2022 2. Çeyrek Şirket Kâr Tahminleri / Vakıf Yatırım

2Ç22 Kar Beklentileri

Arçelik, Tofaş ve Yapı Kredi Bankası’nın 26 Temmuz’da açıklayacağı finansallar ile bilanço sezonu başlayacak

  • Borsa İstanbul şirketlerinin yılın ikinci çeyreğine ilişkin finansal sonuçları 26 Temmuz tarihinden itibaren gelmeye başlayacak. Konsolide olmayan finansallar için gönderim tarihi 9 Ağustos olarak izlenirken, konsolide finansalların açıklanması için son gönderim tarihi ise 19 Ağustos olarak takip edilecek.
  • 26 Temmuz tarihinde piyasa kapanışı ardından Arçelik ve Tofaş’ın yayınlayacakları finansallar ile 2Ç22 bilanço sezonunu başlayacak. Yine aynı tarihte Yapı Kredi Bankası finansallarının açıklanması ile birlikte de bankacılık sektöründen ilk sonuçları görüyor olacağız.

Bankalarda güçlü seyreden net faiz marjı karlılıklara olumlu yansıyacak

  • Yılın ikinci çeyreğinde araştırma kapsamımızda bulunan bankaların toplam net karında, çeyreksel %46,2, yıllık bazda ise %430,9 yükseliş tahmin ediyoruz. Böylece bankaların ortalama özkaynak karlılığının %43,4’e ulaşacağını öngörüyoruz. Araştırma kapsamımızda bulunan mevduat bankaları arasında, 2Ç22’de olumlu marj gelişimi, güçlü seyreden komisyon gelirleri ve iştiraklerden elde ettiği gelirdeki artışın katkısı ile İş Bankası’nın çeyreksel bazda %68,3 yükseliş ile net karını en fazla artıran banka olmasını bekliyoruz. Ayrıca net faiz marjındaki iyileşme ve yatay seyretmesini beklediğimiz net risk maliyetinin yardımı ile Akbank’ın net karının ise bir önceki çeyreğe göre %43,5 oranında artacağını öngörüyoruz.
  • 2Ç22 döneminde araştırma kapsamımızda bulunan bankaların toplam kredi hacminde bir önceki çeyreğe göre %12,1, toplam mevduat hacminde ise %11,8 artış tahmin ediyoruz. Aynı dönemde bankaların aktif kalitesi göstergelerinde ise önemli bir değişiklik olmayacağını değerlendiriyoruz.
  • 2Ç22’de kredi-mevduat makasındaki iyileşmenin ve TÜFEX gelirlerindeki artışın etkisi ile araştırma kapsamımızda bulunan bankaların toplam net faiz gelirlerinde çeyreksel %31,8 artış öngörüyoruz. Ayrıca 2Ç’de bankaların komisyon gelirlerinde de güçlü seyrin devam etmesini bekliyoruz. Diğer yandan, bankaların bu dönemde faaliyet giderlerinde yıllık bazda %85,4 yükseliş gerçekleşeceğini bekliyoruz.

Takip listemizdeki finans dışı şirketlerin net karında yıllık %196 artış öngörüyoruz

  • 2Ç22 döneminde takip listemizde yer alan AKCNS, AKSEN, BIMAS, BIZIM, DOAS, EREGL, FROTO, KCHOL, MGROS, SAHOL, SISE, TOASO ve TRGYO finansallarında, yıllık %100’ü aşan net kar büyümesi görmeyi bekliyoruz. ISGYO, TAVHL ve THYAO şirketlerinin finansallarında ise geçen yılın aynı döneminde kaydedilen net zararların, bu çeyrekte net kara döneceğini öngörüyoruz.
  • Diğer taraftan ARCLK, ASELS, KARDM ve OTKAR için yıllık bazda %50 altında kalan net kar büyümeleri görmeyi beklerken, CIMSA, EKGYO, TCELL ve VESTL tarafında ise geçen yılın aynı dönemine göre daha zayıf net karlılıklar görebileceğimizi öngörüyoruz.
  • Takip listemizde yer alan şirketler içinde 2Ç22 döneminde net zarar açıklamasını beklediğimiz tek şirket ise PGSUS olarak ön plana çıkmaktadır.

Araştırma Kapsamımızdaki Bankalara Yönelik Öngörülerimiz

Araştırma Kapsamımızdaki Finans Dışı Şirketlere Yönelik Öngörülerimiz

Araştırma Kapsamımızdaki Finans Dışı Şirketlere Yönelik Öngörülerimiz

Rapor için tıklayın.

Kaynak: Vakıf Yatırım