Tarım ürünlerinin dijital finansa yolculuğu

Mısır, buğday, arpa, ayçiçeği tohu­mu…

Tüm bunların dijitalleşerek tıp­kı menkul kıymetler gibi alınıp satılabildiği bir ekosistem mevcut ülkemizde.

Türkiye Ürün ve İhtisas Borsası (TÜRİB), tarımsal ürünlerin tarladan sofraya yolculu­ğunda önemli bir katma değer oluşturuyor. Bu dijitalleşme yolculuğunu özetlersek; lisanslı depolarda saklanmasına karar verilen ürün­leri için dolu tartım ve yetkili sınıflandırıcı tarafından ürün, kalite ve cinsine göre sınıf­landırılıyor. Sonrasında bu ürünü temsil eden elektronik kayıtlar oluşturuluyor. Bu aşama­dan itibaren tarımsal ürün artık bir Elektro­nik Ürün Senedi’ne (ELÜS) dönüşüyor ve tıp­kı diğer sermaye piyasası araçları gibi Merke­zi Kayıt Kuruluşu’nda kaydi olarak saklanıyor. Mevzuata uygun şekilde gerekli hesap açılış işlemleri de tamamlandıktan sonra tarımsal ürünler TÜRİB aracılığı ile alınıp satılabilir. Yani tıpkı hisse senedi almak için aracı ku­rumlarda veya tahvil almak için bankalarda hesap açılış süreçlerini tamamlayan herkes TÜRİB üzerinden mısır, arpa, buğday gibi ta­rım ürünlerini kolaylıkla alıp satabilir.

Ankara ziyaretlerimde muhakkak uğradı­ğım TÜRİB’in birbirinden değerli ve vizyoner yöneticileri ve harika bir takımı var. Yakın za­manda Genel Müdür Yardımcısı Sn. Necla Kü­çükçolak ile yaptığımız keyifli sohbette iklim değişikliğinden, tahıl koridoruna, depremin etkilerinden, yeni teknolojik gelişmelere ka­dar birçok bilgi aldım.

Özetlemek gerekirse:

● 2023 yılına lisanslı depolar yüksek bir do­luluk oranıyla girdi. Hasata kadar tüketilecek ürünleri fire ve israf olmadan, sağlıklı koşul­larda saklayacak lisanslı depolar Türkiye ge­nelinde gıda arz güvenliği için çok önemli bir fonksiyonu yerine getiriyor.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ!