2015’te Dayanıklı Tüketim Sektörü / Garanti Yatırım

Garanti Yatırım 2015 Mali Piyasalar Stratejisi Raporu’nda DAYANIKLI TÜKETİM SEKTÖR ANALİZİ ve ÖNE ÇIKAN DAYANIKLI TÜKETİM SEKTÖRÜ HİSSELERİNE de yer verdi:

– Beyaz eşya ihracatında 2014’teki %5 büyümeyi takiben, 2015’te %4 büyüme beklentisi. 2014’un ilk yarısında ihracat büyümesi beklentilerimizin üzerinde %6.3 seviyesinde gerçekleşti, fakat yılın ikinci yarısında büyüme hız kaybetmeye başladı. Avrupa ekonomisine dair beklentiler her ne kadar değişmiş olsa da, 2015 için olumsuzluğa kapılmıyor, büyümenin daha düşük hızda devam etmesini bekliyoruz. Beyaz eşya pazarı’nın küçüldüğü dönemde bile alt-orta segmenti hedefleyen Türk üreticileri pazar payı kazanmaktadır. 2014 için %5 ihracat büyüme beklentimizi korurken, 2015 yılında büyümenin %4 olarak gerçekleşmesini öngörüyoruz.

– Yurt içi beyaz eşya talebinde iyileşmeye dair sinyaller. İç pazarda talep, yılın ilk 10 ayında %3 daralma gösterirken, yılın sonuna doğru daralma hız kaybetti. Yıl sonuna gelirken, özellikle Eylül ayındaki büyümeyle beyaz eşya iç pazarındaki toparlanmayı olumlu değerlendiriyoruz. 2014’te %3 daralma tahmin ederken, 2015 yılında tüketici güvenindeki toparlanma ve ertelenmiş talebin de etkisiyle sektörün %4 GSYH büyüme beklentimize paralel, %4 büyümesini öngörüyoruz.

– Türkiye beyaz eşya pazarı uzun vadede büyüme potansiyeli sunmaktadır. Türkiye’nin genç nüfusu, geniş hane halkı ve görece düşük beyaz eşya kullanım oranı göz önüne alındığında beyaz eşya sektörü uzun dönemde yüksek büyüme potansiyeli sunmaktadır. İç talebin yarısı yeni hane halkı oluşumundan, diğer yarısı ise yenileme ihtiyacından kaynaklanmaktadır.

Kaynak: Garanti Yatırım Araştırma

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir