durum

Temmuz ayının ikinci yarısından sonra etkili olan ve eylül ayı ortalarına kadar devam eden güçlü yükselişlerin ardından BIST-100 Endeksi’nde eylül ayının ikinci yarısında bankacılık sektörü öncülüğünde düzeltme hareketleri etkili olmuştu. Yaşanan sert fiyatlamaların ardından ekim ayına küresel risk iştahındaki toparlanmanın da katkısıyla güçlü bir başlangıç yapan BIST-100 Endeksi ekim ayı içerisinde genel olarak güçlü görünümünü korudu ve zirve yenilemelerini sürdürdü. Küresel hisse piyasalarında ve risk iştahında ekim ayının ikinci yarısında iyileşme kaydedilirken, agresif sıkılaşma ve resesyon endişeleri gibi ana risk başlıkları gündemdeki yerini ve önemini koruyor. BIST-100 Endeksi ekim ayını %25,13 oranında oldukça güçlü bir yükselişle 3.978,96 puandan tamamlarken, Dolar/TL kuru ekim ayını %0,61 oranında sınırlı bir yükselişle 18,6154 seviyesinden kapattı.

Yeni Ayda Piyasaları Bekleyenler

Kasım ayının ilk günlerinde, Fed toplantısı bulunuyor. 01-02 Kasım tarihlerinde Fed faiz kararını açıklayacak. Piyasaların beklentisi 75 baz puanlık faiz artışının gerçekleştirilmesi yönünde ve beklentiler doğrultusunda bir kararın, oynaklığa yol açması beklenmiyor. Powell’ın vereceği mesajlar, aralık ayı Fed toplantısı için beklentileri etkileyebilir. 08 Kasım günü ABD’de Temsilciler Meclisindeki sandalyenin tamamı ve ABD Senatosundaki sandalyelerin üçte birinin oylanacağı ara seçimlerin yapılması bekleniyor. Kasım ayı içerisinde ara seçimlerin sonucu da, piyasaların seyri üzerinde etkili olabilir. Geçtiğimiz aylarda, tahıl sevkiyatı konusunda yaşanan aksaklıklar sebebiyle tahıl koridoru anlaşması sağlanmış ve bu konudaki belirsizlik bir süreliğine ortadan kalkmıştı. Ancak, Rusya’nın bu anlaşmayı askıya aldığını duyurmasıyla Avrupa Birliği, ABD ve Türkiye’den bu konuda geri adım atmasına dair açıklamalar geliyor. Kasım ayında, tahıl koridoruyla alakalı Rusya’nın tavrı önemli olacaktır. Yeni ayda, bu konu gündemde kalabilir. Yurt içinde, 24 Kasım günü TCMB’nin faiz kararı bulunuyor ve 25 Kasım günü ise TCMB’nin finansal istikrar raporunu yayınlaması bekleniyor. Ay içerisinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yurt dışı temasları sürebilir

Aylık Hisse Önerileri

Rapor için tıklayın.

Kaynak: Gedik Yatırım Aylık Strateji Raporu