Piyasalarda Geçen Haftanın Özeti / Döviz Destek by A1 Capital – (23-27 Eylül 2013)

Geçtiğimiz haftaya Almanya’dan gelen Federal seçim sonuçları ile başladık.

Seçimlerden Merkel beklendiği gibi zaferle çıktı fakat koalisyon ortağı FDP’nin seçim barajını aşamayarak meclise girememesi kurulması bir kaç hafta alabilecek sol partilerle geniş tabanlı bir koalisyon ihtimalini ortaya çıkardı.

Pazartesi günü önceki haftaların aksine geçtiğimiz haftanın veriler açısından en önemli haftasıydı. Gece Çin’den HSBC flaş imalat PMI 51.2 ile beklentiden daha iyi geldi. Avrupa seansında da Euro Bölgesi’nden önemli PMI verileri açıklandı.

Hem Almanya hem Fransa’dan imalat PMI verileri beklentiden daha kötü gelirler hizmet PMI rakamları beklentiden daha iyiydi. Euro Bölgesi imalat PMI ise 51.1 ile beklenti altı, hizmetler PMI 54.4 ile beklentiden daha iyiydi.

Salı günü Asya seansında önemli bir veri gelmezken Avrupa seansı Almanya Ifo iş dünyası güven endeksi verileri ile başladı. Önceki hafta gelen ZEW endeksinin aksine Almanya Ifo 107.7 ile beklentiden daha kötü geldi.

Öğleden sonra Kanada ve ABD’den gelen veriler dikkat çekti. Kanada çekirdek perakende satışlar %1 ile beklentiden daha iyi gelirken manşet perakende satışlar %0.6 ile beklentideydi. ABD’den ise S&P konut fiyat endeksi %12.4, CB tüketici güven endeksi 79.7 ile beklentide gelirken Richmond imalat endeksi 0 ile beklentiden daha kötüydü.

Çarşamba günü ABD’den kritik veriler açıklandı. Dayanıklı mal siparişleri %0.1 ile beklentide gelirken, çekirdek dayanıklı mal siparişleri %-0.1 ile beklentiden daha kötüydü. Birinci el konut satışları ise 421 bin ile beklentide açıklandı.

Günün diğer önemli verileri arasında ise 34 ile beklentiden çok daha iyi gelen İngiltere CBI perakende satışlar ve 1.20 milyar ile beklentiden çok daha kötü gelen Yeni Zelanda dış ticaret açığı rakamları vardı.

İngiltere ve ABD ikinci çeyrek final büyüme rakamları Perşembe günü açıklandı. İngiltere büyüme beklendiği gibi %0.7 seviyesinde bırakılırken, ABD büyüme rakamının %2.5’den %2.7’ye revize edilmesi bekleniyordu fakat %2.5’te sabit bırakıldı.

Perşembe günü büyüme verileri dışında da önemli veriler açıklandı. Euro Bölgesi M3 para arzı %2.3 ile beklentide, özel sektör kredileri ise %-2.0 ile beklentiden daha kötüydü. İngiltere cari açık 13 milyar, revize özel sektör yatırımları ise %-2.7 ile beklentide daha kötü açıklandı. Öğleden sonra açıklanan ABD haftalık işsizlik başvuruları 305 bin ile beklentiden daha iyi gelirken, beklemede olan konut satışları %-1.6 ile beklenti altı kaldı.

Haftanın son günü ABD’den gelen veriler ön plandaydı. Bireysel harcamalar %0.3, bireysel gelirler ise %0.4 ile beklentide gelirken revize Michigan tüketici güven endeksi 77.5 ile beklenti altı kaldı. Bireysel tüketim harcamaları fiyat endeksi ise %0.2 ile beklentiden hafif daha iyiydi.

Cuma gününün diğer önemli verileri arasında Japonya ve Almanya’dan gelen enflasyon verileri ile İngiltere’den gelen konut fiyat endeksi rakamları vardı. Japonya ulusal çekirdek TÜFE %0.8 ile beklentiden daha iyi, Tokyo çekirdek TÜFE %0.2 ile beklentiden daha kötüydü. Almanya öncü TÜFE %0 ile beklentide, İngiltere ulusal konut fiyat endeksi ise %0.9 ile beklentiden daha yüksekti.

Cuma günü Evans, Dudley, Kocherlakota gibi bir çok FOMC üyesinden açıklamalar geldi. En dikkat çekeni ise Evans’dan gelen ve varlık alımlarında azaltım için Ocak ayına daha fazla ihtimal veren açıklamaydı.

Haftanın diğer önemli gelişmelerine baktığımızda Draghi konuşmaları, BoE başkanı Carney’den gelen açıklamalar ve Fitch’den gelen Türkiye açıklamaları dikkatimizi çekiyor.

Hem Pazartesi hem Cuma günü konuşmalar yapan Draghi, ECB para politikası kararları sonrasındaki basın toplantısında söylediklerinden çok farklı bir şey söylemedi. BoE başkanı Carney ise Perşembe günü yaptığı fakat Cuma günü basına yansıyan açıklamasında daha fazla varlık alımına daha fazla ihtimal vermediğini dile getirdi.

Fitch ise Perşembe günü yaptığı açıklamalarda sermaye girişlerinin azalması Türkiye büyümesini olumsuz etkileyebilir fakat güçlü bankacılık sistemi, ılımlı hane halkı borçları ve güçlü ödemeler dengesi nedeniyle krize neden olmaz dedi.

EURUSD geçtiğimiz haftayı 1.35 üzerinde kalma mücadelesiyle geçirdi ve genel olarak yatay bir hafta geçirdi diyebiliriz. Parite haftayı 1.3520 seviyelerinde haftaya başladığı seviyenin 20 pips altında kapattı.

GBPUSD beklentiden çok daha iyi gelen perakende satışlar ve Carney’den Cuma günü gelen açıklamalar nedeniyle güçlü bir haftayı geride bıraktı. Haftayı 1.6130 bölgesinde kapatan GBPUSD haftalık bazda 130 pipslik bir artış kaydetti.

USDJPY ABD faizlerindeki düşüş nedeniyle baskı altında bir hafta geçirdi. Haftalık bazda 100 pips düşen USDJPY Cuma gecesini 98.20 bölgesinde kapattı.

RBA’dan faiz indirimi gelebileceği beklentileri de AUDUSD’yi baskı altında bıraktı geçtiğimiz hafta. Haftayı 0.9310 bölgesinde kapatan AUDUSD haftalık bazda 60 pips düştü.

ALTIN haftanın ilk günleri baskı altındaydı. Fakat Çarşamba’dan itibaren bu baskıyı kıran ve özellikle Cuma günü yaşanan ralli ile 1340 üzerine kadar tırmanan ALTIN haftayı 10 dolar (100 pips) artıda 1335 seviyesinde kapattı.

Önceki hafta gelen Fed kararları sonrası 1.93’lere kadar düşen USDTRY bu seviyelerde çok fazla tutunamadı ve yükselişine bu hafta da devam ederek 2.04 üzerine kadar tırmandı. Haftayı 2.03 bölgesinde kapatan USDTRY haftalık bazda da 500 pipsten fazla bir ralli yaptı.

500 pipslik ralli tartışmasız USDTRY’yi haftanın en iyisi yaptı. Faiz indirimi baskısı altında bir hafta geçirerek 60 pips kaybeden AUDUSD ise haftanın en kötüsü oldu.

DövizDestek geçtiğimiz hafta da üyelerine başırılı yön vermeye devam etti ve özellikle ALTINdaki hareketleri üyeleri için fırsata dönüştürmeyi başardı.

TÜM ALTIN YORUMLARI İÇİN TIKLAYIN!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir