Küresel ekonomiye ‘D’ vitamini

Küresel piyasalar ve ekonomi çevreleri özellikle maliyet enflasyonunun göstergesi olan üretici fiyatları endeksindeki artışları, G20 ülkelerinin önemli bir bölümünde görülen üretici enflasyonu artışını endişeyle takip etseler de, başta ABD Merkez Bankası (FED) olmak üzere, önde gelen merkez bankaları üretici, ondan yansıyarak tüketici fiyatları endeksindeki artışları anlamlı bir süre daha izlemeye kararlı olduklarını vurgulamaktalar. Çünkü, ‘Kovid-19’ küresel virüs salgının etkilerinden dünya ekonomisini kurtarmak ve ülke ekonomilerinde küresel pandeminin sebep olduğu tahribatı gidermek için ‘D Vitamini’ kürü daha öncelikli. Yani, ‘kalkınma’ (development).

Kimi FED yetkililerinin ‘enflasyon için tetikte olmalıyız’ sözlerini, FED’in enflasyon tahminlerinin yukarı doğru revize edilmesini ve son FED toplantısında kimi üyelerin 2022 ve 2023 için olası faiz artışı tahminlerini küresel piyasalar olumsuz yönde fiyatlandırsa da, FED Başkanı Powell’ın enflasyondaki yükselişi, küresel pandeminden çıkış anlamında, ‘normalizasyon’ sürecine bağlı olarak geçici gördükleri ve bu nedenle politika değişikliğinde acele etmeyecekleri yönündeki vurgusunu atlamayalım. Çünkü, önde gelen ülkelerin merkez bankalarının tümü, enflasyonu önceliklendirme başlığından daha çok, şu anda büyüme ve kalkınmaya ihtiyaç olduğunun farkındalar.

Bu nedenle, hangi ülke geçici olduğu düşünülen üretici ve uzantısı olarak tüketici enflasyonundaki yükselişi önceliklendirerek, faiz artışında yukarı yönde ayarı kaçırır ise, bu durumda üretim ve ihracatın finansmanını gereğinden fazla pahalandırmış olacak.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ!