Piyasalarda karar günü

Bir süredir devam eden iyimser fiyatlamanın devamı için kritik gün olarak görülen Yunanistan’ın tasarruf oylaması bugün yapılıyor.

ÇANLAR YUNANİSTAN İÇİN ÇALIYOR

Yunanistan’da yoğun protestolar ve çatışmalar içinde geçen iki günün
ardından bugün mecliste karar günü. Kemer sıkma tedbirlerinin hayata
geçirmek için toplamacak mecliste 300 sandalye bulunuyor. Başbakan Papandreou’nun partisi Pasok’un 155 üyesi parlamentoda görev yapıyor. Bu
oylamada Başbakan’a 151 oy yetecek, geçtiğimiz günlerde yapılan güven
oylamasında iktdiar partisi 155 oyun hepsini de toplamıştı.

Bu kez emin olmadıklarını açıklayan birkaç milletvekilinin oylarının rengi sonucu belirleyecek. Muhalafet kesinlikle plana evet demeyeceklerini belirtmiş ve iktidar partisini de hayır demeye çağırmıştı. Türkiye saati ile öğleden sonra 2’de yapılacak oylama bugün için riskli varlıkların yönünü belirleyebilir. Dün iyimser beklentilerle % 2’den fazla yükselen Yunanistan Ase Borsası’na gerileyen ve % 16.45’e inen 10 yıllık tahvil faizi eşlik etmişti. Euro / Dolar da iyimser beklentilerle 1.44’e yaklaşmasına rağmen sabah saatlerinde gelen hafif geri çekilmelerle 1.4359’a geriledi.

Diğer yandan dün Avrupa Merkez Bankası Başkanı Trichet’ten gelen açıklamalar hayli dikkat çekiciydi. Fiyat istikrarına karşı çok uyanık olduklarını söyleyen başkanın konuşmasından gelecek toplantı için faiz artış sinyali alınmış oldu.

ASYA’NIN RENGİ YEŞİL

Güne Yunanistan iyimerliği ile başlayan ve emtia fiyatlarındaki olumlu hareketi takip eden riskli varlıklar bölgeyi yeşile boyadı. Emtia üreten ülke kurları ve bölgedeki hisse senetleri yatırımcıların gözdesi oldu. MSCI Asya Endeksi % 12e yakın yükselirken, Çin’de devam eden alımların aşırı olduğu söylentisi ile fiyatlar geriledi. Japonya’da sanayi üretimi son 50 yılın en hızlı artışını kaydedince risk iştahı toparladı; Yen satıldı ve hisseler yükseldi. Dolar / Yen 81.06’dan işlem görüyor ve Nikkei 225 Endeksi % 1.18 artışla 9.768 puanda. Kore’de emeklilik fonlarının hisse senedi ağırlıklarını 2012’den itibaren artıracakları haberleri hisselere destek olurken Singapur’da bankaların Sermaye Yeterlilik Rasyoları Basel 3’ün de üstüne çıkarılacak. Diğer yandan Malezya’da yapılan Sukuk ihracına 4 kat talep gelince Ringgit 13 yılın zirvesine doğru hareket etti. Çevre ülkelerden gelen olumlu haber akışı hisse senetlerine destek oluyor.

ABD’DE HELENİSTİK İYİMSERLİK, EMTİA TAKİPTE

Borçlu ülkelere ilişkin sorunların kısa vadede dünya ekonomisi için sorun olmayacağını düşünen piyasa katılımcıları riskli varlıklara olan ilgilerini artırdılar. ABD’de hisse senetleri yükselirken, artan enerji ve emtia fiyatları bu sektöre olan ilgiyi artırdı. Teknoloji harcamalarının artacağı spekülasyonu ile bu hisselerin ağırlıklı olduğu Nasdaq Endeksi günü % 1.53 artışla tamamlarken S&P 500 Endeksi % 1.29 artışla 1.296’dan günü tamamladı.

Dow Jones Sanayi Endeksi ise günü 12.188 puandan tamamladı. Seans
kapanışından sonra gelen haberlerde ise Morgan Stanley’in ABD’de enflasyon beklentilerini fiyatladığı işlemlerinden onmilyonlarca Dolar zarar ettiği açıklandı. Şirket tarafından doğrulanmayan haberlerin hisseler üstünde nasıl bir etki yapacağı bugün takip edilecek. Güvenli liman talebi ile satılan ABD
10 yıllık tahvilinin bileşik faizi % 3’ü geçti. Dolar Endeksi sabah saatlerinde 75’ten işlem görüyor. Amerika dışındaki piyasalarda da alımlar görüldü; Brezilya’da Bovespa Enedksi % 1.77 prim yaparken para birimi Real de Dolar’a karşı % 1.17 yükseldi.

Petrol fiyatları gelen alımlarla iki haftalık kayıplarını telafi etmeye
çalışırken ABD tipi petrol 92.75 Dolar’a yükseldi. Brent ise 108.81’de.

Değerli metallerde alımlar hayli cılız kalırken toparlanmaya ilişkin beklentilerin pozitife dönmesiyle baz metallerde yükseliş yaşanıyor. Hava şartlarının kötüleşmesi ve stokların artmasıyla mısır dünkü % 4’lük artışına bugün de % 1 ekledi, soya, kahve, buğday ve şeker de onu takip ediyorlar.

TÜRKİYE’DE SİYASİ GÜNDEM TAKİP EDİLİYOR AMA FİYATLARA GİRMİYOR

Bağımsız vekillerin daha  önceden yemin etmeyeceklerini açıklamalarının
ardından son gelen haberler de piyasayı etkilememiş durumda. Mecliste işleyişin bozulmayacağını ya da daha önceden partiler arasında bir çözüm bulunacağını düşünen piyasa oyuncuları fiyatlamalarını değiştirmediler. TL satılmaya devam ederken, faiz piyasası sakindi, borsada ise alımlar devam etti. Kritik 62.500 direnici aşan İMKB 100 Endeksi günü 62.819’dan tamamladı. JP Morgan tavsiyesi sonrasında bankalara gelen alışların devam etmesi bu sektörün bileşik endeksi taşımasına yardımcı oluyor.

EURO / TL TARİHİ ZİRVESİNDE

1999 yılında tedavüle girdiğinden bu yana Türk Lirası’na karşı en yüksek
seviyeye çıkan kur 2.36’nın üstünü denedi. Euro2daki artış ve TL’deki
zayıflığın çift taraflı fiyatlandığı kurdaki artış Sepet Kur’u da hareketlendirdi. 2 TL’yi geçen Sepet Kur böylece 2009 Mart ayından bu yana en yüksek seviyey tırmanmış oldu. Dolar  / TL Asya seansında 1.6379’da.

Bugün beklenen veri akışı şöyle :

11.30 İNGİLTERE MORTGAGE ONAYLARI

12.00 EURO BÖLGESİ’NDE HAZİRAN AYI EKONOMİK GÖRÜNÜM ENDEKSİ

17.00 ABD BEKLEYEN KONUT SATIŞLARI

Twitter.com/Gokhan_Sen

Gökhan Şen

Bloomberg HT Araştırma Bölümü

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir