2021 4. Çeyrek Şirket Kâr Tahminleri / ICBC Yatırım – (25.01.2022)

4. Çeyrek Bilanço Beklentileri

Takip ettiğimiz bankaların toplam net karının 4Ç21’de çeyreklik bazda yüzde 35, yıllık bazda yüzde 185 artmasını bekliyoruz. Çeyreklik bazda en yüksek kar büyümesinin Akbank ve İş Bankası’ndan gelmesini bekliyoruz. Garanti Bankası, Yapı Kredi ve TSKB’nin yataya yakın fakat güçlü net kar açıklayacağını tahmin ediyoruz. Halkbank ve Vakıfbank’ta çeyreklik iyileşmeler olsa da net karın zayıf kalacağını düşünüyoruz.

Bankacılık sektöründe bu çeyreğin öne çıkan gelişmeleri; i) artan risk maliyeti ve buna karşılık artan ticari işlem gelirleri, ii) kredi büyümesi ve kredi faizlerinde iyileşme; iii) kredi ve mevduat faizi makasında iyileşme; iv) ücret-komisyon gelirlerinde iyi performansın devamı; ve v) TÜFE’de beklentinin üzerinde gerçekleşme sebebiyle menkul kıymet getirilerinde artış.

Düşük satış hacimlerine rağmen zayıf kur ve yüksek satış fiyatlarının otomotiv ve beyaz eşya sektörlerine olumlu yansıdığını düşünüyoruz. Mevsimsel olarak zayıf bir çeyrek olmasına rağmen yolcu trafiğindeki toparlanmanın havacılık sektörüne pozitif katkıda bulunmasını bekliyoruz. Gıda/içecek sektöründe hacim artışları, kur ve yüksek fiyatların ciro ve FAVÖK artışına yansıdığını düşünüyoruz. Yüksek enflasyonun perakende şirketlerinin satışlarına olumlu yansıdığını ancak normalleşen karlılık oranlarının ve Rekabet Kurulu cezalarının net kar performanslarına olumsuz etki ettiğini düşünüyoruz. Telekom sektöründe fiyat artışları, yeni müşteri kazanımı ve yurtdışı işlerin katkısıyla ciro büyümesi sağlanırken, finansal giderler net karı olumsuz etkileyecek.

4. çeyrek bilançosu için olumlu beklentilerimiz olan şirketler şunlardır: Pegasus, TAV Havalimanları, Türk Hava Yolları, Ford Otosan, Tofaş, Coca-Cola İçecek ve Bizim Toptan.

Kaynak: ICBC Yatırım