Borsa İstanbul ile yükselemeyen bir KRDMD: Bu hafta genel bir yükseliş mümkün mü?

Borsa İstanbul önceki hafta “çok formda” idi. Bu ifadeyi Trump ABD ekonomisi içinde kullandı. Fakat global ve bölgesel anlamda Borsa İstanbul nasıl fiyatlanıyor? Fiyatlanmadığı bir belirsizlik var mı? Eğer var ise, bu haftaya nasıl yansır? Bu soruları anlamak ve sezgisel bir yatırımcı bakış açısı oluşturmak için grafik, teknik ve gündeme bakmamız gerekli.

Amerika Birleşik Devletleri’nde tüketici hane halkı harcamalarını azaltırsa her şey biter. Normal bir durumdur, çünkü tüketim Amerikan ekonomisinin % 70’inden fazlasını temsil ediyor.

İkinci çeyrek için göstergelerinin yayınlanmasıyla 29 Ağustos Perşembe günü büyüme önemli ölçüde zayıfladığı görüldü, ancak yine de % 2 seviyesinde duruyor ve otomobiller ve dayanıklı tüketim malları alımlarında % 4.7, hatta bazı birimlerde(evin ekipmanları gibi) neredeyse % 9 artış gösteren perakendecilerin alımlarıyla büyük oranda destekleniyor. Donald Trump, Twitter üzerinden ABD ekonomisi “çok formda” yazdı .

Yine de Beyaz Saray’da endişe zemin kazanıyor. Çünkü ekonominin diğer motorları giderek daha kırılgan görünüyor. Şirketler artık yatırım yapmıyor ve ihracat hala % 6 oranında düşüyor. Başka bir deyişle, Trump sadece bir elini kurtardı.

Fed’in faiz oranlarını 1 puan düşürmesinin sonucu pek değiştirmeyeceğini çünkü bunun fiyatlandığını düşünüyorum. Borsa İstanbul’un yükselmesine rağmen Kardemir hisselerinin değerinin yükselmemesinin aksine, Borsa İstanbul endeksinin değeri düştüğünde hissenin değerinin düşebileceği ihtimalini ortadan kaldırmıyor. Bu sebeple yatırımcıların belirsizlik endeksine göre ve kendi yatırımcı profillerine göre hareket etmeleri daha olumlu olacaktır.

Almanya’da ise bazı şehirlerde kiralar % 104 arttı. Almanya’dan üst düzey bir yetkili , “Nüfusun ekonomik olarak zengin zümresinin talebin yüksek olduğu mahallelerden daire satın almasını önlemek gerekiyor” dedi . Tıpkı bizde TOKİ ‘nin olmadığı dönemlerdeki artışa benzer hane halkında yaşanan bir ekonomik buhran söz konusu.

TradingView tarafından sağlanmıştır

BIST 100’ e baktığımızda bu hafta hafif bir düşüş ve sonra 97500 ‘ü test etmesini bekliyoruz. Regresyonlar 95100 seviyesinde güçlü bir destek gösteriyor. Stoch RSI ve Volatilite endeksi istenen aralıkta. Fakat 96300 altında 2 seans üstünde kalması olumsuz bir seyiri ve gündemde yaşanacak gelişmeler ile tepki satışı yaşanabileceği unutulmamalıdır.

Altın ABD doları bugünü 1525 ile 1600 Dolara psikolojik direne doğru ufak kayıp verdiğini görüyoruz. Fakat teknik olarak yeni ekonomik göstergelerin fiyatlanması sinyalde bir değişimi gündeme getirebilir. Uzak Doğu ‘nun entegre olmuş Kore, Hong Kong ve Tayvan gibi ekonomilerinin küçülmesi ve politik/ekonomik gerilimleri altına ve uzun vadede Çin ‘e yarıyor gibi gözüküyor. Çin nüfusu hammadde ve tekele ilk gereksinim duyan ülke konumunda. Eski İngiliz kolonisi Hong Kong, 1997’de Çin’e Özerk olarak bağlandığından bu yana üç aydır en kötü siyasi krizini yaşıyor, özgürlüklerde düşüş ve Pekin’in artan müdahalesini kınamak için neredeyse günlük eylemler. Havalimanına ulaşım kapandı. Bu haber ise piyasalarda olumsuz etki yapabilir. Altın ve Japon yeni bazlı alımlar gelebilir.

Grafik, TradingView kullanılarak oluşturulmuştur

Takipçi, TradingView kullanılarak oluşturulmuştur

Hisse senedi fiyatlanmalar az çok yerine oturdu ve KRDMD hisse durağan çizgisinde hafif yükseldi. Alıcı bulması osilatörlerin olumsuz etkisini azalttı.

Regresyon analizine baktığımız zaman 0.86 daha sonra 0.95 ve sonrasında bu yükselişten 0.83 e düştüğünü görüyoruz. Yani tutarsız bir durum mevcut, bununla birlikte osilatörler den görüldüğü üzere pek de olumlu bir tablo söylenemez. Nötr ve sat arasında değişiyor.

Kardemir D hisse senedinde ise hızlı düşüş ardından durağan bir ilerleyiş mevcut ve destek kırıldı. Fakat alıcı ağırlıklı olduğu için hisse senedi tekrar 2.04 ‘e kadar yükselebildi. Borsa İstanbul’un puanlarına uymayan ve yükselişine direnen bundan destek bulamayan bir Kardemir D görmek üzücü. Bu da bize netlik oranında sapmalar veriyor. Sat sinyalinde ise güç dengesinde +0.44 olduğu için alıcılar önem kazanacak hissenin momentumunu baktığımız zaman eksi 0.24 ile yükseliş sonrası düşüşe geçtiğini görüyoruz, fakat son 2 gündeki hacmin yükselmesi ile hissenin tekrar bir çıkış trendine görmek mümkün.

Uzun vadede ise inşaat sektörünün canlanması ile tekrar bir çıkış olacağını düşünmekteyiz. Toplu bir çıkışı daha sağlıklı olabileceği sektörel sanayi bazında bir yükselişin ağır kayıpları bertaraf edeceği düşüncesi içindeyiz.

Sonuç itibariyle, gündemin fiyatlanması ve önceki haftanın trend analizine göre bu hafta toplu bir yükseliş görmek mümkün. Piyasalar belirsizliği endekslemiş durumda. En kötü senaryo ise Çin ‘in Hong Kong ‘a müdahale etmesi, Almanya ‘dan gelecek olumsuz politik/ekonomik gelişmeler ve Brexit ‘in politik açmazda(tekrar referandum olabilmesi) ekonomik olarak etki göstermesi olabilir. Böyle bir durumda piyasalar olumsuz sinyaller ve beklenmedik satış tepkileri verebilir.

Okan ÖZDEMİR