2017 yılında politik riskler de fiyatlanacak

Atilla Yeşilada – 19.12.2016

Evet, kısa bir aradan sonra artık 2017 yılına ait öngörülerimi sizlerle paylaşmaya hazırım. 2016’da Brexit ve Trump’ın seçimi gibi büyük politik devrimler gördük, ama piyasalar “kasmadı”.  2017 yılında politikada sert devinim devam edecek, ama bu kez piyasalar ve hatta ekonomi çok daha belirgin bir şekilde etkilenecek. Gözlerin siyasette olduğu bir yılda, Türkiye’nin kaotik gidişatında iyileşme de beklemiyorum.

Yılın son ayına girerken dünya ekonomisinde uzun zamandır arzuladığımız toparlanmanın başladığını JP Morgan global PMI gibi endekslerden (Kasım:  53.3, 11 aylık zirve devam ediyor) görüyoruz.  Uzmanlara göre, Trump’ın izlemeyi vaat ettiği makro ekonomik politikalar ve Fed dışında kalan rezerv para merkez bankalarının süregelen cömert para politikaları ve yükselen petrol fiyatları da 2017 yılında dünya ekonomisine destek verecek.

Sonuçta, ABD doları ve DİBS faizleri Trump’ın politikalarına  uyum sağladıktan sonra, finansal sermaye yeniden Gelişmekte Olan Piyasalara (GOP, Ülkeler = GOÜ)  giriş yapacak.  Halen çok zor günler geçiren Türkiyede en geç başkanlık referandumunun atlatılması ve dış piyasaların istikrar kazanması ile kapıya gelen krizi atlatacak.

Devamı için TIKLAYINIZ!