‘Post-Koronavirüs’ dönem için 6 başlık

Koronavirüs küresel salgını, sebep olduğu küresel ve ulusal düzeydeki geniş çaplı etkileri nedeniyle, hiç süphesiz, bizleri yeni koşullara, bireysel ve iş yaşamımızı yeni bir anlayışa taşıyacağımız bir sürece sürükledi. Bu yeni sürecin uluslararası, ulusal ve bireysel düzeyde ‘değişim’i gerektiren sonuçları olacak. Bireysel düzeyde, ‘deprem gerçeği’ne dayalı olarak evimizde yaptığımız ‘deprem çantası’ tarzı hazırlıklara, şimdi ‘virüs salgını’na yönelik hazırlıkları da ekleyeceğiz.

Birincisi, nakit para kullanımını azaltmaya yönelik yeni bir süreç hız kazanacak. En fazla, mikrop, bakteri, virüs taşıyan, elden ele dolaşan nakit paradan, dijital paraya geçiş hızlanacak.
İkincisi, küresel dijital platformlara yönelik ‘bireysel mahrumiyet’ ve ‘kişisel verilerin korunması’na yönelik tartışmaları, insanların vücuduna ‘çip’ takılması boyutunda, yeni bir sürece taşıyacak. ‘Virüse yakalanmak’ korkusu, insanları bireysel mahrumiyetinden fedakarlığa zorlayacak ve ‘küresel müesses nizam’ ‘kişisel mahrumiyeti’ korumaya yönelik devlet tedbirlerini eleştirecek. Devletlerin kontrolü dışında internet imkanı gibi başlıklar hız kazanacak.

Üçüncüsü, ‘ulus-devletçiler’ ile ‘küreselciler’ arasında tırmanan savaşın en çetin raunduna gireceğiz. Ulus-devlet kavramını sonuna kadar savunan tüm liderleri ‘virüs salgını’ ile köşeye sıkıştırmaya çalışacaklar. Brexit’i savunan İngiltere Kraliçesi ve görevi devretmesi beklenen Prens Charles’ın koronavirüs testleri ‘pozitif’ çıktı. Geçtiğimiz perşembe, İngiltere’nin eski Başbakanı Gordon Brown ise, virüsle mücadelede ivedilikle ‘küresel hükümet’ kurulmasını önerdi. Bunun anlamı, ‘ulus devletler’in yenilgisi.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ!