TEB Yatırım Günlük İMKB Yorumu – (22.11.2011)

TEB Yatırım Günlük İMKB Yorumu:

Geçen haftayı %3.07 oranında değer kaybı ile ana destek noktası olarak izlediğimiz 55000 seviyesinin altında, 54473 seviyesinde kapatan, hafta boyunca Euro bölgesine ilişkin kaygıların, İtalya, İspanya, Portekiz, Yunanistan gibi borçluluk oranı yüksek ülkeler başta olmak üzere, AB ülkelerinde faizlerde ve CDS fiyatlarında yeni bir ivme kazanan yükselişin, reyting şirketlerinin Fransa`nın kredi notunda önümüzdeki süreçte indirime gidebileceğine ilişkin artan endişelerin, Fitch`in ABD bankalarının, Avrupa`da borç krizinin derinleşmesi halinde, kredibilite problemleri yaşayabileceklerine ilişkin uyarılarının, yurtdışı borsalardaki zayıf seyrin olumsuz etkilerini gördüğümüz İMKB, yeni haftaya da satış ağırlıklı başladı. Euro bölgesine ilişkin süren kaygıların yanında, ABD`de bütçe açıklarının azaltımı için yürütülen görüşmelerde son haftaya girilirken Komite üyelerinin henüz bir anlaşma sağlayamamış olmalarının haftaya başlarken yurtdışı borsalarda neden olduğu düşüşlerin İMKB`yi olumsuz etkilediğini takip ettik. Rekabet Kurulu`nun 12 banka hakkında başlattığı soruşturmanın banka hisseleri üzerinde neden olduğu satışların, kurlarda ve faizlerdeki yükselişin de bugün İMKB üzerinde olumsuz etkileri görüldü. Gün içinde 52598 seviyesine kadar gerileyen İMKB-100 endeksi günü, 52752 seviyesinde, dolar bazında 28468 seviyesinde, Cuma gününe göre, %3.16 oranında değer kaybı ile tamamladı.

İMKB`de üzerinde yarın da yurtdışı borsalardaki hareketlerin, AB ülkeleri ile ilgili haber akışının etkili olmasını beklemekteyiz. Euro bölgesine ilişkin süren kaygıların olumsuz etkilerinin sürmesi beklenmekle birlikte, Euro bölgesindeki borç krizinin aşılması için yürütülen çalışmaların, IMF`nin borç krizi yaşayan Euro bölgesi ülkelerinin kurtarılmalarını finanse etmek için ECB`den kredi talebinde bulunması yönünde geçen hafta içinde ortaya atılan çözüme AB ülkeleri içinde desteğin artmasının, özellikle Almanya`nın bu konuda ikna edilmesinin borsalarda satışların durulmasını, yeni tepki hareketlerinin oluşmasını sağlayacağı düşünülmektedir. AB Konseyi`nin 9 Aralık`taki zirvesine kadar borç krizinin çözümüne yönelik alınacak yeni önlemlerle ilgili bazı ilerlemeler sağlanması beklenmektedir. Merkel, Sarkozy ve Monti`nin Perşembe günü yapmaları beklenen toplantı da piyasalarda önemsenmektedir.

ABD`de bütçe açıklarının azaltımı için alınabilecek önlemler konusunda yürütülen çalışmaların da endeksler üzerinde önemli etkilerinin olacağı düşünülmektedir. Bu konudaki görüşmelerde son haftaya girilirken Komite üyelerinin henüz bir anlaşma sağlayamamış olmalarının piyasalarda tedirginliği daha da artırdığı görülmektedir. Euro bölgesine ilişkin kaygıların sürdüğü bir dönemde, ABD ekonomisine ilişkin beklentilerin daha da kötüleşmesi durumunda, borsalarda satış baskısının yeni bir ivme kazanmaya başladığı görülebilir.

ABD tarafında yarın açıklanacak olan üçüncü çeyrek büyüme verileri ile Richmond FED imalat endeksi verileri de yakından takip edilecektir. ABD`de daha önce %2.50 olarak açıklanan üçüncü çeyrek büyüme verisinin, %2.4`e revize edileceği tahmin edilmektedir. Beklentilerden zayıf verilerin olumsuz etkilerinin olduğu görülse de, zayıf verilerin FED`in üçüncü bir niceliksel gevşemeye gitme ihtimalinin artmasına neden olacağından dolayı, endeksler üzerinde uzun süreli bir baskı yaratmayacağı düşünülmektedir.

İçeride ise İMKB üzerinde TCMB`nin Çarşamba günkü Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına ilişkin beklentilerin, kurlarda ve faizlerdeki hareketlerin etkili olmaya devam etmesi beklenebilir. PPK`nın bu haftaki toplantısında normal şartlarda gösterge faizlerde ve munzam karşılıklarda bir değişikliğe gidilmesi beklenmemektedir. Daha çok toplantı sonrası yapılacak açıklamaların İMKB üzerinde etkili olacağı söylenebilir.

Teknik açıdan bakıldığında endekste yarın ilk önemli destek noktası olarak 52400 seviyesi izlenebilir. Diğer önemli destek noktaları 52000, 51700 ve 51200 seviyelerindedir.

Endeksin yarın açılışta önemli direnç noktaları ise 53200 ve 53700 seviyelerindedir. Diğer önemli direnç noktaları 54100, 54500 ve 55000 seviyelerine denk gelmektedir.

Daha fazlası için: www.tebyatirim.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir