Tüpraş Hisse Yorumu / Bizim Menkul – (13.05.2014)

Tüpraş Hisse Yorumu

2013 yılında küresel petrol ürünleri sektöründe talep zayıf seyrederken, arz artışı ürün fiyat oranlarında da düşüşe sebep oldu. Asya ve Orta Doğu’daki kapasite artışları ile Amerikan ham petrolünün artan fiyat avantajıyla ABD’li rafinerilerin ihracatlarını artırmaları Akdeniz bölgesinde arz artışına sebep olarak rafineri marjlarını olumsuz etkiledi. 2014 yılına 108 ($/varil) seviyelerinden başlayan Brent ham petrol fiyatı, Mart ayı başında ilk çeyreğin en yüksek seviyesi olan 111 ($/varil) seviyesini gördü ve çeyreği 106 ($/varil) seviyesinden kapattı.

Tüpraş’ın rafineri marjı son dört çeyrekte Akdeniz rafineri marjının üzerinde seyretti. 2014 yılı ilk çeyreğinde Akdeniz Rafineri Marjı, önceki yıla göre %86 azalarak 0,39 $/varil olurken, Türpaş’ın rafineri marjı %167 artışla 2,41 $/varil oldu. Tüpraş’ın 2,03 $/varil olan rafineri marjının 0,34 $/varil’i stok değer kazancından kaynaklandı. Akdeniz rafineri marjlarındaki kötüleşmede, zayıf talep ve artan jeopolitik riskler sonucunda Ural ham petrolünün Brent petrole göre fiyat farkının geçtiğimiz yılın ilk çeyreğine göre azalmasının etkili olduğu söylenebilir. Diğer yandan, 2013 yılının her çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre gerileyen Akdeniz rafineri
marjı son çeyrekte bir önceki çeyreğe göre ise artış göstermiştir.Tüpraş’ın rafineri marjındaki iyileşmede ise artan kapasite artışı, optimizasyon uygulamaları ve stok değer artışlarının etkili olduğu görülmektedir.

Kapasite kullanımı ve üretim arttı. Şirketin ham petrol işleme kapasite kullanım oranı geçen yılın ilk çeyreğinde %64,6 iken bu yıl %68’e yükseldi. Benzer şekilde üretim de geçtiğimiz yılın aynı çeyreğine göre ton bazında %5,3 yükseldi. Ürün bazında bakıldığında jet yakıtı, fueloil, dizel ve asfalt üretiminde artış, benzin üretiminde ise düşüş yaşandı.

Satışlar son çeyrekte ton bazında %3,7 geriledi. Bu gerilemede ihracattaki gerileme etkili oldu. Amerikan hampetrolünün artan fiyat avantajı ABD’li rafinerilerin ihracat miktarlarını artırmalarını sağlarken, bu durum Avrupa ve Akdeniz ülkelerindeki rafinerilerin ihracatlarını olumsuz etkiledi. Geçen yılın ilk çeyreğine göre bu yıl ihracatı ton bazında %16 azalırken, yurtiçi satışları %1 arttı. Şirketin yurtiçi satışlarında jet yakıtı, benzin, fueloil ve asfalt satışlarının arttığı, dizel satışlarının ise azaldığı görülüyor. Ürün fiyat oranı yüksek olan Dizelde üretim artmış, ancak yurtiçi satışlar azalmış.

Ton bazında satışlarla birlikte ürün fiyat oranları da geriledi. Ürün fiyat oranları yılın ilk çeyreğinde bir önceki yılın
aynı dönemine göre hemen hemen tüm ürünlerde (jet yakıtı, dizel, benzin ve fueloil) geriledi. Bu durum ürün fiyat oranlarının gerilemesi operasyonel karlılıklara olumsuz yansıdı.

Son çeyrekte ciro, ton bazında satışlardaki %3,7’lik gerilemeye rağmen %12,7 arttı. Tüpraş, 2014 yılı ilk çeyreğinde 9.276 milyon TL ciro üretti. Karşılaştırılan dönemlerde küresel petrol fiyatlarında %4,2’lik düşüş, ton bazında satışlarda %3,7’lik azalış ve ürün fiyat oranlarındaki gerirlemeye rağmen doların TL karşısında %24,5 değer kazanması cironun artmasını sağladı. Bununla birlikte, net rafineri marjındaki artış sayesinde brüt kar marjı da %2,8’den %4,4’e yükseldi. Artan $/TL kuru ciro, brüt kar marjı ve faaliyet gider marjına olumlu yansırken, vadeli satışlardan kaynaklanan vade farkı gelirlerindeki artış ve ticari borçların kur farkı giderlerindeki azalış da FAVÖK marjını iyileştirdi. Ancak zayıflayan TL şirketin net finansal giderlerini artırdı. Diğer yandan, RUP projesi ile ilgili olarak uygulanan kurumlar vergisi teşvikinin büyük ölçekli yatırımdan stratejik yatırım durumuna alınmış olmasıyla bu çeyrekte oluşan yaklaşık 284 milyon TL ertelenmiş vergi varlığının gelirleşmesi sonucunda şirket bu çeyrekte
511,2 milyon TL ana ortaklık payları net dönem karı elde etmiş oldu.

TUPRS hisse senetleri için 21/02/2014 tarihinde belirlemiş olduğumuz 45,70 TL hedef fiyatımızda şirketin son çeyrekte brüt kar marjında bir önceki çeyreğe göre gerçekleşen hafif kötüleşme ve AOSM hesaplamamızda daha önce varsaydığımız risksiz getiri oranında 150 baz puanlık iyileşme sebepleriyle yukarı yönde güncellemeye gidilmiştir. TUPRS hisse senetleri için belirlediğimiz yeni hedef fiyatımız 48,00 TL ve getiri potansiyeli öngörümüz “Endekse Paralel Getiri”dir. Kasım 2014’te devreye girmesi beklenen Fuel Oil Dönüşüm Projesinin şirketin katma değerli ürün satışlarını artırarak operasyonel karlılık marjlarına olumlu yansımasını öngörmekteyiz.

Raporun tamamı için tıklayın.

TÜM HİSSE YORUMLARI İÇİN TIKLAYIN!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir