2016 Piyasa Yorumları / Finansinvest

Kısa bakış

2016 yılı için beklentilerimiz 2015 yılına görece daha olumlu. Gelişen ülke piyasaları üzerindeki baskının hafifleyeceğini ve gelişmiş ülke piyasaları ile aradaki farkı kısmen kapatmaya çalışacaklarını tahmin ediyoruz. Siyasi belirsizliği aşan Türkiye de bu durumdan fayda sağlayacak ülkeler arasında.

– ABD’de, Fed uzun süredir beklenen faiz artırımına başlayarak normalleşme yönünde adım atarken, ekonominin yeniden durgunluğa girmemesi için faiz artışlarında agresif olmayacagına inanıyoruz ki, bu durum gelişen ülkeler için pozitif olacaktır.

– Avrupa’da, büyümede toparlanma olması olumlu. Ancak deflasyon riskinin hala gündemde olması nedeniyle ECB gevşek para politikasını devam ettirmek zorunda kalacaktır.

– Asya’da, Çin’de büyüme hızı ivme kaybetmeye devam edecek. Ekonomiyi canlandırıcı teşvik paketleri beklenmeli ve bu durum piyasaları olumlu etkileyecektir. Hindistan izlediği doğru politikalar ile benzer ülkelerden pozitif ayrışmayı başarmış durumda.

– Türkiye’de, siyasi belirsizliğin tek parti iktidarı ile geride kalması olumlu. Ancak bu dönemde anayasa değişikliği ve başkanlık sistemi tartışmalarını göreceğiz. Piyasalar Merkez Bankası’nın sadeleşme adımlarını ve hükümetin reformları uygulamadaki performansını izleyecek. Güneydoğu bölgemizdeki karışıklık ile Suriye, Irak ve Rusya ile yaşanan gerilim nedeniyle jeopolitik riskler ise yüksek kalacak.

Borsa

2016’da iç tüketimde beklediğimiz canlanma BIST’teki şirketlere olumlu yansıyacak. BIST için 12 aylık hedefimiz 92 bin ve yaklaşık %30’luk yükseliş potansiyeline işaret ediyor. Değerleme açısından cazip olan ve 2015 yılında endeks görece oldukça geride kalan bankaların 2016’da öne çıkacağını düşünüyoruz. Endekste 70 bin ve altına gerilemelerin kısa ve orta vadeli alım yönünde izlenmesini öneriyoruz.

Sabit getirili menkul kıymetler

TL cinsi tahvil faizlerinin kısa vadede yüksek seviyelerini korumasını bekliyoruz ve faizde aşağı yönlü marjın sınırlı olduğunu düşünüyoruz. Gösterge ve 10 yıllık tahvilde ise %12,00’ye doğru yükselişlerde alım yapılabilir.

Hazine’nin ihraç ettiği ortalama 4-5 yıl vadeli Eurobondlarda mevduat alternatifi olarak alım öneriyoruz.

Pariteler

Euro’nun zayıf görünümünü koruyacağını düşünüyoruz. EUR/USD paritesinin ilk çeyrekte 1,05-1,15 bandındaki hareketine devam etmesini bekliyoruz. TL’nin yılı küçük bir değer kaybı ile bitirmesini beklemekle beraber, 2,90’a doğru gerilemeler, USD/TL’de orta vadeli alım yönünde izlenebilir.

Emtia

Düşük petrol fiyatlarının bu yıla da damgasını vuracağını tahmin ediyoruz. Emtia ve altın fiyatlarındaki düşüş eğilimi devam edecektir. TL gram bazında 110’a doğru yükselişler satış yönünde izlenebilir.

2016-ekonomi-tahminleri

2016 Yatırımcı Rehberi’nin tamamını okumak için tıklayın.