VİOP Yorumu / Gedik Yatırım – (10.07.2026)

BIST 30 Yakın Vadeli Kontratı

Ağustos vadeli endeks sözleşmesi 16.908 ile 17.284 seviyeleri arasında hareket ederek dün günü %0,85 oranında bir düşüşle 17.008 uzlaşma fiyatından tamamladı. ABD’nin İran’a yönelik gerçekleştirdiği saldırılar jeopolitik riskleri yeniden gündemin ön sıralarına taşırken, artış kaydeden riskler dolayısıyla son iki gündür sözleşmede satıcılı bir fiyatlama takip ediliyor. Sözleşmede akşam seans kapanışı uzlaşma fiyatının hafif üzerinde 17.030 puandan gerçekleşti. ABD borsaları dün günü yükselişlerle tamamlarken, bu sabah ABD vadelilerinde hafif satıcılı bir seyir izleniyor. Avrupa endeksleri toparlanma çabasının ardından yatay açılışlara işaret ediyor. Asya piyasalarında genel olarak yeşil bir renk hâkim. Sözleşmenin güne yatay bir açılışla başlamasını bekliyoruz.

Sözleşmede psikolojik öneme sahip 17.000 puan altındaki fiyatlamalarda 16.940 – 16.900 aralığı ilk destek bölgesi olarak izlenecektir. 16.900 altında hız kazanan satışlarla 16.820 – 16.765 – 16.690 – 16.600 ve 16.540 seviyelerine doğru geri çekilmeler gündeme gelebilir. Sözleşmede 17.000 üzerinde tutunma korunabilir ve tepki alımları gözlenecek olursa 17.090 – 17.150 aralığı ilk direnç bölgesi olup, devamında 17.250 ve ağustos vadeli grafiğe göre 50 günlük üssel ortalamanın geçtiği 17.320 seviyesi direnç olarak takip edilecektir. 50 günlük ortalama altında kalındığı sürece olası yükselişler tepki mahiyetinde kalabilir ve dalgalı/görece zayıf görünüm etkisini sürdürebilir. 50 günlük ortalama üzerindeki kapanışlarda 17.470 – 17.550 bölgesine doğru yükselişler yaşanabilir.

Dolar/TL Yakın Vade

Temmuz vadeli dolar/TL sözleşmesi dün 47,6220 ile 47,6840 seviyeleri arasında dalgalanarak günü yüzde 0,02’lik yükselişle 47,6680 uzlaşma fiyatından tamamladı. Spot kurda düşük volatilitede kademeli ve sınırlı yükseliş eğiliminin devam ettiği bir günü daha geride bıraktık. TCMB brüt rezervleri geçen hafta 149,2 milyar dolardan 159,7 milyar dolara yükselirken, net rezervler ise 45,4 milyar dolardan 55,0 milyar dolara yükseldi. Swap hariç net rezervler geçen hafta 30,9 milyar dolardan 40,0 milyar dolara çıktı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Türk lirası mevduatın toplam mevduat içindeki payı yaklaşık yüzde 62 ile son 11 yılın en yüksek seviyelerine ulaştı.” açıklamasında bulundu. ABD tarafında işsizlik maaşı başvuruları geçen hafta 215 bin ile beklentilerin hafif altında gerçekleşti. Verilerin fiyatlamalara etkisi olmadı diyebiliriz. Orta Doğu’da artan çatışma süreci yakından izlenmekte olup, petrol fiyatları üzerinden takip edilmeye devam ediliyor. Bugün yurt içinde sanayi üretim verileri dışında önemli bir veri akışı bulunmuyor. Dolar/TL spot kuru, bu sabah 08:00 itibariyle 46,95 civarında hafif yükseliş eğiliminde seyrediyor. Dolar endeksi ise 100,77 civarında bulunuyor.

Kaynak: Gedik Yatırım VİOP Bülten

@ParaBorsaNet'i X'te Takip Et!

ÖNEMLİ HABERLER VE GÜNCEL PİYASA YORUMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYARAK HEMEN X'TE BİZİ TAKİP EDİN!