Likidite oranı nedir?

Tanımı:

Kısa vadede nakde dönüşebilecek dönen varlıkların, kısa vadeli borçları karşılama gücünü gösterir. Asit test oranı da denir.

Asit test oranı cari orana göre daha duyarlı bir ölçü olduğu için bulunacak oranın 1 olması istenir. Yani, işletme stokları satmayı beklemeden dönen varlıkları ile kısa vadeli borçlarını ödeyecek düzeyde olmalıdır.

Cari orana göre likiditenin hesaplanmasında daha hassas bir orandır. Stokların dönen varlıklar içinde likiditesi en düşük kalem olduğu varsayımı ile bazı durumlarda paraya çevrilmesi çok uzun zaman alabileceği düşüncesi ile kısa vadeli borç ödeyebilme gücünün göstergesi olarak bu rasyo kullanılmaktadır.

Hesaplanması:

(Toplam Dönen Varlıklar – Stoklar – Diğer Dönen Varlıklar) / Toplam Kısa Vadeli Borçlar

Diyelim ki bu market aldığı ürünlerin üzerine yüzde 10 kâr koyarak satıyor. Bir aylık satışları 110 bin TL olsun. Ortalama bir ayda tahsilat yaptığından 110 bin TL tutarında ticari alacağı olacak. Ortalama bir aylık stok tuttuğu için 100 bin TL tutarında stok taşıyacak yani dönen varlıklar toplamı 210 bin TL olacak. Ancak üç ay vadede ödeme yaptığı için kısa vadeli yükümlülükleri 300 bin TL olacağından net işletme sermayesi negatif 90 bin TL olacaktır. Bu düz mantığa göre şirketin dönen varlıkları kısa vadeli yükümlülüklerini karşılamıyor. Oysa vade dikkate alındığında bir likidite sıkıntısının söz konusu olmadığını biliyoruz.

Bir diğer dikkat edilmesi gereken nokta ise işletme sermayesinin mutlak değer olarak değil de satışlara oranla değerlendirilmesinin daha isabetli olacağıdır. Aynı işletme sermayesine sahip iki işletmeden satışları daha fazla olan şirket daha etkin bir nakit yönetimi yapmaktadır. Bir başka deyişle yapılan aynı miktarda satış için daha az bir işletme sermayesi bağlaması gerekmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir