Tüpraş, Halkbank ve Şişecam Hisse Yorumları

Borsa üzerine erken aşamada uyarı yazılarımız durmaktadır. Yeterli geometrik enerji yoksa düşüş kaçınılmazdır. Hisselerin de hızlı düşüş ve yükseliş göstermesinde endeks faktörünü unutmamak gerekir.

SISE
Yıla giriş yaptığında, ocak ayında önemli 2 çıkış yaptı: 8 ocak başlangıçlı, 30 ocak başlangıçlı 2-3 gün süren yükselişler ne anlam taşıyordur ? O dönemli zayıf gösterge geometrisi ortamında, algoritma gereği bozucu etki yaratmıştır. O günler sonrası, yani şubat ayında söylenebilecekler net idi: borsa kendi dinamiklerine göre yükselişlerinde zorlanırken hisseler de doğal olarak zorlanacaktır. O dönem göstergelerinin geometrik model anlamında birim altında kalmış olması risk idi. Geleceğin risklerine işaretti. Bu bozucu etkiyi onaracak, karşılayacak şekilde toparlanma dönemi yaşaması gerekliydi. Yani yükseliş sınırlanmalı, düşüş veya yatay seyir görülmesi gerekliydi. Soru şu olabilir: şubat ve mart aylarında yaşanan günlük bazlı hızlı düşüşler gerekli miydi ? Gerekliydi çünkü gösterge geometrisinin değerleri zayıftı. Sonucunda 16 marta dek süren önemli 2 kırılım görüldü (günlük bazda). Ardından başlayan yükselişler de zamana yayılacak şekilde ilerlemiştir. İki kırılımın algoritmik anlamda geometriyi bozmasından dolayı 16 mart sonrası yükselişler yavaş gelişerek başlamıştır.

TUPRS
Yılın başından beri devam eden kırılımın düzeltmesi tamamlanmadı. Buna göre zamana yayılacak band hareketleri devam edecektir: 23 marta dek devam eden geometrik bozulma dengelenemedi. Bunun piyasadaki karşılığı günlük primlerde aşırı hareketlere yer verilemeyeceğidir. Günlük %5 üzeri prim sıklığı düşük kalacaktır. Tersi olarak da %5 üzeri günlük kayıp daha az sık görülecektir. Görülmesi halinde ise ticari fırsat olarak değerlendirilmelidir. Bundan sonrası değerlidir: yükselişleri içinde barındırmaktadır. Algoritmamız gereği gösterge geometrisindeki düzelme bunu sağlamaktadır. Nisan ayının gösterge algoritması anlamında geçmiş aylara göre kuvvetli başlamasını önemseyelim. Aylık portföylerde yer almasını gerektirecek şablonları içermektedir. Bu yılın ilk 3 ayının getirdiği kırılımın toparlanmasını önümüzdeki aylarda bekleyebiliriz. Sürdürülebilir hale gelmesi de olasıdır.

HALKB
Davaların hissesi toparlanma çabasını sürdürüyor. Yıla giriş yaptığında zayıf geometrisine karşılık ocak ayında 2-3 günlük önemli 2 yükseliş göstermesi riski geleceğe atmıştır. Bir başka deyişle geleceğin primi negatife çevrilmiştir. Bu da denklemin dengesi gereğidir. Gelişmeleri, üçgenin iç açıları toplamının sabit olması gibi değerlendirebiliriz. Bu zayıf geometrinden ötürüdür ki diğer hisselere göre daha yavaş hareket etmektedir. Kazanç zamana yayılmıştır ve günlük bazda %3 üzeri primlerin sıklığı düşüktür. Elbette her yatırımcı görmek istediğine inanır ama diğer hisselere göre geride kalmasını geometri üzerinden de açıklayabilmek gereklidir.