Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (09.10.2019)

SABAH STRATEJİSİ

Dün ABD borsaları, ticaret gerginliğini artıracak haber akışıyla birlikte günü ekside kapatırlarken, bu sabah vadelilerde yaşanan tepki alımları cılız. Asya borsalarında da genel olarak satıcılı bir görüntü var. Yarın ABD – Çin arasında üst düzey görüşmelerin başlanması bekleniyor. Dün akşam Powell’ın Fed’in bilançosunu genişletmeye başlayacağını söylemesine (Bu ay sonunda yapılacak Fed toplantısında faiz indirim ihtimali de tekrar %81’e çıkmış durumda) karşın ticaret gerginliğinin fiyatlamalarda baskın olduğunu izliyoruz. Yarınki görüşmelere kadar piyasa temkinli modda kalabilir. Ons Altın ve Yen’deki hareket ise piyasalardaki olası baskının şimdilik derinleşmeyebileceğini gösteriyor. Yurtiçine baktığımızda, dün Suriye konu başlıklı haber akışı fiyatlamalar üzerinde etkisini göstermeye devam etti. Dün TL bir miktar stabilize olma çabasında olsa da; borsa, faiz ve CDS’te baskı gözlemledik. Bu sabah ise TL hafif baskı altında ve kur ağustos sonunda görülen 5,85 – 5,86 bölgesinin hafif altında. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un “Türk ordusunun, Özgür Suriye Ordusu ile birlikte kısa süre sonra Suriye sınırını geçeceğini” söylemesi bu sabah öne çıkan haber akışı.

MAKROEKONOMİ

Yurtiçinde Trump’ın tweetlerinin piyasada sert hareketlerin yaşanmasına neden olduğu iki günü geride bıraktık. Trump’ın önceki günkü olumsuz açıklamalarına karşın, dün “Türkiye ticaret ortağımız ve NATO’da müttefiğimiz” şeklindeki mesajı ile TL varlıklarda toparlanma gözlendi ve kur 5,78 seviyelerine kadar gevşedi. Ayrıca Trump, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın 13 Kasım’da ABD’de konuğu olacağını da belirtti.

Yurtdışında yarınki ticaret görüşmeleri öncesi, TSİ 21’de açıklanacak Fed toplantı tutanaklarının öne çıkacağı bugün, risk iştahının zayıf seyrettiğini gözlemliyoruz. ABD’nin Çinli teknoloji şirketini kara listeye alması ve Çin’den misilleme için “Bizi izlemeye devam edin açıklaması”; ABD kamu emeklilik fonlarının Çin hisse senedi yatırımlarına sınırlama getirmeyi planlandığının gözlenmesi ve bazı Çinli yetkililere ABD’nin vize yasağı koyması gibi etkenler borsaları baskılamakta. Dün ABD’de ÜFE’nin artış beklentilerine karşın, 8 aydaki en keskin düşüşünü kaydetmesi ise Fed’in para politikasında alanı olduğuna işaret ediyor. İngiltere Başbakanı Boris Johnson’un Brexit teklifinin, AB tarafından kabul görmemesiyle anlaşmasız Brexit olasılığı da artmakta. 1 Ekim’de göreve başlayan IMF Başkanı Kristalina Georgieva, küresel ekonominin artan ticaret ihtilafları nedeniyle “senkronize yavaşlama” ile karşı karşıya olduğunu söyledi.

  • Fed’in bu yıl ikinci kez faiz indirimine gittiği toplantının tutanaklarında küresel risklere bakış ve olası faiz indirimlerine yönelik ipuçları aranacak. Geçtiğimiz günlerde Powell, düşük enflasyon ve düşük faizlerin Fed’e faiz indirimi için az alan bıraktığını söylemişti.
  • İngiltere Başbakanı Johnson’un, Almanya Başbakanı Merkel’e AB’nin, Kuzey İrlanda’yı gümrük birliği yoluyla blok içinde tutmayı talep etmesi durumunda Brexit anlaşmasının özünde imkansız olduğunu söylemesi belirsizlikleri artırdı.

Bugün de TSİ 18’de Fed Başkanı Powell’ın konuşmasını takip edeceğiz. Dün Powell, küresel gelişmelerin ABD ekonomisinin olumlu görünümü için risk teşkil ettiğine, ABD büyümesinin yavaşladığına ve genişlemeyi sona erdirmek için bir neden olmadığına vurgu yaptı. Dün Chicago Fed Başkanı da bir başka 25 baz puan faiz indirimi için iyi sebepler olabilir dedi. Ayrıca bugün TSİ 0.01’de Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari’nin konuşması bulunmakta.

ŞİRKET HABERLERİ

Akbank (AKBNK, Nötr): Akbank, uluslararası piyasalardan yaklaşık 810 milyon ABD Doları karşılığı 402 milyon ABD Doları ve 373,5 milyon Avro olmak üzere iki dilimden oluşan 367 gün vadeli sendikasyon kredisi sağlamıştır. Kredinin toplam maliyeti ABD Doları ve Avro kısımlar için sırasıyla Libor+%2,25 ve Euribor+%2,10’dur.

Galatasaray Sportif (GSRAY, Sınırlı Pozitif):  Galatasaray Sportif 01.06.2019-31.08.2019 dönemi ilk çeyrek net dönem karı 79,6mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirket bir önceki yılın aynı döneminde 119,6mn TL net dönem zararı kaydetmişti. Brüt karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %21,8 oranında azalan Şirket’in faaliyet karı ise, diğer faaliyetlerden bir önceki yılın aynı döneminde kaydedilen 83,6mn TL’lik gidere karşın bu çeyrekte 9,1mn TL net gelir kaydedilmesi sonucu 15,8mn TL’den 79,2mn TL’ye yükselmiştir. Buna ilaveten geçen yılın aynı dönemindeki kurlardaki yüksek artış kaynaklı 134,6mn TL’lik net finansman giderine karşın bu yıl sadece 85 bin TL’lik net finansman gideri kaydedilmiştir. Tüm bunlara bağlı olarak şirket 01.06.2019-31.08.2019 tarihlerini kapsayan ilk çeyrekte 79,6mn TL net dönem karı kaydetmiştir.

Kardemir B (KRDMB, Nötr): Çağ Çelik 8 Ekim tarihinde KRDMB payları ile ilgili olarak 2,09 TL fiyattan 226bin TL nominal tutarlı alış işlemi gerçekleştirdiğini açıkladı. Bu işlemle birlikte Şirketin Kardemir sermayesindeki payı %0,042661 sınırına ulaşmıştır.

Ülker Bisküvi (ULKER, Nötr): Şirketin %19,23 oranında ortağı bulunduğu Godiva Belgium BVBA, Godiva Belgium BVBA ortaklarının şirketten olan 564,7mn AVRO tutarındaki alacaklarını sermaye artışına sayacaklarını şirkete bildirmiştir. Şirketin Godiva Belgium BVBA’den sermayeye dönüştürülecek bir alacağı bulunmamaktadır. Godiva Belgium genel kurulu henüz yapılmamış olmakla birlikte, sermaye artışına iştirak edilmesi durumunda Ülker Bisküvi payına düşen sermaye artışı tutarı ve alınacak muhtemel temettünün net tutarının, sermaye artışına katılmama durumunda elde edilecek muhtemel temettü tutarından daha düşük olacağı öngörüldüğünden, şirketin nakit pozisyonunu maksimize etmek gayesiyle, sermaye artışına iştirak edilmemesi kararı alınmıştır. Sermaye artışı sonrası ortaklık payı %19,23’den %12,95’e düşecektir.

TAV Havalimanları Holding (TAVHL, Nötr): TAV Havalimanları’nın Eylül 2019’da hizmet verilen yolcu sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre, İstanbul Atatürk Havalimanı hariç tutulduğunda,  %0,7 oranında artarak 10,1 milyona ulaşmıştır. Bu artışta yurtiçinde Antalya Havalimanı’nda kaydedilen %11,1’lik artış önemli etken olmuştur. Diğer taraftan Ankara Esenboğa Havalimanında %17,2’lik daralma kaydedilmiştir. Yurtdışında ise Tunus ve Makedonya Havalimanları hizmet verilen yolcu sayısı sırasıyla %23,5 ve %16,5 oranında artarken, Medine ve Gürcistan Havalimanları ise sırasıyla %21,8 ve %16,2 oranında gerilemiştir.

TAV’ın Ocak- Eylül dönemi hizmet verdiği yolcu sayısı ise Antalya Havalimanı dahil ve İstanbul Atatürk Havalimanı hariç %7,7 oranında artarak 71,6mn olmuştur. İstanbul Atatürk Havalimanı, kapandığı tarih olan 6 Nisan’a kadar dahil edildiğinde ise yolcu sayısı 87,6 milyondur. (Bir önceki yılın aynı döneminde Atatürk Havalimanı dahil yolcu sayısı 118,5 milyon idi).

SEKTÖR HABERLERİ

Borsa İstanbul: Sermaye Piyasası Kurulu kararı uyarınca devreye alınan Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında DITAS.E, MRDIN.E, YESIL.E, YGYO.E ve YYAPI.E payları 09/10/2019 tarihinden (seans başından) itibaren 23/10/2019 tarihine (seans sonuna) kadar açığa satışa ve kredili işlemlere konu edilemeyecektir.

Not: VBTS kapsamında getirilen tedbirler; A, B, C, D grup değişimi, pazar değişimi ve diğer nedenlerle uygulanacak olan açığa satış ve kredili işlem yasaklarından ve brüt takas uygulamasından ayrı olarak değerlendirilmelidir. Piyasa yapıcılı sürekli işlem yöntemiyle işlem gören paylarda, tedbir nedeniyle tek fiyat işlem yöntemi uygulandığı süre boyunca piyasa yapıcılık faaliyeti yapılmaz.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Flap Kongre Toplantı Hizmetleri Otomotiv ve Turizm (FLAP): Şirket; 25-28 Kasım 2019 tarihinde İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı ”İSEDAK Otuz Beşinci Toplantısı” Organizasyonunu yerine getirme görevini üstlenmiştir.

FAİZ PİYASALARI

Merkez Bankası’nın ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %16,18 seviyesinden %16,21 seviyesine yükseldi. Merkez Bankası piyasayı toplamda 32,5 milyar TL ile 23 milyar TL’si haftalık repo ihalesinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan 9,5 milyar TL ise %15,5 seviyesinden piyasa yapıcı bankalara kullandırıldı.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi, zayıf ÜFE verisiyle birlikte bir ayın en düşük seviyelerine yakın ve %1,54’lerde seyrediyor. ABD’de dün açıklanan eylül ayına ilişkin ÜFE verilerine göre, aylık bazda ÜFE’nin %0,1 oranında artması beklenirken -%0,3 oranında gerilemesi, Fed’in faiz indirmesi için alan oluştururken, ABD hazine tahvillerinin faizlerini de aşağı yönlü baskıladığı görülmekte.

Yurtiçi tahvil piyasasında, jeopolitik ve diplomatik gelişmelerin izlenmesiyle genel olarak satış ağırlıklı bir günü geride bıraktık. ABD ÜFE verisi sonrası ise faizlerde sınırlı bir düşüş gözlemledik. 2 yıllık gösterge kağıdın faizi günlük bazda 32 baz puanlık yükselişle %14 seviyesine ve 5 yıllık gösterge kağıdın faizi ise 31 baz puanlık yükselişle %14,28 seviyesine yükseldi. 10 yıllık gösterge kağıdın faizi ise 31 baz puanlık yükselişle %14,14 seviyesine yükseldi.