2020 3. Çeyrek Şirket Kâr Tahminleri / Yatırım Finansman

3Ç20 Kar Tahminleri

3Ç20’de net karın yıllık %30 düşmesini bekliyoruz

3Ç20 bilanço dönemi önümüzdeki hafta açıklanması beklenen EREGL, TAVHL ve ARCLK sonuçları ile başlayacaktır (konsolide olmayan şirketler için son tarih 30 Ekim, konsolide finansallar için son açıklanma tarihi 9 Kasım olarak belirlenmiştir). Bu çeyrekte takibimizdeki şirketlerin net karında yıllık %30 düşüş bekliyoruz. Banka karlarında geçen yılki düşük baza göre %36 artış beklerken, finans dışı şirketlerin net karında yıllık %51 düşüş tahmin ediyoruz. BIST100 için takip ettiğimiz şirketlerin hedef fiyatlarından yola çıkarak hesapladığımız 12 aylık hedef değer 1,400. Kısa vadede karların baskı altında kalmaya devam etmesini beklediğimizden değerlemelerin makroekonomik verilerdeki oynaklığa ve genel olarak TL varlıklardaki risk iştahı seviyesine bağlı kalacağını düşünüyoruz.

Bankacılık Sektörü için zayıf bir çeyrek daha

3Ç20’de %3-15 aralığında özsermaye karlılığıyla çeyreklik ortalama %13 net kar daralması bekliyoruz. Karlılığı sınırlandıran üç etmen var: i) fonlama maliyeti artışına bağlı olarak daralan kredi mevduat makasları, ii) kur oynaklığının sebep olduğu kambiyo giderleri, iii) regülasyon etkisiyle daralan komisyon gelirleri, ve iv) yüksek seviyelerdeki risk maliyetleri. 2020’nin ikinci yarısında da devam edecek net faiz marjı ve komisyon gelirleri üzerindeki baskıyla, karlılığı etkileyecek temel faktör varlık kalitesi olacaktır. Ancak donuk alacak sınıflandırmasındaki sürenin uzatılmasıyla, varlık kalitesindeki belirsizliğin 2021’e kadar süreceğini görüşümüzü yineliyoruz. Ekonomi yönetiminin, salgının ekonomi üzerindeki negatif etkisini azaltacak tedbirleri aldıktan sonra, yeniden ekonomide dengelenme adımları atmasının olumlu olduğunu düşünüyoruz. TL’de değer kaybı ve/veya faiz oranları kısa vadede bankacılık sektörünün karını negatif etkilese de, normalleşme risk primini düşürerek sürdürülebilir büyümeyi destekleyeceğinden, bankacılık sektörünün düşük değerleme çarpanlarının uzun vadede cazibesini artıracaktır. Sektörde güçlü sermaye yapısı, serbest karşılık rezervi ve yüksek kar artış potansiyeli sebebiyle ‘Endeksin Üstünde Getiri’ tavsiyesi verdiğimiz GARAN’ın serbest karşılıklar öncesi %15,0 seviyesinde çeyreklik özsermaye karlılığı ile, YKBNK ile birlikte (%14,5) en güçlü 3Ç sonuçlarını açıklayacağını tahmin ediyoruz.

Finans Dışı: Yıllık bazda FAVÖK’te %8 daralma, net karda %51 düşüş

Takibimizdeki finans dışı şirketlerin toplam sonuçları Covid-19’dan en çok etkilenen sektörler olan havacılık ve rafineri hisselerinde beklenen zayıf performans nedeniyle yıllık bazda geçen senenin altında kalacaktır. Finans dışı şirketlerin toplam FAVÖK’lerinde 3Ç’de geçen seneye göre %8 daralma öngörürken, yukarıdaki zayıf sektörleri hariç tutarsak diğer şirketlerde %24 büyüme tahmin etmekteyiz. FAVÖK performansında da benzer şekilde net karda toplam finans dışı şirketler için %51 daralma tahmin etsek de, havacılık ve rafineri hisseleri haricindeki şirketlerde ise net karın kur farkı giderlerine rağmen yıllık bazda %5 artmasını bekliyoruz. Takibimizdeki şirketler arasından güçlü 3Ç performansı beklediğimiz şirketler ARCLK, FROTO, DOAS, CCOLA, TTRAK, AKCNS, BIMAS, SOKM, TCELL ve OZKGY olarak sıralanabilir. Diğer taraftan, TUPRS, PGSUS, THYAO ve KORDS ise zayıf sonuç açıklamasını beklediğimiz şirketlerdir.

Rapor için tıklayın.