Vakıfbank Hisse Yorumu / Garanti Yatırım – (08.05.2015)

Vakıfbank Hisse Yorumu

Potensiyel Getiri 33%

Vakıfbank 1Ç15 sonuçlarında çeyreklik bazda %36 gerileme, yıllık bazda ise %16 artışla, 435mn TL net kar açıkladı, özkaynak karlılığı ise 1Ç15’te %11.7 oldu. (2014: %13) Açıklanan net kar, bizim beklentimiz olan 424mn TL ve konsensüs beklentisi olan 433mn TL ile paralel oldu. Tüketici kredilerindeki artış nedeniyle Banka’nın ücret ve komisyon gelirleri beklentimizin üzerinde gerçekleşirken, genel karşılıklar da beklentimizin üzerinde oldu. Banka yönetimi yıl başında açıklamış olduğu 2015 beklentilerini korudu. Ücret iadeleri sonucunda faaliyet giderleri kaleminde yukarı yönlü artış riski vurgulandı. Banka yönetimi, çekirdek sermaye yeterliliğinin düşük olduğunu belirtmekle birlikte, Vakıfbank’ın bilançosunda sermaye yeterliliğini destekleyici unsurlar olduğu açıklandı. Bazı varlıkların satışı ile ilgili bir karar mevcut olmasa da; banka yönetimi, sigorta biriminin satışının orta vadede sermayeyi destekleyeceğini belirtti. Vakıfbank için 12 aylık hedef fiyatımız 6.30TL’yi ve “Endeks Üzeri Getiri” tavsiyemizi koruyoruz.

1Ç15’te krediler çeyreksel bazda %7.9 büyüdü. Bu dönemde sektör büyümesi ise %6.7 oldu. Kredilerdeki büyümenin ana unsuru ise, bir önceki çeyreğe göre %9.7 artan TL ticari ve kurumsal krediler segmenti oldu. Tüketici kredileri segmentinde ise; ihtiyaç kredileri ve kredili avanslardaki artış çeyreksel bazda sırasıyla %5.8 ve %5.7 oldu. YP kredi büyümesini ise proje finansmanı kredileri destekledi. Vakıfbank’ın YP kredileri bir önceki çeyreğe göre ABD$ bazında %4.2 arttı. Kredi büyümesinin daha çok mevduatlarla karşılandığını görmekteyiz. 1Ç15’te Banka’nın mevduat hacmi bir önceki çeyreğe göre %8.6 arttı. Net faiz marjı bir önceki çeyreğe göre 60 baz puan daraldı. Bu daralmanın 25 baz puanlık kısmı TÜFEX gelirlerindeki azalmadan kaynaklanırken, geri kalan kısmı ise kredi mevduat makasındaki gerileme sonucunda gerçekleşti. TL mevduat hacmi çeyreksel bazda %7.2 büyürken, mevduat maliyetlerinin yatay kaldığını görmekteyiz. Mevduat ve krediler tarafında büyümenin büyük bir kısmının 1Ç15’in son ayında gerçekleşirken, mevduat maliyetlerinde yatay seyir gerçekleşti. Ancak önümüzdeki çeyrekte mevduat maliyetlerinin, net faiz marjını baskılayabilme riski olduğunu düşünüyoruz. Buna rağmen, Banka yönetimi 2Ç15’te 180mn TL TÜFEX geliri elde etmeyi beklemektedir. Bu da hesaba katıldığında, Banka yönetimi net faiz marjının 2Ç15’te 50 baz puan iyileşeceğini tahmin etmektedir. Marjlar açısından Banka yönetimi, sektörün geri kalanına göre daha iyimser görüştedir.

Banka yönetimi, 2015 başında duyurduğu marjlarda 15 baz puanlık iyileşme öngörüsünü korurken, seçim sonrası dönemde mevduat maliyetlerinde gerileme beklemektedir. Buna rağmen net faiz marjı 1Ç15’te %3.6 olmuştur ve halihazırda 2014 ortalamasının 30 baz puan altındadır. Bu konuda Banka’nın tahmininin fazla iyimser kalma ihtimali olduğunu düşünüyoruz. Takibe dönüşüm oranı bir önceki çeyreğe göre 38 baz puan arttı. Takipteki kredi portföyündeki artışlar sonucunda, 1Ç15’te takibe dönüşüm oranı 86 baz puana yükseldi. Kredi büyümesi sonucunda, takipteki kredi oranı ise bir önceki çeyreğe göre 10 baz puan iyileşerek %3.57 oldu. Karşılık oranının bir önceki çeyreğe göre 2.5 puan gerileyerek %91.4’e gerilemesine rağmen; takipteki kredi karşılıklarında 10 baz puanlık artış gerçekleşti. Tüketici kredilerindeki hızlı büyüme sonucunda genel karşılıklar 4Ç14’teki 109mn TL seviyesinden, 152mn TL seviyesine yükseldi. Banka’nın tahsilat gelirleri çeyreksel bazda %25 artsa da, 2. Grup kredilerdeki çeyreksel bazda %17’lik artışın sektör ortalamasının üzerinde olduğunu görmekteyiz.

Ödeme sistemlerinin katkısındaki artış sonucunda, komisyon gelirleri yıllık bazda %58 arttı. Banka’nın bu kalemdeki performansını olumlu olarak görüyoruz. Banka’nın ücret ve komisyon gelirlerinde büyüme için %10’luk büyüme öngörüsünde yukarı yönlü revizyonlar yapılması olasılığının olduğunu düşünüyoruz. Öte yandan; Banka’nın 2015 için faaliyet giderlerinde %10-%15 arası artış beklentisine rağmen; 1Ç15’te faaliyet giderleri yıllık bazda %17 artmıştır. Bu kalemdeki artışın ana nedeni ise, 1Ç15’teki 51mn TL tutarında ücret iadeleridir. Sene başında Banka yönetimi 2015 yılının tamamında 120mn TL’lik ücret iadesi gerçekleşeceğini öngörmekteyken, ücret iadelerinin bu tahminin üzerine çıkmasını oldukça olası buluyoruz. Emeklilere dönük kredilerin risk ağırlıklandırılmasındaki yasal düzenleme ve ikincil kuşak sermaye ihraçları sonucunda Vakıfbank 1Ç15’te sermaye yeterlilik oranını artırabilen tek banka olmuştur. Gerçeğe uygun değerlenen menkul kıymetlerdeki 188mn TL’lik zarara rağmen, Banka’nın sermaye yeterlilik oranı çeyreksel bazda 20 baz puan artarak %14.2 olmuştur.

TÜM HİSSE YORUMLARI İÇİN TIKLAYIN!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir