Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (02.09.2019)

SABAH STRATEJİSİ

ABD borsalarının kapalı olacağı haftanın ilk işlem gününde, görece düşük işlem hacimleriyle birlikte, Asya borsaları karışık seyrediyor. ABD vadelilerinde ise satıcılı görüntü yaşansa da açılıştaki kayıpların bir kısmının geri alındığını izliyoruz. ABD’nin Çin’e ek gümrük tarifesinin yürürlüğe girmesinin ilk tepkisi sonrasında borsalardaki baskının azaldığı söylenebilir. Ticaret gerginliği ile geçen ağustos ayının ardından eylül ayında toplanacak merkez bankalarından beklentiler güvercin kalmaya devam ederken, piyasalar üzerindeki stres bu beklentilerle sınırlı kalabilir. Diğer taraftan, dün beklendiği gibi sermaye kontrolleri açıklayan Arjantin’in kararı Gelişmekte Olan Ülke (GOÜ) para birimlerine şu aşamada bulaşıcı bir etki yaratmadığını gözlemliyoruz. GOÜ para birimlerindeki baskı bu sabah çok sınırlı. Dolar / TL tarafında da net bir hareket gözlenmiyor. Bu gelişmeler kapsamında BIST100 endeksi de güne yatay bir görüntüyle başlayabilir. ABD borsalarının kapalı olması nedeniyle endeks gün içerisinde bant hareket yapabilir.

MAKROEKONOMİ

ABD ve Kanada Borsaları bugün ‘İşçi Günü’ nedeniyle kapalı. Hong Kong’daki protestoların artması ve pazar günü ABD’nin Çin’e ek gümrük tarifesinin yürürlüğe girmesiyle Asya’da borsalar haftaya karışık bir görünümde başlıyor. Çin imalat PMI verilerinin de karışık bir görünüm sergilediğini görmekteyiz. Caixin Çin imalat PMI ağustos ayında beklenmedik şekilde 5 ayın en yükseği olan 50,4’e yükselirken, resmi imalat PMI 49,5’e geriledi. Bugünün geri kalanında Euro Bölgesi’ne ait imalat PMI verilerini takip edeceğiz.

Arjantin’de ise bankalar dahil bütün şirketlerin döviz almasına ve yurt dışına aktarmasına kısıtlama getirildi. ABD tarafında ise bu haftanın en önemli gelişmeleri cuma günkü tarım dışı istihdam verisi, ISM imalat ve hizmet verileri ve çarşamba günü New York Fed Başkanı ile cuma günkü Fed Başkanı Powell’ın konuşması olacak.

Bugün yurtiçinde TSİ 10’da GSYH büyümesinin ikinci çeyrekte nasıl bir performans sergilediğini ve ağustos ayına ait imalat PMI verisini takip edeceğiz. İkinci çeyrekte;

  • Sıkılaşan finansal koşulların etkisiyle iç talepteki yavaşlamanın sürmesi ve
  • özellikle inşaat sektöründeki yavaşlamayla yatırımlardaki zayıflığın devam etmesi nedeniyle yıllık bazda daralmanın sürmesi beklenmekte.
  • Büyümeye pozitif katkının ise net ihracat tarafından geleceği değerlendirilmekte.

Neticede geçtiğimiz seneki yüksek bazın etkisiyle de bu yılın ikinci çeyreğinde GSYH’nin yıllık bazda %2 daralması, ancak daralmanın birinci çeyreğe göre ivme kaybetmesi beklenmekte. Ek olarak 1. çeyrekte %1,3 oranındaki çeyreksel bazda büyüme ardından 2. çeyrekte yaklaşık %0,5 seviyelerinde daha ılımlı bir çeyreksel büyüme gözlenebilir.

  • Bu yılın 1. çeyreğinde ekonomi yıllık bazda %2,6 daralmıştı. 2018’in ilk çeyreğinde ise %7,4 seviyesinde büyüyen ekonomi ikinci çeyrekte %5,3, üçüncü çeyrekte %1,8 büyümüştü. Geçtiğimiz sene son çeyrekte ise ekonomide %3 daralma yaşanmıştı.
  • Bu arada haziran ayında 47,9 olarak ölçülen Türkiye İmalat PMI endeksi temmuzda hafif çapta gerileyerek 46,7 düzeyinde gerçekleşmiş ve faaliyet koşullarında ılımlı ölçüde yavaşlamaya işaret etmişti.

Bu yılın geri kalanında ise, Merkez Bankası’nın faiz indiriminin, finansal koşullarda sıkılığı azaltması ve kredilerde toparlanmayı sağlamasının tüketim ve yatırım harcamalarına kademeli bir destek olabileceği ve küresel likidite koşullarındaki olumlu seyrin de büyümedeki toparlanmaya katkı sağlayabileceğini düşünmekteyiz.

Yarın da yurtiçinde ağustos ayına ait enflasyon verisini takip edeceğiz. Ağustos ayında enflasyonun doğalgaz ve tütün ürünlerine yapılan zam ile birlikte aylık bazda %1,3 gerçekleşmesi bekleniyor. Bununla birlikte yıllık enflasyonun baz etkisiyle yaklaşık 1 puan gerileyerek %15,5’e gerilemesi bekleniyor. Enflasyon verisi öncesi takip ettiğimiz İstanbul enflasyonuna göre ise ağustosta bir önceki aya kıyasla perakende fiyatlar %2,53 arttı.

Perşembe günü takip ettiğimiz başlıca gelişmeler ise,

  • Dış ticaret açığı, temmuzda %46,9 azalarak 3,19 milyar dolara, ocak-temmuz döneminde %61,4 azalışla 18,07 milyar dolara geriledi.  Yılın yedi aylık döneminde ise ihracat %2,7 artışla 98,85 milyar dolara yükseldi, ithalat %18,3 düşüşle 116,92 milyar dolara geriledi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2018 Temmuz ayında %70 iken, 2019 Temmuz ayında %82,6’ya yükseldi.
  • Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre ise, Türkiye’yi temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %16,67 artışla 6,62 milyon yabancı ziyaret etti. İlk 7 aylık verilerde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre artış oranı %14,11 olarak gerçekleşti ve 24,7 milyon yabancı ziyaretçi ağırlandı. Türkiye’ye en çok ziyaretçi gönderen ülkeler arasında, temmuzda %16,2 artış ile Rusya birinci sırada yer aldı. Almanya %14,06 artışla ikinci, İngiltere %19,78 artışla üçüncü oldu.
  • Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal, enflasyondaki düşüşün hedeflenen patika ile uyumlu şekilde gerçekleşmesi için para politikasındaki temkinli duruşun korunduğunu ve parasal sıkılığın düzeyinin ana eğilime dair göstergeler dikkate alınarak enflasyondaki düşüşün sürekliliğini sağlayacak şekilde belirleneceğini ifade etti. Başkan ayrıca reel kesimin dış borç azaltma eğilimi sürerken, bankaların borç yenileme oranlarında kısmi bir artış görüldüğünü de vurguladı.

ŞİRKET HABERLERİ

Aselsan (ASELS, Nötr): Aselsan, Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK), hedeflerin doğru zamanda, en uygun silah ve mühimmatla ateş altına alınmasını sağlayan yeni Ateş Destek Otomasyon Sistemi (ADOP-2000) teslimatı gerçekleştirdi. Milli Savunma Bakanlığı ile Aselsan arasında imzalanan sözleşme kapsamında, TSK’nin ihtiyacı olan söz konusu sistemlerin teslimatı sürüyor.

İş Bankası (ISCTR, Nötr): Yönetim Kurulu tarafından, 5 milyar TL tutara kadar, ilgili mevzuat uyarınca ilave ana sermaye ve katkı sermaye hesaplamasına dahil edilmesi için gereken şartları haiz, yurt içinde, TL cinsinden farklı tutar, vade ve faizlerde, tertipler halinde borçlanma aracı ihraç edilmesi kapsamında SPK’ya gerekli başvuruda bulunulmuştur.

Turkcell İletişim Hizmetleri (TCELL, Nötr): Şirketin, %55 oranında pay sahibi olduğu bağlı ortaklığı İnteltek İnternet Teknoloji Yatırım ve Danışmanlık Ticaret A.Ş.’nin Spor Toto Teşkilat Başkanlığı ile sözleşmesi, 28 Şubat 2019 tarihindeki özel durum açıklaması çerçevesinde 28 Ağustos 2019 tarihi itibarıyla sona erdiği duyurulmuştur.

Türk Hava Yolları (THYAO, Nötr): THY ile Oman Air arasındaki kod paylaşımı anlaşması genişletildi. Kod paylaşımı anlaşmasının genişletilmesi çerçevesinde THY, Oman Air’in icra ettiği Maskat-Dubai tarifeli seferlerinde kendi uçuş kodunu kullanabilecek. Buna mukabil, Oman Air de Türk Hava Yollarının geniş uçuş ağından faydalanarak, milli hava yolunun Cenevre’ye düzenlediği tarifeli seferlerde kendi uçuş kodunu kullanarak satış yapabilecek. Kaynak AA Finans

Ziraat Bankası: Ziraat Bankası, Borsa İstanbul tarafından yayınlanmaya başlanan Türk lirası referans faiz oranının (TLREF) değişken faiz referansı olarak kullanıldığı ilk borçlanma aracı ihracını gerçekleştirdi. Ziraat Bankası’ndan yapılan açıklamaya göre, banka, Borsa İstanbul tarafından 17 Haziran’dan itibaren yayınlanmaya başlanan TLREF’in kullanıldığı ilk borçlanma aracı ihracını gerçekleştirerek bir ilke imza attı. Bu kapsamda Ziraat Bankası, 1 yıl vadeli 3 ayda bir dönemsel değişken faiz ödemeli Türk lirası tahvil ihracını tamamladı. Açıklamada konuya ilişkin görüşlerine yer verilen Ziraat Bankası Hazine Yönetimi ve Uluslararası Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Bilgehan Kuru, söz konusu referans faiz oranının, borçlanma araçlarında, finansal türev ürünlerde ve çeşitli finansal sözleşmelerde değişken faiz göstergesi, dayanak varlık veya karşılaştırma ölçütü olarak kullanılabilmek üzere, Türk lirası kısa vadeli referans faiz oranı ihtiyacını karşılamaya yönelik Borsa İstanbul tarafından oluşturulduğunu belirtti. Kuru, Borsa İstanbul’un yayımlamaya başladığı bu referans faiz oranı ve endeksin, bankalarca bu tür ürünlerin daha yaygın kullanımının önünü açtığını ifade etti. Bu ürünlerin, vadeli işlemler piyasasında da TL cinsinden değişken-sabit faizli swap işlemlerinin kullanımına katkı sağlayacağını vurgulayan Kuru, “Bundan böyle bize düşen, bu endeks ve faiz oranının uluslararası ölçekte de kullanımına destek vermektir. Banka olarak; ayrıca hızla söz konusu referans faiz oranına endeksli kredi ürünlerini de uygulamaya almak konusunda çalışmalara başlayacağız.” değerlendirmelerini yaptı. Kuru, yatırımcıların ürünün değişken faizli olması dolayısıyla piyasayı birebir yansıtması açısından büyük ilgi gösterdiğini, 750 milyon liralık ihraç gerçekleştiğini aktararak, “Böylece hem borçlanma vadesi uzatılmış hem de yatırımcılar tarafından önümüzdeki döneme ilişkin piyasa koşullarını yansıtan bir borçlanma ürününe sahip olunmuştur.” ifadelerini kullandı. Kaynak: Bloomberght

SEKTÖR HABERLERİ

Doğalgaz: Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunca (EPDK) doğal gaz fiyatlarına %14,90 zam yapıldığı bildirildi. Yeni fiyatların 1 Eylül 2019 tarihinden itibaren geçerli olacağı açıklandı.

Varlık Fonu: Türkiye Varlık Fonu, Milli Piyango için işletme ihalesinde en iyi teklifi veren Sisal-Şans ortak girişim grubuyla sözleşme imzaladığını duyurdu. Kaynak: Habertürk

FAİZ PİYASALARI

Ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti, %19,54 seviyesinden %19,61 seviyesine yükseldi. Merkez Bankası piyasayı toplamda 62,6 milyar TL ile 54 milyar TL’si haftalık repo ihalesinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan 8,6 milyar TL ise %18,75 seviyesinden piyasa yapıcı bankalara kullandırıldı.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi, cuma gününü %1,50 seviyelerinde dengelenerek sonlandırdı.

Küresel risk iştahında geride bıraktığımız haftada zayıflama gözlemlesek de TL varlıkların emsallerine göre yüksek getiri sağlamasının da etkisiyle bono ve tahvil piyasasında belirgin bir satış baskısı gözlemlemedik. Bu kapsamda, 2 yıllık gösterge kağıdın faizi haftalık bazda 31 baz puanlık sınırlı artışla %16,49 seviyesine yükselirken, 5 yıllık gösterge kağıdın faizi ise haftalık bazda 1 baz puanlık sınırlı düşüşle %16,39 seviyesine geriledi. 10 yıllık gösterge kağıdın faizi ise haftalık bazda 55 baz puanlık düşüşle %16,26 seviyesine geriledi.

Hazine tarafından açıklanan 3 aylık borçlanma programında borçlanma ihtiyacının azalmasıyla birlikte eylül ve ekim aylarına yönelik iç borçlanma öngörüsü düşürüldü. Temmuz sonunda açıklanan borçlanma stratejisinde eylül için 9 milyar TL olarak öngörülen iç borçlanma tutarı perşembe günü açıklanan borçlanma stratejisinde 6,5 milyar TL olarak belirlendi. Ekim için daha önce 6,7 milyar TL olarak açıklanan iç borçlanma öngörüsü de 5,7 milyar TL olarak aşağı çekildi. Hazine eylülde 4, ekimde 4, kasımda 4 ihale ve 1 kira sertifikası ile borçlanacak.