2015’te Çimento Sektörü / Garanti Yatırım

Garanti Yatırım 2015 Mali Piyasalar Stratejisi Raporu’nda ÇİMENTO SEKTÖR ANALİZİ ve ÖNE ÇIKAN ÇİMENTO HİSSELERİNE de yer verdi:

– 2014’ün ilk 9 ayında güçlü çimento talebi. TÇMB (Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği) verilerine göre, yılın ilk 8 ayı itibariyle yurtiçi satışlar yıllık bazda 6.5% artarken, ihracat hacmi ise 28% azaldı. Çimento şirketleri, yurtiçi talebin güçlü olmasından ötürü ihracat pazarları yerine yurtiçi pazara yönelmişler ve Libya, Suriye, Rusya ve Irak gibi ana ihracat pazarlarındaki siyasi karışıklıklar çimento ihracatını olumsuz etkilemiştir.

– 2015 yılında yurtiçi çimento satışlarının yıllık bazda %5 artmasını bekliyoruz. 2015’te konut talebinin ivmesini koruyacağını ve büyük ölçekli altyapı projelerinin talebi destekleyeceğini düşünüyoruz. Marmara ve Ege bölgesindeki çimento fiyatlarındaki artışın yaklaşık 10%’u bulacağını tahmin ediyoruz. Akdeniz ve Doğu Karadeniz bölgelerindeki firmaların ise fiyatlama gücünün, bu bölgedeki yeni yatırımlar sebebiyle azalmasını bekliyoruz. Beklenen yatırımlar: Bolu Ankara (1mn ton), Limak Kırklareli (1.1mn ton), Eren Holding Mersin: (3.5mn ton), Sançim Adana (1.5mn ton) ve Limak Balıkesir (1mn ton).

– Maliyetler tarafında ise; 2014 Kasım ayında elektrik fiyatları %9 artmıştır. 9A14’te petrokok ve kömür fiyatlarında kısmi gerileme olurken, 2015 yılı için kömür fiyatlarının yatay kalmasını bekliyoruz. Enerji maliyetlerinde artış, kapasite artırımları ve devralmalar sebebi ile araştırma kapsamımızdaki çimento şirketlerinin FVAÖK marjında toplamda 2.5pp daralma bekliyoruz.

Garanti Yatırım Araştırma

Garanti Yatırım 2015 Mali Piyasalar Stratejisi Raporu’nun tamamı için tıklayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir