2022 3. Çeyrek Şirket Kâr Tahminleri / Vakıf Yatırım – (19.10.2022)

3Ç22 Kar Beklentileri

Konsolide olmayan finansallar için son gönderim tarihi 31 Ekim olarak izlenecek

  • Yılın üçüncü çeyreğine ilişkin Borsa İstanbul şirketlerinin finansal sonuçları yeni yeni gelmeye başlarken, 31 Ekim tarihinin konsolide olmayan finansallar için son gönderim tarihi olması nedeniyle, ay sonuna kalan kısa sürede yaklaşık 200 şirketin finansal sonuçları açıklanmış olacak.
  • Bankalar için konsolide olmayan finansallar için son gönderim tarihi bu çeyrek için 9 Kasım olarak takip edilirken, aynı zamanda bu tarih, banka dışındaki şirketler için konsolide sonuçların açıklanması için de son tarih olarak izlenecek.
  • Borsa İstanbul’da bugün 3Ç22 performansını paylaşacak olan Aselsan ile takip listemizdeki şirketlerin finansallarını açıklama dönemi başlayacak. Bunu takiben 21 Ekim’de ise Arçelik 3Ç22 finansal sonuçlarını açıklayacak. Önümüzdeki hafta ise bankaların finansal sonuçları yakından izlenecek olup, takip listemizde yer alan Akbank, 26 Ekim tarihinde 3Ç22 performansını paylaşan ilk banka olacak.

Bankalarda güçlü kar büyümesi trendi devam ediyor

  • Araştırma kapsamımızda bulunan bankaların 3Ç22 döneminde toplam net karının, bir önceki çeyreğe göre %21,4, yıllık bazda ise %414,5 yükseliş ile 67,9 mlr TL’ye ulaşmasını bekliyoruz. Araştırma kapsamımızda bulunan mevduat bankaları arasında, 2022 yılı üçüncü çeyrekte güçlü TÜFEX gelirlerinin katkısı ile Halk Bankası’nın çeyreksel bazda %53,3 yükseliş ile net karını en fazla artıran banka olacağını öngörüyoruz. 3Ç’de bir önceki çeyreğe kıyasla takibimizdeki tüm bankaların karında artış beklerken, en az artışın ise diğer bankalara nazaran daha az artmasını beklediğimiz TÜFEX gelirlerinin yanı sıra yüksek baz etkisinin sonucunda %6,4 ile İş Bankası’nda görüleceğini değerlendiriyoruz.
  • 3Ç22’de takibimizde bulunan bankaların toplam kredi hacminde bir önceki çeyreğe göre %9,7, toplam mevduat hacminde ise %16,0 büyüme olacağını değerlendiriyoruz. 3Ç’de kredi-mevduat kompozisyonuna bakıldığında ise büyümenin TL tarafta güçlü seyrini sürdüreceğini, YP tarafta ise daralmanın devam edeceğini düşünüyoruz.
  • Yılın üçüncü çeyreğinde temel olarak TÜFE’ye endeksli menkul kıymet gelirlerindeki yükselişin desteği ile takibimizdeki bankaların toplam net faiz gelirlerinde çeyreksel %37,5 artış öngörürken, komisyon gelirlerinde ise %14,5 yükseliş tahmin ediyoruz. Ayrıca 3Ç’de bankaların ortalama olarak çeyreksel bazda faaliyet giderlerinde %19,7 artış beklentimizin yanı sıra vergi oranlarındaki normalleşmenin net kardaki artışı baskılayacağını düşünüyoruz.

Demir çelik, dayanıklı tüketim ve telekom sektörleri haricinde net karlılıklarda büyüme performansı korunuyor

  • Takip listemizde yer alan banka dışı şirketlerde yılın üçüncü çeyreğinde yıllık bazda satış gelirlerinde %150, FAVÖK’de %186 ve net karlılıkta %168 artış öngörüyoruz.
  • Yüksek sezon ve normalleşen trafik verilerine bağlı olarak bu çeyrekte havacılık sektörünün (THYAO-PGSUSTAVHL) güçlü beklentileri karşılayarak, yüksek karlılık performansı açıklayacağını öngörüyoruz. Otomotiv sektörü (DOAS-FROTO-TOASO), gıda perakende sektörü (MGROS-BIMAS), savunma (ASELS-OTKAR), banka ve banka dışı iştiraklerinin güçlü net kar büyümelerine paralel olarak holdinglerin (KCHOL-SAHOL) bu çeyrekte %100’ü aşan net karlılık büyümesi sergilemesini bekliyoruz.
  • Bu çeyrekte, ürün fiyatlarındaki gerilemelerin etkisiyle demir çelik sektörü (EREGL-KRDMD), maliyet artışları ve finansal giderlerin etkisiyle dayanıklı tüketim (ARCLK-VESTL) ve telekom (TCELL) sektöründe karlılıkların zayıf kalacağını öngörüyoruz. 

Araştırma Kapsamımızdaki Bankalara Yönelik Öngörülerimiz

Araştırma Kapsamımızdaki Finans Dışı Şirketlere Yönelik Öngörülerimiz

Rapor için tıklayın.

Kaynak: Vakıf Yatırım