Turkish Yatırım’ın Akbank 2013 Yıl sonu Hedef Fiyatı

Akbank Hisse Yorumu

Akbank 3Ç12 konsolide olmayan mali tablolarında 779 mn TL net kar açıkladı 779 mn TL’lik kar çeyreklik%46 ve yıllık %69 artış işaret etmektedir. Ticari işlemler gelirleri, artan sermaye işlemleri karı ve beklentilerden düşük gelen kur farkı karı olumlu etkileyen etmenler olarak dikkat çekmektedir.

3Ç12’de Akbank TL kredilerini çeyreklik bazda sektör ortalaması olan %3,5’in oldukça üzerinde %13.1büyütmüştür. Akbank, kredilerini daha çok KOBİ ve tüketici segmentinde artırırken, kurumsal tarafta isedaha temkinli kalmayı tercih ettiğini görmekteyiz.YP kredilerde ise USD bazında %1,9 azalış kaydetmesinin etkisiyle Akbank’ın TL kredi getirilerinin 6 bazpuan artarken YP kredi getirilerin çeyreklik bazda 14 baz puan azaldığını görmekteyiz.

Mevduat tarafına baktığımızda ise TL tarafında %9,5 büyüme’ye karşılık YP tarafında USD bazında %2,4azalma kaydedildiğini, TL tarafındaki bu hızlı büyümeye karşın TL mevduat maliyetinin çeyrek bazda 72 baz puan azaldığını, Akbank’ın fonlama maliyetindeki geri çekilmeyle birlikte fonlama tarafında reponun ağırlığının arttığını görmekteyiz.

Takipteki krediler oranı çeyrek bazda %1,6 ile sabit kalırken, takipteki krediler karşılık giderlerinde %10artış görülürken, bu çeyrek tahsilâtların yeni takibe düşmüş kredileri karşılama oranı %46’dan %35’egerilemesine rağmen kredilerde ciddi bir bozulma görülmemiştir.

Kredi-mevduat spreadlerindeki 50 baz puanlık artış ki özellikle TL tarafında mevduat maliyetlerinin 70 bazpuan aşağı gelmesi sonucunda TL kredi-mevduat spreadi çeyreklik 80 baz puan artınca Akbank’ın Net faiz
marjıda 30 baz puan artarak %4,1’e yükselmiştir.

Bankanın enflasyon beklentisini %8.7’den %7.84’e çekmesi , menkul kıymet getirilerini çeyreksel bazda 97milyon TL azalma kaydetmesine rağmen realize edilen Eurobond ve tahvillerden 376 milyon işlem karı elde ettiğini görmekteyiz. Diğer taraftan Akbank, vadesine kadar elde tutulacak menkul kıymetleri için 60mn TL ek karşılık ayırırken, Brüt takibe dönüşen kredi oranı çeyreklik bazda %1,64 seviyesinde sabit kalmış, karşılık ayırma oranı ise %93 seviyesinde gerçekleşmiştir.

Basel II ile belirlenen sermaye yeterlilik oranındaki %12’lik sınıra karşın Akbank’ın %17,1 olan seviyesi ilebüyük ölçekli bankalar içindeki en yüksek seviyelerden birine sahiptir.

Akbank’ın bankacılık sektörü özsermaye maliyetindeki aşağı yönlü revizasyonumuz neticesinden 12 aylık hedef fiyatımız 9,80 TL ve tavsiyemiz TUT yönündedir.

Turkish Yatırım 2012 Aralık Aylık Bülteni

Hisse senetleri ve piyasalar konusunda sormak istediklerinizi piyasa uzmanımıza aşağıdaki form yardımıyla iletebilirsiniz.

İletişim Formu

İletişim formu için buraya tıklayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir