Merkez Bankası Faiz Artışı Sinyali Verdi

Aydın Eroğlu – 16.07.2013

TCMB 23 Temmuz tarihindeki toplantısını beklemeden, bu toplantının gündeminde kontrollü bir faiz koridoru artışının da olabileceğini söylemesi kur ve faizde düşüş, karşılığında da BIST’de yükseliş yaşanmasına neden oldu.

İki gün evvelki beklenti yazımda bu beklentimi dile getirmiştim. Şimdi 23 Temmuz toplantısında olası faiz koridoru artışının ne kadar olacağı önemli olacaktır. 200 baz puanın altında kalırsa, kurların yeniden yukarı baskı oluşturmasını ve bu takdirde borsanın yine realize yaşama riskinin güçleneceğini düşünüyorum. Ama faiz artışı dediğim rakam ve üstünde olursa, yaşadığımız yukarı tepki daha kalıcı olur diye düşünüyorum.

Faiz ve kurdaki gevşeme halinde önceki beklenti yazılarımda verdiğim endeks beklentilerim yine geçerli. Buna göre endeks 77.000 seviyesini geçerse 77.862’de bulunan ilk gap boşluğunu kapatabilir. Devamında da 79.600 ve 80.300 endeks seviyeleri zorlanabilir. Ama 23 Temmuz TCMB toplantısı öncesinde bu seviyeleri görebilecek olsa da, daha üstünü denemesini beklemiyorum. Fakat endeksin asıl gap boşluğunun 31 Mayıs tarihindeki 84.867 olduğunun da altını çizmek isterim. Biliyorsunuz gap’ler, teknikçilerin sonrasında kapanmasını bekledikleri ani endeks boşluklarıdır. Dediğim gibi şimdilik bu gap’in kapanması için erken düşüncesindeyim. Öncesinde bu yükselişin realizeleri görülecektir beklentisindeyim.

23 bin puanlık realize sürecinde yabancı takası % 63 kûsurlu seviyelere inmiş olsa da, Türkiye’den ciddi bir çıkış olduğunu görmüyorum. Son iki gün içindeki banka hisselerindeki alışlar benim bu düşüncemi destekliyor. Bir kaç gün sonra BIST’teki yabancı takasının yeniden % 65 civarına yaklaştığını görebiliriz. Yaz aylarında beklenen genel düzeltme süreci için bu gayet normal bir orandır.

Karışık Gelişmeler

Hazine ihaleleri sürüyor. Yarın önemli bir miktarda ihale var. Faizin uygun seviyelerde atlatılabilmesi piyasalara destek verir. Bu nedenle yarınki ihale sonucu bizler için önemli olacaktır.

Bernanke’nin Kongre sunumu var. FED başkanı ne der göreceğiz. Ama öncesinde DOW endeksleri çok ciddi yükselişler gösteriyor.

AB’de işler o kadar da iyi değil. Fransa’nın ve AB İstikrar Fonu’nun notları düşürüldü. Gündem başka olduğu için bu gelişmelere dikkat edilmedi. Ama devamı başka ülkeler için de gelirse, AB önümüzdeki günlerde yeniden olumsuz etki yaratacak şekilde gündeme gelebilir.

ABD’den gelen şirket bilançoları iyi geliyor. Ama ABD verilerinde iyisi de var kötüsü de.

TCMB’nın faiz sinyali ile asıl tepki banka hisselerinde yaşandı. BIST’in yükselişinin kısmen de olsa sürmesi halinde, diğer hisse bazlı yükselişlerin de görülmesi normal olacaktır. Ancak hep tekrarlıyorum, yaz süresince kontrollü beklentide olmamız, aşırı iyimserliğe kapılmamak daha doğru olacaktır. Bir anda herşeyin eskiye dönmesini beklemiyorum! Gidişata göre yılın son 3-4 ayında duruma bakacağız. Son çeyrek asıl toparlanmanın yaşandığı aylar olabilir. Ama öncesinde yaşadığımız gibi aşağı-yukarı hareketlerle yaz aylarının geçme ihtimalini kuvvetli buluyorum.

Saygılarımla

www.aydineroglu.comwww.borsaanalizci.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir