2022 Kasım Strateji Raporu / Şeker Yatırım

Merkez bankalarının yavaşlayacağı beklentisi ile risk iştahı toparlandı..

Öneri: AL

 IMF ve Dünya Bankası’nın merkez bankalarının sert sıkılaştırma adımlarının resesyonu arttıracağı açıklamaları sonrası başta Fed olmak üzere merkez bankalarının faiz artış hızını yavaşlatacağı beklentisi ile risk alma iştahında toparlanma yaşandı.

 Fed’in 2 Kasım’da yapacağı toplantıda faizleri 75 baz puan artırması %80 üzeri olasılıkla fiyatlanırken, Aralık toplantısı için 50 baz puanlık artış %95 üzeri olasılıkla fiyatlanıyor. Ekim ayında 75 baz puan ile faiz artışlarına devam eden ECB’nin ise resesyon endişelerine rağmen sıkılaştırma adımlarını sürdürmesi bekleniyor.

 Merkez bankalarının önden yüklemeli sıkılaştırma adımlarına rağmen devam eden Rusya-Ukrayna savaşı ve Rusya’ya uygulanan yaptırımlar ile yüksek seyreden enerji fiyatları, Global enflasyonu beslemeye devam ediyor. Ayrıca Rusya’nın gıda koridoru anlaşmasından çekilmesi ve gıda emtia fiyatlarındaki yükseliş de Global enflasyon üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturacaktır.

 Kısa vadede Global tarafta borsalar ve riskli varlıklarda toparlanma eğiliminin devam etmesi beklense de orta vadede artan resesyon endişeleriyle riskten kaçışın devam etmesini bekliyoruz.

 Yurt içi piyasalar, Kasım ayında uygulanan makro politikalar nedeniyle yurtdışı piyasalar ile korelasyonu azalsa da, Global tarafta merkez bankalarının sıkılaştırma adımları, başta ABD olmak üzere gelecek makro veriler ve Rusya-Ukrayna krizi kaynaklı emtia ile enerji fiyatlarındaki gelişmeleri takip edilecek.

 TCMB Ekim ayı toplantısında piyasa beklentisi olan 100 baz puan üzerinde 150 baz puanlık indirim yaparak politika faizini %10,50’ye indirdi. Jeopolitik riskler ve resesyon endişelerinin üretim ve istihdamda yakalanan ivme üzerindeki olumsuz etkilerini sınırlandırmak amacıyla finansal sistemin desteklenmesi, son 3 toplantıdır yapılan faiz indirimlerinin temel gerekçesini oluşturuyor. TCMB’nin Kasım toplantısında 150 baz puan indirerek politika faizini tek haneye düşürmesi bekleniyor. Faiz indirimi piyasalar üzerinde önemli etki oluşturmazken, kurlar dar banttaki yatay seyrini devam ettirdi. TCMB yılın 4. enflasyon raporunda 2022 yılı için enflasyon tahminini %60,40’dan, %65,2’ye revize ederken, 2023 yılı tahminini ise %19,2’den, %22,3’e revize etti.

BIST’te yükseliş devam ediyor…

 BIST 100 Endeksi Ekim ayında pozitif ayrışmasını güçlendirerek 4.015 ile yeni zirve seviyesini test etti. Güçlü bilanço beklentileri ve yüksek enflasyon ortamında TL varlıklar içinde BIST’in tek alternatif yatırım aracı olması, güçlü performansta ana etken olmaya devam ediyor. BIST 100 endeksi ayı %25,1 yükselişle 3.978 seviyesinden kapatırken, bankacılık endeksi %25,9 yükseldi. Sınai endeks ise ayı %25,1 yükselişle tamamladı.

 Kasım ayında yurtiçi piyasalarda TCMB faiz kararı ve başta enflasyon olmak üzere makroekonomik veriler takip edilecek. Yılbaşından beri %114 üzeri yükseliş gerçekleştiren BIST’in Kasım ayı başında güçlü bilanço beklentileriyle yükseliş trendini koruması beklenirken, bilanço dönemi sonrası kısa vadeli beklentilerin bitmesiyle kar satışları yaşanabileceğini düşünüyoruz. Ancak, yüksek enflasyon ortamında BIST’in TL varlıklar içinde alternatifsiz olması nedeniyle kar satışlarının yeni alım fırsatı olacağını ve endeksin yükseliş trendine orta vadede devam ettireceğini düşünüyoruz.

 Bu beklentiler ışığında BIST 100 endeksi için 12 aylık hedefimizi 3.700 puandan 4.500 puana yükseltirken AL olan önerimizi koruyoruz. MSCI Turkey endeksi 2022T 4.06x ve 1.24x F/K ve PD/DD oranları ile EM MSCI endeksine göre 61% ve 17% iskontolu işlem görmektedir.

 Bu ay model portföyümüzden Ereğli Demir Çelik’i çıkartıyoruz.

Piyasa Riskleri

 Rusya-Ukrayna krizinin derinleşerek enerji fiyatlarındaki yükselişin devam etmesi ve Rusya’nın tahıl koridoru anlaşmasından çekilmesinin etkisiyle Global büyüme ve enflasyon üzerinde baskının devam esmesi,

 Fed ve ECB’nin agresif sıkılaştırma adımlarına devam etmesi nedeniyle resesyon riskinin yükselmesi,

 Çin’de büyüme endişelerinin artması,

 Yurt içinde başta enflasyon ve cari açık olmak üzere beklentilerden kötü gelen makro veriler nedeniyle kurda oynaklığın artması,

 Hem yurtdışı hem de yurtiçi ekonomik aktivitedeki yavaşlama ile birlikte 2022 yılının son çeyreğinden itibaren şirketler karlılıklarında zayıflamaya neden olması,

Rapor için tıklayın.

Kaynak: Şeker Yatırım Aylık Strateji Bülteni