Tesla: Inovasyonun Ticari Hali

TESLA  (TSLA): Bir felsefenin ticareti

Tesla için “inovasyon katma değer getirir” bakışıyla yatırım yapan büyük parayı görmekteyiz. Benzer durumda olduğu düşünülen diğer hisseler de fonlarda yer bulmaya başladı. Yerli yatırımcı yabancı fonlara artık daha kolay erişiyor ve tutarlı model arayışlarıyla cüzdanını büyütme peşinddir. Finansal varlıkları kaldıraç mekanizmasıyla yeniden değerlemeye alıyoruz: twitter mesajlarımız da bu yöndedir zaten. Bazen geçmişe dönüp yazdıklarımızı eleştirel tartıyoruz. Piyasa üstünde kalma gayretimiz model desteğiyle sürmektedir. Trilyon $ barajını aşmış pek az hisse varken, dünyayı farklı gözle izlemekte fayda olduğunu düşünüyoruz.

Tesla buraya nasıl geldi? İnovasyon modelinden ticari modele geçiş

Hisseye kimse bakmazken veya göz ardı edilirken hatta eleştirilirken olumlu görüşlerini duyduğumuz nadir yatırımcılar da vardı. Emlak balonunu modelleyip doğru tahminle ciddi kazanç üreten (2008) kişilerin de karşı çıkmasına rağmen olumlu görüşlerin ortak özelliği vardı. Hisse fiyatının “pozitif sinyal birikim” üretecek şekilde yatay gelişim göstermiş olmasıydı. Elbette “j” tipi startup tadında yükseliş için tanımlanan bu formasyonları hokey sopasına da benzetebiliriz.

Temmuz 2011 – temmuz 2012 fark edilmemiş görünen hisse temmuz 2013e geldiğinde ½ 400 üstü prim yapmıştı. İnovasyonu engelleyen gerçekler mi olabilirdi ? Yoksa her kurum kendi modelinin kusurlarına göre doğru mu üretiyordu?

Gerekçeler ne olursa olsun hokey sopası benzeri formasyon yaşanmıştı ve kaldıraç etkisi gereği devam etmeliydi. Hatta klasik  formasyon ismiyle, çanak-kulp formasyonu adımları da gelmek üzereydi. Elbette bu formasyonun da sonuçlarını model üzerinden görebilmeliydik. Aksi durumda varlık sebebi kalmıyor.

Son 5 yılın okuması: yepyeni felsefe veya mevcudu geliştirme

İnovasyonun kaldıraç etkisi veya fiyatlandırma modelinin manivela kolu: temelde aynı sonu hizmet eden bakış açıları değil midir? Son 5 yılda 17 misli kazandırmış hisse, bitcoin karşısında reel kayıp yaşayabilir mi? İnovasyonu bu şekilde de okuyabiliriz.

Geçmişte olduğu gibi iki varlık arası “çapraz ticaret” ilişkisi korunacak şekilde ilerleme görmeye devam edeceğiz. Son 5 yılda bitcoin reel kazanç sağlamış görünse de, kriptolar için ayı beklentisi model gereği arttığı için Tesla avantajını reel olarak korumaktadır.

Mutlak değer açısından bakarsak: kaldıraç modelinin sol kolu (geçmiş verilerden gelen) çarpanlardan oluşmaktadır. Bu çarpım sonucu sağ kolu yani beklenti fiyatlandırmayı, değerlemeyi vermektedir. Sol kol çarpımlarından biri baz etkisiyle gelecek haftalarda daha yüksek değerlere geçecektir. Bu da çarpıma pozitif katkı sağlar, diğer çarpım parametresinin durumunu pozitif değerde koruyor olması da sonucu olumlu tutmayı sağlamaktadır.

–> manivela sol kolu bu şekilde gelişecekse sağ kol da tepki verecektir:  24 haftalık ortalama desteğiyle, 48 haftalık ortalamadan geçmiştekine benzer pozitif sapmalar sıklaşacaktır.

Bu sonuçların ticari mesajları da daha kuvvetli olacaktır.