2022 4. Çeyrek Şirket Kâr Tahminleri / Ak Yatırım

4Ç22 Kar Beklentileri

Bankalar son güçlü kârlarla çıkarken, banka dışı tarafta kâr ivmesi zayıflıyor…

Araştırma kapsamındaki bankaların toplam kârının 4Ç22’de önceki çeyreğe göre %18 artış göstermesini bekliyoruz. Sektörün kârına son çeyrekte en büyük katkı Ekim ayı enflasyon güncellemesi ile önceki çeyreğe göre %50 artan TÜFE tahvil gelirinden kaynaklanırken, bu tutarın muhasebe yöntemi nedeniyle İş Bankası’nda yatay kalmasını, Ekim yerine yılsonu enflasyonu dikkate alındığı için Halkbank’ta belirgin azalmasını bekliyoruz. Diğer taraftan enflasyon katkısının en güçlü desteği verdiği Vakıfbank’ta da bu katkının yüksek karşılık ayrılarak dengelenmesini bekliyoruz. Karşılıkların ve faaliyet giderlerinin öne çekilerek kârın bir miktar aşağı çekilmesi Yapı Kredi Bankası’nda da dikkat çekiyor. Diğer taraftan İş Bankası’nın güçlü kâr artışında iştirak gelir katkısının çok ön planda olduğunu düşünüyoruz.

Banka dışı şirketlerde önceki yılın aynı dönemine göre satış gelirlerinde %96, FAVÖK’te %66 ve net kârda %95 civarı artışlar bekliyoruz. Önceki çeyreklere kıyasla her üç kalemdeki güçlü artışa rağmen ivme kaybı belirginlik kazanıyor. 4Ç22’de satışlar ve FAVÖK açısından olumlu ayrışma gıda, gıda perakendeciliği, hava yolu ve otomotiv sektörlerinde dikkat çekiyor. Buna karşılık bu iki kalemde performansın görece zayıf kaldığı sektörler teknoloji, telekom, petrol, petrokimya ve tüketici elektroniği olarak dikkat çekiyor.

Banka tarafında kârını önceki çeyreğe göre en çok artıranların Albaraka Türk (gayrimenkul portföy değerlemesi), İş Bankası (iştirak geliri), Vakıfbank (TÜFE tahvil geliri) ve Halkbank (karşılık giderinde yumuşama) olmasını, Garanti, Yapı Kredi ve TSKB’de ise kârların model güncellemesi ve ihtiyatlılık gereği artan karşılık giderleri ve/veya faaliyet giderleri ile daha sınırlı artmasını bekliyoruz. Şirketler tarafında Pegasus, Ülker, Anadolu Efes ve Migros zarardan kâra güçlü geçiş; Aygaz, Doğuş Oto, Medical Park, Selcuk Ecza, Şok, Bim, Türk Hava Yolları, Tofaş Oto ve Tüpraş güçlü kâr artışları ile dikkat çekiyor. Buna karşılık Arçelik, Vestel Beyaz, Turkcell, Türk Telekom, Petkim, Logo, Bizim ve Kalekim kârlarında nispeten daha zayıf seyir bekliyoruz.

4Ç22 dönemi kâr açıklamaları 25 Ocak’ta Arçelik ile başlayacak. Bunu takiben Akbank‘ın 31 Ocak’ta, Garanti Bankası’nın 1 Şubat’ta, Tofaş Oto’nun 3 Şubat’ta finansal sonuçlarını açıklamasını bekliyoruz. Ayrıca banka dışı tarafta Tav ve Turk Traktör’ün Şubat’ın ilk haftasında sonuçlarını açıklamasını, bankalar tarafında ise sonuçların açıklanmasının 10 Şubat’a kadar tamamlanmasını bekliyoruz. En son bildirim tarihi bankalarda solo/konsolide ve banka dışı şirketlerde konsolide sonuçlar için 13 Mart olarak duyuruldu.

BANKALAR

BANKADIŞI

Rapor için tıklayın.

Kaynak: Ak Yatırım