BIST 30 Yakın Vadeli Kontratı
Şubat vadeli endeks sözleşmesi dün 15.824 ile 16.190 seviyeleri arasında dalgalanarak günü yüzde 0,84’lük yükselişle 15.998 uzlaşma fiyatından tamamladı. Akşam seansı kapanışı ise uzlaşma fiyatının altında 15.978 seviyesinden gerçekleşti. Günün ilk yarısında sert yükselişlerin kaydedildiği sözleşmede, günün ikinci yarısında kâr satışları etkili olsa da günü artı tarafta kapatmaya ve yükselen piyasa yapısı içerisinde hareket etmeye devam etti. Bugün yurt içerisinde önemli bir veri akışı bulunmazken, ABD – İran nükleer müzakereleri bugün İsviçre’nin Cenevre şehrinde gerçekleşecek. Bu sabah yurt dışı piyasalara baktığımızda ABD vadelileri sınırlı satıcılı görünümler sergilerken, Avrupa endeksleri de sınırlı satıcılı açılışlara işaret ediyor. Asya piyasalarında ise işleme açık borsalarda karışık seyirler hâkim. Bu görünüm altında sözleşmenin güne hafif satıcılı bir başlangıç yapabileceğini değerlendiriyoruz.
Sözleşmede yükseliş eğilimlerinin devamı durumunda 16.055 – 16.113 – 16.190 ve 16.245 seviyeleri sıralı dirençler olarak takip edilebilir. Devamı hareketlerde 16.415 ve 16.580 seviyeleri gündeme gelebilir. Düzeltme hareketlerinde ise 15.824 – 15.782 aralığı destek bölgesi olup, bu bölge altında 15.700 – 15.640 – 15.565 ve 15.500 seviyeleri destek olarak izlenebilir.
Dolar/TL Yakın Vade
Şubat vadeli dolar/TL sözleşmesi dün 44,0110 ile 44,0830 seviyeleri arasında dalgalanarak günü yüzde 0,15’lik düşüşle 44,0250 uzlaşma fiyatından tamamladı. Spot kurda düşük volatilitede yataya yakın seyirlerin izlendiği bir günü geride bıraktık. Yurt içinde merkezi yönetim bütçe dengesi Ocak’ta 214,5 milyar TL açık verirken, 12- aylık birikimli açık 1,8 trilyon TL’den 1,87 trilyon TL’ye yükseldi. Ocak’ta vergi gelirlerindeki güçlü performans ile faiz-dışı harcamalardaki kontrollü artış öne çıktı. Faiz harcamaları geçen yılın ocak ayında 163 milyar TL olarak gerçekleşirken, bu yılın ocak ayında ise 456 milyar TL’ye ulaştı. Açıklanan verinin fiyatlamalara etkisi sınırlı kaldı. Bugün fiyatlamaları etkileyecek önemli bir veri akışı bulunmazken, yurt içinde konut fiyat endeksi, ABD’de ise New York Fed sanayi endeksi verileri takip edilecek. Dolar/TL, bu sabah saat 08:00 itibariyle 43,72 civarında yataya yakın seyrediyor. Dolar endeksi ise 97,11 civarında bulunuyor.
Kaynak: Gedik Yatırım VİOP Bülten