Mısır askeri darbesi ve ABD’deki ekonomik gelişmeler gölgesinde borsa yatırımcısına öneriler

Utku Altunöz – 09.07.2013

Değerli Para&Borsa takipçilerinden bu sıra borsadaki pozisyonlarımızı değiştirmeli miyim, dolara geçiş yapmak mantıklı mı gibi sorulara muhatap oluyorum. Özellikle ABD ekonomik konjonktürüne paralel olarak mısırda gelişen hadiseler, tüm dünya borsalarında olduğu gibi BİST’i de derinden etkiledi.

Mursi’yi Darbeye Sürükleyen Süreç: Ekonomik Çöküş

Mısır tarihinde bir ilk gerçekleşerek demokratik bir seçimle gelen Mursi, demokratik olmayan bir yöntemle koltuğundan oldu. Hal böyle olunca Mısır ekonomisini araştırmak biz ekonomistler için zorunlu bir hal aldı. Özellikle IMF ve OECD ülke raporlarından yaptığım araştırmalar, Mursi nin ekonomi karnesinin hiçte iç açıcı olmadığı sonucuna vardım. Mübarek’in devrildiği yıl olan 2011’de büyüme yüzde 1,8’e düşmüş. Geçen yıl ise yüzde 2,2’den ibaret. IMF’in 2013 tahmini yüzde 2. İşsizliği ciddi ölçüde arttırmış. Devrim öncesi yüzde 9 olan işsizlik oran Mursi ile birlikte yaklaşık % 14 e yükselmiş. Economist dergisinin verilerine göre, Ocak 2013’ten bu yana, Mısır’ın para birimi yüzde 10 değer kaybetti. Menkul kıymetler borsasında yüzde 10 düşüş gözlendi. Mısır’ın Gayri Safi Yurtiçi Hasılası’nın (GSYİH) yüzde 12’sini oluşturan turizm gelirleri ve dış yatırım azaldı, döviz rezervleri de küçüldü. Öte yandan Mısır’ın içine düştüğü ekonomik krizden çıkışta bir seçenek olarak gördüğü Uluslararası Para Fonu IMF ile yürüttüğü kredi görüşmeleri de bir sonuca varmış değil. Kamu kesimi açığı 2011’de yüzde 10’a yükselmiş. 2012’de ise yüzde 11’i geçmiş. Kamu borcunun GSYH’ye oranı da artarak yüzde 87’ye ulaşmış. Cari denge fazla verirken son yıllarda eksiye geçmiş. Cari açık % 3’ün üzerinde. Yüksek sayılmaz ama Mısır Merkez Bankası’nın zaten yetersiz olan rezervleri hızla eriyerek ancak 2,5 aylık ithalatı karşılayacak düzeye inmiş durumda. Mısır’ın IMF ye bel bağlayacağı kesin görünüyor…

Borsa Yatırımcısı Ne Yapmalı? Dolar 2 TL’yi Görür mü?

Mısır’daki olaylara rağmen Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi’nin faiz indirimi ve parasal genişleme sinyali vermesiyle gelişmekte olan ülke borsalarındaki bayram havası, ABD den gelen tarım dışı istihdam rakamlarının beklenenden olumlu çıkması ile yerini sıkıntılı bir sürece bıraktı. İşsizlik oranı ise yüzde 7.6 oldu. Özellikle istihdam oranının beklentilerin üstünde çıkması piyasalarda FED’in tahvil alım programını yavaşlatacağı şeklinde algılandı. Bu durumda gelişmekte olan ülke yatırımcılarının ülkelerden para çıkacağı algılarını kuvvetlendirince borsalar sert düşüşlerle sarsıldı. Eğer sözkonusu algılar devam ederse, doların 2 tl yi görmesi hiç te uzak görünmüyor. Fakat her yazımda belirttiğim bir hususu burada da belirtmek istiyorum. Dolar bir yatırım aracı değildir.

Yaz Aylarında Sektörel Hisselere Yönelmek Akıllıca Bir Stratejidir

Hisse senedi önerilerinden kaçınmama rağmen turizm, havacılık, çimento ve içecek sektörü hisselerinin özellikle yaz aylarında takibi, yatırımcılarımız açısından akıllıca bir strateji olabilecektir. Özellikle çimento, su, klima hisselerindeki al pozisyonu, durumuz özetlemektedir.

Yrd. Doç. Dr. Utku Altunöz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir