SISE: hacimli gelişim

SISE: Hacimli hareketler nereye?

SISE hacimli işlemleriyle ilk 5teki yerini, bu yıl da koruyarak devam ettiriyor. Elbette ilgi düzeyinde açıklanabilen durum söz konusudur. Bu ilgiyi matematiksel anlatıma dökersek karşımıza klasik tablo ama yeni bulgular çıkar: hareketli ortalamalar, bloklar arası etkileşim ne yöndedir? Geometrik ilişki üzerinden neler yazılabilir?

Ekim ve Kasım, 2020, içine sıkışmış düşüş hareketi sonrası bir “anormallik” daha mı yaşamaktayız? Ocak, 2021, son günlerine denk düşen seri düşüşün anlamı ne olabilir? Bir düzeltmenin seri hareket olarak görülmesi ana trendi bozmaya yeterli midir? Tersini düşünürsek: ana trendi onarıcı hikaye mi oluşmaktadır?

Önceki yazılarda MAVI üzerinden nadir görünen geometriden bahsetmiştik. Yazı sonrası prim dağılımını grafik üzerinden izlerken, SISE için neler düşünebiliriz?

Yükselişine sebep buluyorsak, düşüşe de bulmak gerekir ve bunun her zaman bir habere dayalı olması gerekir mi? Gerekirse zamanlaması manidar mıdır? İstatistiksel olarak düzeltme, prim dağılımları üzerinden olursa: yükseliş ve düşüşlerin normalleşecek düzen içinde dağılması gereklidir.

SISE durumunda son 1 yıl veya 5 yıla yayılmış dağılımlar yeterince fikir vermektedir. Kesintisiz seri hareketleri bu şekilde görmek gereklidir: dağılımı normalleştirebilmek gereklidir. Bu gerekliliği sağlayan piyasa düzeni olmaktadır.

Son 15 yılın hesabı: ortalamalar arası yakınsama/ıraksama davranışları

Tamamıyla bundan ibaret durum içindeyiz. Önemli ortalamaların istikrarlı yakınlaşması veya uzaklaşması geleceği belirler. Aylık bazda inceleyince, 2014-2015 içi hareketlerin sonucunda yakınsama dönemi bitmiş giderek hızlanan tempoda yükseliş başlamıştır.

Yaklaşık 5 yıl veya 60 ay süren yükseliş döneminin aşırı sapmaya “normalleşme” ile devam etmesi beklenebilirdi.

Yine, 2020 içinde başlayan hareketi de bu şekilde görebiliriz. Algoritmik değerlere bakarsak, tempo düşüşünü engelleyecek sapma kopmaları yaşanmadığı için toplam hareketin pozitif devam etmesi beklenebilir.

Altı aylık ortalamalar üzerinden basitçe bir hesapla gidersek: 15 yılın aylık sonuçlarının dağılımı giderek daha yavaş ilerleyen tempoya işaret etmektedir. 2019 içinde görülen sert düşüş yeterli normalizasyon olarak görülebilir.

Bu da yeni yol haritası hakkında fikir vermektedir. Haritanın gelecek 5 yılda geçmişin hareketine benzer hareketi beklenebilir: düzeltme sonrası gelişmenin aynı şablona uyum göstermesi izlenebilir.