KRDMD, THYAO, GARAN: Japonya ve Silahlanma

Japonya Başbakanı Fumio Kişida, kendisini Fransa, İtalya, Birleşik Krallık, Kanada ve ABD’ye götüren altı günlük beş ülkeyi kapsayan gezisini sonlandırıyor. Bunlar, dünya medyasında bazı ilginç spekülasyonları ve yorumları tetikleyen, dünya liderleri arasında 2023’ün bu tür ilk üst düzey etkileşimleriydi.

İki hafta önce Japonya, güçlü Yedi Sanayileşmiş Ülkeler Grubu’nun başkanlığını devraldı ve 19-21 Mayıs tarihlerinde Başbakan Kişida’nın ana seçim bölgesi Hiroşima’da bir zirve düzenleyeceğini duyurdu.

Bu açıdan bakıldığında, bu tur Kişida’nın G7 ülkelerinin beşinin liderleriyle yeniden bağlantı kurmasını sağladı, Almanya bunun tek istisnasıydı.

Kishida, Japonya’nın savunma bütçesini beş yıl içinde GSYİH’nın % 2’sinden fazlasına çıkarmayı teklif ediyor . Bu, ülkeyi yalnızca NATO ülkeleri ligine koymakla kalmayacak, aynı zamanda Japonya’nın GSYİH’sının büyüklüğü göz önüne alındığında, onu ABD ve Çin’den sonra dünyanın en büyük üçüncü savunma harcaması yapan ülkesi yapacak.

TSLA grafiği, USD 122 fiyatında  yüzde -0.94 düştü.

Grafik TradingView’den

KRDMD 18.67 TL fiyatından yüzde -1.22 düşerek ilerlemektedir. Varlık fonunun giriş yapmasıyla 17-18 arasını oldukça güçlü bir destek noktası yaptı.

Piyasalardaki olumsuz havadan etkilenerek 20 TL ‘nin altında seyrediyor fakat demir ve inşaat endüstrisinden gelen zam hareketleri ile bilançosu yükselebilir ve uzun vadecilerin iyi karlar edebileceği belirtilebilir. Kırmızı dikey lucem çizgisinden kurtulmuş değil ve risk devam ediyor.

Grafik TradingView’den

THYAO 134.7 TL seviyesinden devam eden havacılık sektörünün Almanya’nın Lufthansa’sı ile yarışanlarından güçlü bir 2023 yılı beklese de her an pandemi ve kapanma ile değer kaybedebilir.

Yüksek dip yaptı ve yeşil destek buldu ancak sektörel bazda yükselişin yavaşladığını söyleyebiliriz.

Grafik TradingView’den

GARAN ‘da 30 ‘dan 24 ‘e düşüş destek bulmuş görünse de Borsa İstanbul sektörel bazda yüzde 90 kan kaybetmeye devam ettiğinden ve sadece işlenebilen endüstriler ve tüketici hizmetlerin artış gösterdiğini gördüğümüzden bankacılığa temkinli yanaşmakta fayda görülmektedir.

29.02 direnci kırılırsa ve 35 eşiği aşılırsa güçlü bir alış sinyali tekrar alınabilir.

Sonuç itibariyle, Japonya da kendine bir rakip olarak Çin’i bulmuş durumda. Japonya’nın silahlanması demek demir çelik sanayinin daha çok gelişeceği ve fiyatların yukarı çekileceğine de işaret etmektedir. Bölgesel ihtilafların artması ve küresel düzeyde bunun perçinlenmesi yanında endüstri 2.0 ile hiç olmadığı kadar üretim fazlası sonraki 10 sene işlenebilen endüstrilerin altın yılı olabilir..

Okan Özdemir