Varoluşsal Tehdit!

Sene 2008, Hürriyet Gazetesi’nde bir manşette; “Erdoğan: En az üç çocuk doğurun” yazıyor. Haberde: “Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Dünya Kadınlar Günü nedeniyle düzenlenen panele katılmak için geldiği Uşak’ta halka hitap etti. Genç nüfus ile ilgili olarak “Sizinle bir Başbakan olarak değil, dertli kardeşiniz olarak konuşuyorum. Biz genç nüfusumuzu aynen korumalıyız. Bir ekonomide aslolan insandır. Bunlar Türk milletinin kökünü kazımak istiyor. Yaptıkları aynen budur. Genç nüfusumuzun azalmaması için en az 3 çocuk yapın.” ‘Varoluşsal Tehdit’imiz aslında o gün ifade edilmişti. Çünkü o zamanlarda da bilinen önemli bir gerçek vardı ki; o da dünyanın nüfus artış hızının giderek düşüş kaydettiği; daha doğrusu doğurganlık hızının düşerek, giderek daha yaşlı demografilere sahip olunduğu idi.

Bu nasıl bir tehlike oluşturuyor, görmek için neden-sonuç ilişkisini bir örnek üzerinden değerlendirelim:

İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra özellikle savaştan çıkmış Avrupa ve ABD başta olmak üzere dünyaya “baby boomer” olarak adlandırılan ve isminden de anlaşılacağı üzere doğum oranlarının patladığı bir kuşak gelecektir. Bu yıllar 1946-64 arasındadır. Yine bu durum Avrupa’da da önemli bir nüfus patlamasına neden olacaktır. Ancak beraberinde gelen bazı değişimler de önemli bir dönüşüme yol açacaktır. Bunlar kadınların eğitime erişim hızının artışı, bulaşıcı hastalıkların kontrolü ve doğum kontrol yöntemlerinin yaygınlaşmasıdır. Bu dönüşümle AB’nin dünya nüfusu içindeki payı yarıdan fazla azalarak yüzde 6’nın altına iner. Büyüme ve kamu maliyesi açısından son derece önemli olan, vergi gelirlerinin büyük bir kısmını oluşturan AB’nin 20- 64 yaş arası çalışma çağındaki nüfusu, BM verilerine göre toplam nüfusa kıyasla, 2008’de yüzde 61,4 ile zirveye ulaşmışken şu anda yüzde 58’e düşmüş durumdadır.

Bu da; daha az vergi geliri ve daha fazla sigorta-bakım gideriyle bütçe üzerine çok daha fazla yük demektir (Bu veri, Fransa’daki emekli yaşı yasasının devasa bir halk direnişine karşın meclisten geçirilmesinin nedenini de açıklamaktadır).

Yazının devamı için TIKLAYINIZ!

Google Play'den ücretsiz indirin
SİZ DE BİNLERCE YATIRIMCI GİBİ PARA & BORSA MOBİL UYGULAMASINI ÜCRETSİZ İNDİREREK GÜNCEL PİYASA YORUMLARINA ULAŞMAK İÇİN HEMEN BURAYA TIKLAYIN

@ParaBorsaNet'i Twitter'da Takip Et!

ÖNEMLİ HABERLER VE GÜNCEL PİYASA YORUMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYARAK HEMEN TWITTER'DA BİZİ TAKİP EDİN!