Ticaret endeksi 2023’te zinciri kırar mı?

Ticaret endeksi 2023’de parlar mı? XTCRT – XU100 döngüsü ne yöne evrilir?

Son 14 işlem gününde piyasaya göre daha tutarlı hareket izleyen ticaret endeksi gördük: son hafta işlem günlerinde piyasa üstü getiride olması dikkat çekmiş olabilir.  Geniş pencerede bakınca 5 işlem günü oransal olarak bir anlam taşımayabilir ama seviye olarak geniş pencere üzerinden “aşırı ucuz” algısı oluşması hali dikkat çekebilir. Bu hal genel piyasa endeksine karşı belirginleşmeye başladı: BIST100, XU100 endeksi son haftada ticaret endeksine göre geri kaldı ve son 1 yıla bakarsak yeni döngü işareti olarak algılanabilir. Pozitif döngü hali olacaksa, geçmişteki gibi sinyallerle desteklenmesi, doğrulanması gereklidir.

Kaybedilmiş yıllar sonrasında dönüş başlar mı?

Lira bazında ticaret endeksi değer kazanmış olabilir ama göreceli olarak, borsaya karşı ağır yenilgisi 2022 içinde de devam etti. Üstelik, yıl içinde gösterdiği hızlı “piyasa üstü getiri” oluşumuna rağmen, “adeta” tuzak görüntü sunmuş oldu. Aslında tarihsel olarak birikmiş sinyallerin doğası gereği bu şekilde davrandığını belirtebiliriz. Bu sinyaller sayesindedir ki geçmişte piyasa üstü getiri sağlayabilmiştir. Sinyallerin doğasına bakarak olabilecekler hakkında fikir yürütüp, tutarlı çıkarımlar da bulunmaya devam edebiliriz.

Mutlak kazanç (lira bazlı) iyidir ama daha iyisi için arayışlar elbette vardır: daha pozitif kazancın belirleyicisi geçmiş dalgalanmaların veya tempoların zamansal dağılımıdır. Pozitif kazanç olasılığını yükselten gelişmeyi dağılımdan alabiliriz: sayısal anlamda baktığımız piyasada türemiş değerler üzerinden “bileşik etki” belirleyiciliği ile hareket etmektedir.

– BIST100 göreceli bakmaya devam edersek: riski yüksek haftalar üreten türden sinyallerin etkisinin azaldığını görüyoruz. Geçmişte haftalarca (onlarca gün) süren zayıf hareketler görmüştük. Matematiksel sebep bu sinyal dağılımın ağırlıklı devam eden etkisinden gelmekte idi.

– bundan sonraki yönü belirleyen: başlangıç bölgesinin değişmiş olması, önemli ortalamalar arası makasın açılması dikkat çekicidir.

– bu tür önemli faktörlerdeki hareketlenme, trend değişikliği habercisi olmuştur ve olacaktır.

2023: daha pozitif sinyal dağılımıyla geliyor

– son 250 hafta üzerinden geniş pencere açarsak: piyasaya göre reel kayıpların yüksek olduğunu görüyoruz

– bu kayıpların tepkisel hali normalleşme gereği oluşacaktır

– buna ortalamaya dönüş de diyebiliriz

– etkisi büyük 2 ortalama arası makasın “ucuz” yönlü kapanmaya başlaması pozitif sinyaldir

– piyasa işlemcilerinin sayısal olarak %95i kaybettiğine göre onlar gibi düşünmeden yeni plan içinde olun

– 2023 bakışınız karşıt görüşlerle dolu olsun: aşırı farkların kapandığı ortalamalar dönüşler için caziptir

– doğrulanmış modeliniz varsa, disiplini bozmayın, fikir zincirini kırmayın